Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Gerçek Kişisel Tüketim miktarları açıklandı...

Gerçek Kişisel Tüketim miktarları açıklandı...
 

Gerçek Kişisel Tüketim miktarları açıklandı…

Ülkedeki refah durumunu tespit için genelde üç veri kullanılır. Bunlar,

1)      GSYH (Gayrisafi milli hasıla- Milli gelir)

2)      Enflasyon oranları

3)      Gerçek Kişisel Tüketim miktarları.

Bu üç ögeden birini göz ardı ederseniz alacağınız neticenin gerçekçi olduğundan söz edilemez.

Bizdeki kurnaz istatistikçiler ve bağlı olduğu yöneticiler üçüncü maddeyi hiç ağızlarına bile almazlar. Çünkü bir insanın gerçek refah seviyesinin günümüzdeki ölçüsü tüketim pastasından aldığı pay ile ölçülür.

Kurnaz yöneticilerin ağızlarının sakızı milli gelir rakamlarıdır. Bu rakamların çok da fazla gerçek refahı gösterdiğini söyleyemeyiz. Zira hep biliyoruz ki milli gelirin %80 i nüfusun %30 u tarafından kullanılmaktadır.

Yani ortalama rakamlar kişi başına düşen milli gelirin 15 000 dolar olduğunu gösterdiği ülkemizde bunun gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Ancak kurnaz yöneticilerin ağzından düşmeyen veriler bunlardır.

Bir de enflasyon verileri var ki, ülkemizdeki uygulaması evlere şenlik. Ülke insanının büyük bir bölümünün bütün parası sadece gıdaya gitmektedir. Oysa enflasyon rakamları sanki herkes eşit olarak anılan milli geliri kazanıyormuş gibi hesap edilmekte ve çok düşük rakamlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysa tüketicinin çok büyük bir bölümü açıklanan enflasyonun en az birkaç katına  maruz kalmakta, buna göre ayarlanan maaş zamları ile de reel olarak her yıl dahada fakirleşmektedir. Kurnaz yöneticiler ise bu ortalama enflasyon rakamları ile öğünmekten, insanları kandırmaya çalışmaktan vazgeçmezler.

İnsanın ekonomik yaşamının asıl göstergesi ise kuşkusuz gerçek kişisel tüketim miktarıdır. “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla” ve “Gerçek Kişisel Tüketim”e ilişkin kişi başına hacim endeksleri birlikte incelendiğinde, Gerçek Kişisel Tüketim’e ilişkin kişi başına hacim endeksinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya kıyasla daha homojen olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, ülkeler arasında önemli farklılıklar gözlenmektedir.

Ülkeler itibarıyla karşılaştırıldığında, 2011 yılı geçici tahminlerine göre, Avrupa’daki 37 ülke arasında kişi başına Gerçek Kişisel Tüketim hacim endeksi en yüksek ülke 150 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk’dur. Türkiye’nin 2011 yılı için Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksi 58’dir. Bulunduğu sıra ise 29 unculuktur.

Bunun anlamı, bütün şartlar eşitlendiğinde Lüksemburg’lu tüketicinin refah seviyesi 150 iken Türk tüketicisinin refah seviyesi 58 dir.

Bu konuda Avrupadaki hangi ülkelerin önündeyiz derseniz, Romanya, Bulgaristan, Karadağ, Letonya, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna Hersek diyebiliriz. Övülen, abartılan, müthiş ekonomimizin gerçek yüzü maalesef bu.

İzmir 2012-06-22

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..