Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gerçekten ama gerçekten güzel yazı

Gerçekten ama gerçekten güzel yazı
 

Bir hayal kırıklığıydı benimki. Söylediği sözün diziminde görünen “gerçekten sözü mü” yanıltmıştı beni? Usulca elini uzattığında karşılığında verdiğim gülümseme ile fısıldanmıştı. Gerçekten inanmıştım.

“İnandığıma” inandınız mı yukarıda yazdığım yazıdan?

“Gerçekten” sözü gerçekten olabileceği düşünüldüğü için mi söylenmişti yoksa ardında bir kandırmaca mı vardı?

Çoğunlukla konuşmalarımızda ikna edici bir unsur olarak kullanırız bunu. Gözle temas varsa, mimikler de ona eşlik eder. Kaşlar kalkar, ağız hafif açılır, eller ileriye itilir. Yazıda kullanıldıysa, benzetmelerin ve abartmaların sonu gelmez.

Kullananın sığındığı vurucu bir sözdür. Yalanı doğruya, inançsızlığı inanca, güvensizliği güvene dönüştürdüğü düşünülen ve olumlu açıdan bakarsak da, az da olsa gerçekten doğruyu pekiştiren bir sözdür.

“Gerçekten sözünün”, “doğruyu pekiştirdiğine” inandınız mı yukarıda yazdığımdan?

Doğruyu pekiştirip pekiştirmediğini kullanan kişinin bizde bıraktığı izlenimle karar veririz. Tabi ki, bir de aklımıza yatmasından. “Gerçekten” sözünün kullanıldığı söz dizimi, düşünsel anlamda kendi inandıklarımızı vurguluyorsa zaten sorun yoktur. Şunu demek istiyorum, felsefi bir tartışmada kullanılan “gerçekten” sözünün başarısı muhatabın bilgi düzeyi ile doğru orantılı olabilir. İkili ilişkilerde durum biraz daha karışıktır. Gerçekten.

İkna oldunuz mu yukarıda yazdığım yazıdan?

Kullanan güvendiğimiz bir kişilikse, o sözü kullandığında gerçekten olduğuna inanmadığımız kavramı gerçek yapan gerekçeli bir durumu inandırır bizlere, emin oluruz gerçekten dendiğinde, onun gerçekten olduğuna.

O söz, bazen güvenmek ve inanmak istediğimiz kişilerin ağzından ne amaçla olursa olsun dökülüverir öylece. Onu kullandığında gerçekten olmasını istediğimiz öngörümüz aniden gerçek olur benliğimizde.

Aldığımız risk hayal kırıklığı olabilir. Gerçekten.

“Gerçekten” sözü ile pekişti mi yukarı yazdığım yazı?

O söz daha önce sınamanızdan geçip de kırık not alan bir kişi tarafından söylendiyse, sorarım o zaman; onun gerekçeli gerçekten sözleriyle ne işiniz var da bu olasılığı yaşıyorsunuz?

Gerçekten, gerçekten sözünü irdeleyen güzel bir yazı oldu.

Gerçekten!

“Kişinin duruşudur söylediğinin gerçekliliğini sağlayan, gerisi yalan!” (Yazıyı okuduktan son abimin yazdığı not).

Görsel : Pan's Labyrinth

 
Toplam blog
: 136
: 1494
Kayıt tarihi
: 16.02.07
 
 

Yaşam ışığını 1968 yılında Bafra’da gördü. İnşaat Mühendisi ve aynı sektörde yazılım geliştiren bir ..