Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gereksinimiz olan Enerji

Gereksinimiz olan Enerji
 

Milliyet'ten


Çinliler saatte 394 km hız yapan treni hizmete sokmuşlar. Ve bu alanda yatırımlarına devam ettiklerini belirtiyorlar. Bunun anlamı İstanbul’la Ankara’ya 1,5 saatte, İstanbul’dan Erzurum’a 3 saatte gitmektir. Günümüzde tren yolculuğunun nerelere geldiğinin görüyoruz. Günümüzde ulaşıma, enerji kaynaklarına bakışın ne olduğunu konuşmalıyız.

Yinelenebilir enerji kaynakların ne ifade ettiğini isterseniz bir kez daha düşünelim. Dünyamızın aklı başında yetkililerinin şu söylemi çok önemli : Doğamızı kirleten hiçbir şeyi kullanmak zorunda değiliz. Nükleer enerji kampanyası yapanlara şu soru soruluyor. Neden güneş, rüzgar, dalga ve gelgit gibi sınırsız enerjileri konuşmuyoruz. İsteseniz bu dört enerjinin boyutlarına bir göz atalım.

Yetkililerden aldığımız bilgiler şöyle: Tam öğle saatinde güneş ışığından alınan 1 saatlik enerji, dünyamızın bir yıllık tükettiği enerjiden daha fazla. Bu enerjinin %1 ini yakalayabilirsek ne benzine, ne gaza ne diğer bir kirli enerjiye ihtiyaç duyarız.

ABD enerji bakanlığı 2007 de 50 eyaletten sadece 3 eyaletinde rüzgarı tamamen yakalayabildiğinde ABD nin enerji sorunu kalmayacağını vurguluyor. Ülkemizin batı sahillerinde ne kadar bereketli rüzgar kaynağı olduğunu düşünün.

İngiltere, gelgit den ülkesinin gereksiniminin %34 oranında enerji elde edebileceğini söylüyor. Okyanuslardaki dalga hareketlerinden elde edilecek enerjinin ise dünya gereksiniminin %50 si olduğu söyleniyor.

Bu dört imkana jeotermal enerji imkanını da ekleyebiliriz. Dünyamızda gereksinim miktarı yaklaşık 0.5 zetajul kadarmış. Jeotermal enerji imkanı ise 2000 zetajul. Hesabı siz yapın ( günümüz koşulları ile 4000 yıllık enerji ). Teknolojinin ilerlemesi ile bu kapasiteler daha da artacağı vurgulanıyor.

Sevgili okurlar fazla lafa gerek yok. Sınırsız ve bedava kaynaklara yönelmek için geç kalınmış değil. Yeter ki teknolojiler bu alanlara yöneltilsin. Son olarak baştaki konuya tekrar dönmek istiyorum. Ulaşımda trenlerle saatte 350-400 km hızlar, birçok ülkeleri heyecanlandırmıyor. Çin’deki gelişmeyi küçümsemek için söylemiyorum. İtici güç mıknatısla çalışan Mag-Lev tren adlı bir projeyle saatte 4000 km gibi hızlar konuşuluyor. Bu araçlarda tekerlek yok, raydan çıkma riski sıfır. Ve bir uçağın gereksinimi olan enerjinin %2 isine ihtiyaç duyuyor, ister karadan, ister su altından.

İyi pazarlar...

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..