Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '11

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Gezelim öğrenelim beya: Meriç Nehri

Gezelim öğrenelim beya: Meriç Nehri
 

Serin kucağında umutlarım ılık ılık
Sanki bir demet nahide mutluluk
Hebros'tan Ege'ye esenlik sağlık
Kollarında öleyim güzel Meriç'im. . .
 

Serin sularında nefesimi bırakmak, berraklığınle yüz yüze kalmak vardı ya. . . Memleketimin taşı toprağı, bağı, kolu, suyu , nehri bir çiçek cenneti adeta. Merak mı buyurdunuz ? Buyrun gezelim öğrenelim Meriç'imi. . .  

Meriç Nehri, toplam uzunluğu 490 km dir. 210 km'lik bölümü Türkiye sınırları içinde. Bulgaristan'da Rodop Dağları'nın kuzeyinde bulunan Rila Dağı'ndan doğan Meriç, Filibe Ovası'ndan geçer ve Edirne'den Türkiye'ye girer. Burada önce Arda, daha sonra da Tunca ile birleşerek Yunanistan - Türkiye sınırını oluşturur. Uzun süre Türkiye - Yunanistan sınırını çizerek akar ve İpsala'nın Balancık köyü civarında Ergene Nehri ile birleşir. Toplam havza alanı 53 bin km kare olan Meriç, buradan itibaren Ergene Nehrini de içine alarak iki kola ayrılır.

Meriç'in çevresibahar aylarından itibaren çiçeklerle kaplanır. Sınırı artık nehir değil gök kuşağı gibi renkli çiçekler oluşturur. Güneşin batışını izlemek için Edirneliler akşam üzeri Meriç kenarına akın eder. Piknik için nehir kenarına gelenler güneşin her türlü ışık oyununa , unutulmaz manzaralara şahit olur. Yaz aylarında suyun miktarı azalsa bile büyük bir serinlik verir Edirne civarına. Sonbaharda ise pastel renklerle bezenir nehir kıyıları. Gala Gölü ve çevresinin özellikle yaz aylarında görülmesi gerekiyor.  

Antik dönemdeki adı Hebros olan Meriç'in Ege'ye kavuştuğu yerde Troia Kralı Priamos'un yeğeni Aineias tarafından Ainos ( Enez ) antik kenti kurulmuştu. Tarihi kalıntılar Meriç Nehri'nin ağzını daha da cazip hale getiriyor. Tarihi Meriç Köprüsü, Abdülmecid döneminde 1847 yılında yaptırılmıştı. Mimar Sinan'ın " Ustalık eserim " dediği Selimiye Camii de en güzel manzarasını nehir kıyısından veriyor.  

Sizlere elimden geldiğince nehirlerimizi tanıtmaya çalışacağım. Sevgi ve selamlarımla...  

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..