Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '13

 
Kategori
İnançlar
 

Gerçek islam, gerçek hristiyanlık ve gerçek musevilik

Gerçek islam, gerçek hristiyanlık ve gerçek musevilik
 

Yüzlerce yıldır Üç büyük dinde de Tanrının buyruklarını, peygamberlerin öğretilerini ve kutsal kitapları kendilerinin doğru diğerlerinin yanlış yorumladıklarını iddia eden yüzlerce mezhep oluşmuştur.


Özellikle bazı dindar kesimlerin çok sık dile getirdikleri bir iddia uzun zamandır İslam Dünyasında görülen bazı uygulamaların gerçek İslam’la alakası olmadığı, İslam’da şiddet, özellikle recm gibi kadına şiddet ve kadını aşağılama olmadığı İslam’ın bir barış ve sevgi dini olduğudur. Allah’ın vahiy yolu ile İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’e indirdiği emirlerin, Kur’an da yazılanların daha sonra yozlaştırıldığı iddia edilir. Gerçek İslam bu değildir, Peygamberimizin 600lü yıllarda öğrettiği gerçek İslam’ı bulup uygulamalı ve yaşamalıyız denir.

Buna benzer iddiaları çok uzun süreden beri bazı dindar Hıristiyanlar ‘da yaparlar. Onlara göre de Tanrının oğlu olan Hazreti İsa’nın Tanrıdan insanlığa getirdiği mesajlar yozlaştırılmış Hıristiyanlık yoldan çıkmıştır. Bu nedenle Musevilerin peygamberi Hazreti Musa’nın ve Hıristiyanların peygamberi Hazreti İsa’nın öğretilerinin ve ilahi emirlerin olduğu Kutsal Kitaplar sırasıyla eski ahit ( Tevrat ) ve yeni ahit ( İncil’in) ve Museviler’e  Tanrı tarafından Hazreti Musa ile iletildiği iddia edilen Hıristiyanların da kabul ettiği 10 emir ( 10 commandements)’ın doğru yorumu yapılmalı ve uygulanmalıdır derler.

İyi de hem İslam’da hem de  Hıristiyanlık’ta yüzlerce yıl boyunca her iki dinin de çok farklı tefsirleri yapılmış ve her iki din de çok sayıda mezheplere ve tarikatlara bölünmüşlerdir. İslam’da da Hiristiyanlikta da peygamberlerin öğretilerinin ve Kutsal Kitaplarda yazanların ne anlama geldiği konusunda yüzlerce çelişkili yorum var. Hepsi de gerçek İslam veya Hıristiyanlığın kendileri olduğunu diğer mezheplere inananların kafir olduklarını iddia ediyor. Hangisi gerçek hangisine inanalım ? Yüzlerce yıl boyunca birbirlerineden nefret etmişler, diğer mezheplere inananların kafir olduklarını söylemişler hatta birbirlerini katletmişlerdir. İslamiyet 3 büyük mezhebe bölünmüş : Sünnilik, Alevilik, Şiilik. Hangisi gerçek İslam ? Sünnilik mi, Alevilik mi, Şiilik mi ? Hepsi gerçek diyorsanız hiçbiri diğerinin ibadetini kabul etmiyor. Aynı Allah, aynı din aynı peygamber Hazreti Muhammed, aynı kutsal kitap Kur’an ama farklı mezhepler hepsi birbirinden nefret ediyor. Hıristiyanlık ta durum farklı mı ? Hıristiyanlık ta 3 büyük mezhebe bölünmüş : Katolik, Protestan ve Ortodoks. Herbiri de altlarında yüzlerce alt mezhebe bölünmüş. Aynı tanrı, aynı kutsal kitap İncil ve aynı peygamber Hazreti İsa. Ama bu ortak yönleri birbirlerinin ibadetini kabul etmemelerini engellemiyor. Katoliklerin Halifesi Papa Vatikan’da oturduğu Sarayından vaaz verirken Protestanları Hıristiyan dahi kabul etmiyor. Ona ve Katoliklere göre Protestanlar Hıristiyanlığa ihanet etmiş olan kafirler. Peki Protestanlık ne zaman ve nasıl ortaya çıktı ? Alman din adamı papaz Martin Luther ( 1483 – 1546) dönemin Hıristiyanlık yorumuna ve Papa’nın vaazlarına şiddetle karşı çıkmış ve 31 Ekim 1517’de 95 tez olarak bilinen Hıristiyanlığın yorumuna karşı çıktığı maddeleri Latince yazarak Almanya’da Wittenberg Kale ve Kilisesinin kapısına asmıştı. Tarihçiler bu eylemi Protestanlığın başlangıcı olarak kabul ederler. 1520’de Papa Leo X ve Roma İmparatoru Charles V Martin Luther’den yazılarını ve iddialarını geri çekmesini istemişler Martin Luther reddedince Papa onu aforoz etmiş Roma İmparatoru da kanunlara aykırı geldiğini ilan etmişti.

Tarih boyunca özellikle Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Museviler arasında inanç farkından dolayı büyük şiddet olayları yaşandığı ve hala yaşanmakta olduğu bilinir. Kutsal kent Kudüs’ü Müslümanlardan kurtarmak yalanı ile Hıristiyanların Müslümanlara karşı yaptıkları 4 tane sonuncusu bu hedefinden tamamen sapan Haçlı Seferleri ve Musevilerin Mısırlıların baskısından kaçmak için Musevi peygamberi Hazreti Musa’nın  Kızıl Deniz kıyısında değneğini kaldırdığında tanrının Kızıl Deniz’i sözde yararak Musevilerin kaçmalarına imkan verdiği onları takip eden Mısır ordusu Kızıl Deniz’e girdiği zaman Tanrının denizi onların üstüne kapatarak boğduğu Kur’an da da yazan efsane en bilinen örneklerdir. Ama din adına şiddet sadece dinler aralarında değil tarih boyunca aynı dinin çeşitli mezhepleri arasında da çok yaygındır.  Mesela Türkiye’de  Sünnilerin Alevilere yaptıkları zulüme bakın. Yakın tarihimizden bir örnek 2 Temmuz 1993’te  Sivas’ta organize edilen Pir Sultan Abdal Şenliklerinde sırf  çoğunluğu Alevi oldukları için 33 şair ve yazarımız Sivas Madımak otelinde Sünniler tarafından yakılarak öldürülmediler mi ? Şiddet illa da fiziksel şiddet veya öldürme şeklinde değil baskı şeklinde de uygulanıyor. Devlet neden din derslerinde Alevilere de Sünni din yorumunu empoze ediyor ?  Neden cemevlerindeki ibadetlerini kabul etmiyor mabed illa da camidir diyor ? Nerde gerçek İslam ? Yok öyle birşey boşuna aramayın. İslam’da da Hıristiyanlık’ta da yüzlerce çelişkili yorum var. Hepsi de gerçek İslam veya Hıristiyanlığın kendileri olduğunu diğer mezheplere inananların kafir olduklarını iddia ediyor. Hangisi gerçek hangisine inanalım ?

Hiç gök kuşağını yakalamaya çalıştınız mı ? Gök kuşağını görürüz ama yaklaşıp yakalayamayız çünkü gök kuşağı bir ışık oyunudur bir ilüzyondur gerçekte yoktur. Kimse gerçek İslam'ı veya gerçek Hıristiyanlığı aramasın ilüzyondur yoktur öyle birşey. Yanlış anlaşılmasın Peygamberler, Kutsal kitaplar, İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik vardır gerçekten tarihte olmuştur ve hala vardır ama gerçek İslam yorumu gerçek Hıristiyanlık yorumu ve gerçek Musevilik yorumu diye birşey yoktur. Gerçek İslam veya gerçek Hıristiyanlık ya da gerçek Musevilik yorumunu aramak gök kuşağı gibi bir ilüzyon peşinden gitmekten farksızdır.

Rasih Bensan 23 Ocak 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..