Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '14

 
Kategori
Güncel
 

Geri kafalılık

Başlıktaki sözcük bana ait değil. ABD başkanı Barack Obama'ya ait. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndada yaptığı konuşmadaki tümcelerden birinin son sözcüğü idi. Belki de çevirmen cümleyi öyle kurmuştu.

Sayın Barack Obama’nın konuşmalarıyla ilgili basında çeşitli yorumlar yapıldı. Okuduklarımı yüzeysel buldum. Barack Obama dünyanın geçirdiği evrimi örneklerle açıkladı ve kısa bir analiz yaptı.

"Hıristiyan alemi mezhep çatışmalarından çok kan döktü. İnsanlık acı dramlar yaşadı. Bu gaddarlıktan aydınlanarak, toplumsal gelişmişlikle kurtulabildiler. Bugün ulaşılan değerler ortadadır. Bu çağ da mezhep çatışmalarına yer yoktur. İŞİD bir terör örgütüdür, yok edilmesi gerekir. İnsanlık bu terör örgütünün vahşi katliamına dur demelidir. Müslüman alemi mezhep çatışmalarının anlamsızlığından ve geri kafalıktan kurtulmalıdır. Kadınlarınızı ve geçlerinizi eğitiniz, toplumsal gelişmeleri sağlayarak çağın değerleriyle özdeşleşmeye çalışınız."

ABD başkanının yaptığı konuşmadan anladıklarımın özetini sizlere sundum. Sayın Obama’nın konuşmasından iki üç gün sonra Eğitim sistemimizde bir yönetmelik değişikliği ile dokuz yaşındaki kız öğrencilerin isterlerse başını örtebilecekleri konusunda düzenleme yapıldı. Bu düzenleme basında tantanalarla özgürlüklerin genişletilmesi olarak sunulmaya çalışıldı.

Demokratik bir toplumda doğal olarak özgürlükler sınırlandırılmamalıdır. Ancak özgürlük olarak kabul edilen bazı semboller o kadar masum değildir. Sayın Obama'nın değerlendirmesi açısından olaya bakacak olursak, alınan kararın çağdaş değerlerle örtüştüğünü söyleye bilir miyiz? Yetişen gençlik, daha çocuk yaşta çatışmaların içine sürüklenmektedir.

Giysi konusunda bir bardak suda fırtınalar koparılmasının arkasında bazı sosyal değerlerin olmadığını söylemek saflık olur. Türk toplumu önemli evrimleşme sürecini gerçekleştirmiştir. Kadınların sosyal hakları konusunda yapılan hukuki düzenlemeler, çağına göre batı devletlerinden daha ileri adımların atıldığı görülmektedir. Yapılan devrimler 90 yıllık Cumhuriyetimize önemli kazanımlar sağlanmıştır. Bugün coğrafyamızda Müslüman laik ve hukuk devleti olan tek ülke oluşumuz, farklılığımızı ortaya koymaktadır.

Ortadoğu devletlerinin birçoğun da Kadınların sosyal haklardan mahrum olması, Burka, Siyah çarşaf giyerek yüzlerini peçe ile örtmelerinin nedeni, kadınların saçının ve teninin görülmesi ve toplumsal yaşam içinde bulunmasının günah olduğu anlayışıdır. İŞİD denilen terör örgütü ise, kendi inançlarının dışındaki tüm inançlara karşı cihat ilan etmiş olup, baş kesmektedir, camileri türbeleri yıkmaktadır.

Sayın Obama bu olaylara işaret ederek Ortadoğu devletlerine, kadınlarınızı ve gençlerinizi eğiterek toplumsal gelişmeyi hızlandırın, çağdaş dünyanın bir parçası olmaya çalışın önerisinde bulunuyor. Dinsel çatışmaları geri kafalılıkla suçluyor.

Özgürlükleri ve özellikle Kıyafet konusu sosyal gelişmişlik açısından, çağdaşlaşma açısından değerlendirmeye çalışılmalıdır. Kırık plak gibi durmadan özgürlüklerin genişletilmesi diye nara atmanın anlamı yoktur. Örgütlenme özgürlüğü diyerek ülkemizde İŞID ve benzeri hareketlere izin verebilir miyiz?

   

  

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..