Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Geleneksel Osmanlı ailesi...

Başkanlık sistemi her derde deva kekik suyu misaliymiş de haberimiz yokmuş!

Hayır yani, bunu bir de 12 yıldır iktidardaki parti ve partinin cumhurbaşkanlığı görevine tayin edilen kişi söyleyince daha bir inandırıcı olacağı düşünülüyor, muhtemelen!

Yoksa; en basit soru cümlesi şu olmalıdır: Eee, hani icraatınız süperdi?

El cevap: Ama var ya, o zaman süperin de süperi olacak!

ABD örneğini verip duruyorsunuz, aynı tür başkanlık sisteminden mi söz ediyorsunuz tarzı bir soruyu sormak bile mantıksız; zira zaten en başında "Bize özgü" bir başkanlık sisteminden söz ediliyordu.

Şey gibi... Hani geleneksel Osmanlı ailelerinin babası ne derse o olur; ne eşi, ne de çocukları "Ama niye baba?" diye sormak hakkını kendilerinde göremezler ki zaten öyle bir hak verilmiş de onlar da kibarlıktan kullanmıyor değiller!

Evin annesi ailenin babasına hizmet etmek zorundadır; her türlü rahatını sağlamak, yedirmek, arkasını temizlemek, biat etmek, izinsiz bir şey yapmamak asli görevleri arasındadır.

Bir de evin en azından bir erkek çocuğu vardır; babasının olmadığı yerde meydanı boş bırakmamakla mükelleftir!

Kız kardeş sokağa mı çıkmak üzere... Heyhat, ne hakla! Kır dizini otur kız evde diye atarlanan, baba dışında ev halkına karşı her daim bir eli havaya kalkık dolaşan... (Gerçi; bir kızı sevse, babası da "evlenmeyeceksin lan bu kızla" dese, gıkını da çıkaramayacak ya, neyse...)

Lafının üstüne laf söylenemeyen Osmanlı babası yerine kimi koyabiliriz diye pek de düşünmeye gerek yok!

Evin anası da, adından mütevellit "Anayasa"dır!...

Evin bıçkın delikanlısı için siz neyi uygun buldunuz bilmiyorum, şahsen "Polis" diyorum! Hele de yeni paket onanırsa (Ki zaten tersi hiç olmuyor), delikanlı babadan aldığı icazetle iyice esip gürleyecek; hatta "Oğlum elini korkak alıştırma" nasihatlerini hatırlayıp havada dolaşan elini "Osmanlı tokatı"na dönüştürerek peder beyden "Aferin" i kopartacak!

Haydi bakalım, kız kardeşler, küçük erkek kardeşler sıkıysa "gezimeye" gitsinler!...

******

Başbakanın durumu da kolay değil arkadaş; şey gibi düşünün, "Konu mankeni ol, al sana şu kadar para"...  Cukka iyi, kabul ediyorsun tabii ki...

Manken olduğun konu da ağırlığı olan bi şey ama yani; eninde sonunda insansın yaa, can çeker, egon devreye girer! Olmadı "Konu mankenliğinde uzmanlaştım" falan diye düşünürsün... Biraz daha iyisi olsun diye beklerken "Al ipi, tak boynuna!" tarzı bir durum var; ama mizansen değil, gerçek!

Bence, ciddi anlamda gözlemek, izlemek gerek; dünya literatürüne girecek derecede insanoğluyla ilgili değerli bulgular elde edilebilir. (Elde edilen bulgular daha önceden elde edilmiş bulgular ile aynıysa, o zaman da insanoğlu yine aynı insanoğlu; yüzyıllar boyunca değişmeyen ise ne? diye sorar, "Para, para, para" diye yanıtlarsak... Offf, ama niye ya?

Onur, gurur, vicdan, başarı hevesi, kimseye muhtaç olmadan yaşama isteği madem geçerli değil, niye allahım bazılarımıza verdin de bunun savaşını verelim derken geberiyoruz!

******

Yalnız var ya; "Biraz da gülelim" gibi bir şey: Cumhurbaşkanımız ille de başkanlık sistemi olsun diyor ya, başkanlık sistemi kabul edilip de başkan olarak laik bir Atatürkçü seçilirse...

Başkanlık sistemi için neler der diye düşünmeden edemiyor insan!

******

Bir başka "gülelim" haberi: İzmir'e Başbakanlık Ofis'i kurmayı planlıyorlarmış...

Suriyeli göçmenler bir yana, doğudan da son yıllarda açıklanması mümkün olamayan bir göç aldı İzmir, iyi de buna güvenip de ofis açılmaz ki!

O işi zaten partileri hallediyor, ofis ne iş?

Özgüven iyidir, hoştur da... Fazlası da zora sokar be şekerim!

(Bu arada sığınmacılarla ilgili aklıma takılan sorulardan bir kaçına cevap buldum. Kimin köşe yazısıydı, anımsamıyorum, ama "Devlet tarafından belirlenen İç Anadolu'nun bir yerinde ikamet etmeleri, izinsiz il dışına çıkmamaları gibi şartların olduğunu belirten bir yazıydı; ismini anımsayamadığımdan dolayı özür diler, bilgilendirdiği için teşekkür ederim.

Sığınmacılara yer açanlar kadar sığınmacı olarak gelenlerin de uyması gereken kurallar konusunda bilgilenip, ihlaler konusunda duyarlı olalım ki vicdan duygumuzla kendimizi sınarken "salak" yerine de konmayalım!)

Mail: gulgun_2006@hotmail.com

https://twitter.com/Gulgunkaraoglu

 
Toplam blog
: 1269
: 1343
Kayıt tarihi
: 18.09.07
 
 

İzmir, 1963 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum ve özel bir şirkette ..