Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Gelişen beyinlerdir ülkeler değil

Gelişen beyinlerdir ülkeler değil
 

Google`dan aldim


Ulkelerin kalkinma planlari vardir. Yanlis hatirlamiyorsam sekiz yillik kalkinma plani olarak gecer. Bunlar uzun vadeli olanlardir tunel, kopru, baraj gibi. Bir de kisa vadeli planlar vardir, ulkenin ihtiyacina gore uygulamasi daha kisa surer. Bu kararlar konunun uzmani teknik kisilere danisilarak alinilir. Isin siyasi bolumunden o donemin hukumeti sorumludur. Teknik kismindan ise konunun uzmanlari yani teknik kisiler. Alinan kararlar uygulanirken herkes uygulamalara saygi gosterir ve ortaya cikarilan eser o toplumun bireylerinin yasamini kolaylastirmak icindir. Yillar gecer insanlar o eserlerden (kopru, tunel, vs ) yararlandigi surece eserin yapilmasinda emegi gecenleri sukranla anarlar. Yapilacak is hicbir zaman oldu bittiye getirilmez, yasalarin disina cikilmaz, yasalarla oynanmaz, kisi ve zumreler kollanip, zengin edilmez. Eger boyle bir yola basvurulacak olsa (mumkun degil) insanlarin egitim sekli buna musaade etmez. Gelismis ulkeleri, gelisememis ulkelerden ayiran en onemli unsurlardan biri budur.

Ihtiyac duyulmayan illerde yapilan havaalanlarinda inekler otluyor. Tamamlanmasi mumkun olmayan bircok proje insaatina baslanilarak, belirli bir noktada finans sikintisi yuzunden durdurularak milletin parasi sokaga atiliyor (aslinda birilerinin cebine aktariliyor). Bunu hesabini da sorumlular hicbir zaman vermiyorlar. Bu da gelismemis ulkelerdeki hukuk sisteminin islevini yerine getirememesinden kaynaklaniyor.

Izmir ile ilgili yapilan bir uygulamayi hatirlatmak istiyorum. Trafik sikisikligina cozum bulmak amaci ile Guzelyali trafigini birinci Kordon`dan deniz doldurularak limanin onunden kopru vasitasi ile gecirerek duzenleme yapmak. Dusunce olarak akla uygun gelebilir. Bu konu gundeme getirilmeden once gerekli calismalar yapildimi kesinlikle hayir. Eger yapilmis olsa idi limanin onunde dikilmis olan kopru ayagi Izmir`in cigerine batirilmis gibi orada duruyor olmazdi. Donemin belediye baskani yangindan mal kacirir gibi birinci Kordonda dolgu isine basladi. ucyuz kamyon yirmidort saat dolgu malzemesi tasidi. Dolgu yapilirken kordonboyundaki apartmanlarin duvarlari catladi. Binalarda ciddi hasarlar meydana geldi. Pasaport bolumu sit alani idi. Yasalar o bolumun doldurulmasina musaade etmeyince proje uygulanamaz oldu. Dolgu sirasinda birileri para kazandi. Sonunda doldurulan alan park olarak hizmete sunuldu. Herhalde hizmete sunulan en pahali park olarak tarihteki yerini alacak. Bu durum belediye ile ilgili bir olay. Hukumetler icin de durum fakli degildir. Yoneticilerin hepsi ayni kapta yogurulmus olduklarindan birbirlerinden farklari yoktur. Ben yaptim oldu anlayisi icerisinde yollarina devam ederler.

 
Toplam blog
: 377
: 711
Kayıt tarihi
: 05.08.06
 
 

Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorum. Dünyada bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna inanıyorum...