Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a çağrısı

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a çağrısı
 

Gıda Mühendisliği Ürünleri


300 bin Mezun Öğretmene karşılık her yıl atanabilen öğretmen sayısı 30-50 bin arasında. Fakültelerin Gıda Mühendisliği bölümü binlerce gıda mühendisi mezun ediyor ve Tarım Bakanlığı’na dirhem ile Gıda Mühendisi alınıyor. Öğretmen, mühendis yetiştiren Fakültelere her yıl kaç öğrenci alınacağının eğitim planlamasını yapanlar mı yanlış yapıyor, yoksa gerektiği kadar öğretmen ve Gıda Mühendis istihdam etmeyen kamu kuruluşları mı ?

Bizce ikincisidir. Eğitimde sınıfta öğrenim görenlerin sayısının standardı 20 öğrenciye bir öğretmendir. Bu standardı Eğitim Bakanlığımızın yakaladığını söyleyebilmek güç. Peki gıda denetiminde hangi kapasitede gıda üretimine kaç gıda mühendisi veya denetim elemanı düşmesi gerektiğinin bir standardını ortaya çıkartan yok. EFSA (AB Gıda Güvenlik Kuruluşu) yazar ve yayınlar ise bizim Tarım Bakanlığı da onu kopyalar tercüme eder ama uygulamaz.

Eğitim fakültelerinden mezun olan işsiz Gıda Mühendisleri facebookta, google’da site kurup seslerini, kendi oda başkanları Sayın Petek Ataman’a duyurmak istiyorlar. işte mektupları;

Sayın PETEK ATAMAN

‘’Ben bir Gıda Mühendisi olarak bağlı olduğumuz bir odanın olmasından dolayı kendimi şanslı görüyorum. Şanslı görmemdeki en önemli neden Gıda Mühendislerinin hak arama ve mesleğe gereken değerin verilmesi noktasında tek başına hareket etmesinin bir fayda sağlamayacağı, bunun bir kuruluş önderliğinde ve yönetiminde tüm meslektaşlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Gıda mühendisleri için bu kuruluş Gıda Mühendisleri Odasıdır. Gıda Mühendisleri Odasının bütün gelirleri Gıda Mühendislerinin ödediği üye aidatı ve kazandırdığı diğer gelirlere dayanmaktadır. Şu anda Gıda Mühendislerinin en önemli sorunu ise işsizlik ile birlikte gerek kamuda gerek özel sektörde gereken değerin verilmemesidir. Biz gıda mühendisleri olarak GIDAMO’dan sorunlarımıza çözüm bulmasını bekliyoruz. Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de değişik siyasi görüşlere sahip arkadaşlarımız var fakat GIDAMO’nun siyasi bir duruş sergilemesi (referanduma hayır, ulaşım zammı protestosu basın açıklaması torba yasaya hayır vs…) hem bu görüşte olmayan insanların Gıda Mühendislerini yanlış tanıması hemde GIDAMO’nun vazifesi olmayan bir işi yapmasına, bir meslek örgütü gibi değilde bir siyasi parti gibi davranması sonucunu doğurmakta ve meslektaşlarımızdan büyük tepki almaktadır. Hatta birçok meslektaşımız bu yüzden odaya kayıt olmamaktadır. Ayrıca Tarım Bakanlığı’nda çalışan Ziraat Mühendisi sayısı 8.206, Veteriner sayısı 3.053 iken ihtiyaç olmasına rağmen Gıda Mühendisi sayısı sadece 702’dir. Biz özellikle odanın kamuda istihdam noktasında daha aktif olmasını bekliyoruz.

GIDAMO’nun bazı konuları, Gıda Mühendisleri adına yargıya taşıması gerektiğini düşünüyoruz diğer meslek dallarının yargıya taşıma konusunda yaptığı çalışmalardan birkaç örnek vermek gerekirse;

Örneğin kamuya personel alımlarında Diyetisyenlik kadrosuna Gıda Mühendisleri’nin de başvurma imkânı bulunurken Diyetisyenler bunu mahkemeye vererek engellemiştir.

Bir diğer örnek Gıda Mühendisleri, Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek lisans yaparak diyetisyen olabilme imkânına sahipken Beslenme ve Diyetetik bölümü hocaları olayı yargıya taşıyarak bu imkânı Gıda Mühendislerinin elinden almıştır.

Oysa yeni yasa ile süt ve süt ürünleri işleyen yerleri Veterinerde denetleyebilmekte, hububat ve ürünleri işleyen yerleri Ziraat Mühendiside denetleyebilmektedir oysaki bu meslekler bu konuda birkaç ders dışında hiç eğitim almamıştır bu yerleri denetleme yetkisi sadece Gıda Mühendislerinin olmalıdır. Neden bu konu Gıda Mühendisleri Odası tarafından yargıya taşınmıyor? Bu olayı yargıya taşıyarak diğer meslek dallarının gıda denetim yetkisi iptal edilmek suretiyle gıda denetiminin sadece Gıda Mühendisleri tarafından yapılması dolayısı ile kamuda binlerce Gıda Mühendisi istihdamının oluşturulması sağlanabilir.

Odanın bu konuda biran önce harekete geçmesini bekliyoruz. Ayrıca Gıda Mühendislerinin kamuda istihdamını Petek hanımın çıktığı her televizyon programında ayrıca belirtip bu konuda bir kamuoyu oluşmasını sağlanmalıdır. Bugün oda bakandan randevu istemesine rağmen görüşmeyi başaramamıştır bu Tarım Bakanlığında Gıda Mühendisinin bulunmayışından kaynaklanmaktadır. Tarım bakanlığına ne kadar Gıda Mühendisi istihdam edilirse bizi ilgilendiren yasaların oluşum sürecinde, kamuya istihdam edilecek personel konusunda vs her konuda karşımızda bizi dikkate alan, bakanlıkta yapılan çalışmalar hakkında bizi bilgilendiren, o süreçler içinde bizimde aktif rol almamızı sağlayan, bu çalışmalara bizzat müdahil olabilen, bu müdaheledede Gıda Mühendislerinin hakkını savunabilen meslektaşlarımızı bulabilmemiz o kadar kolay olacaktır. Biz Gıda Mühendisleri olarak kamuda istihdam konusunda yoğun bir çalışmaya girmenizi bekliyoruz. ‘’ diyorlar.

TÜM GIDA MÜHENDİSLERİ ADINA

” Tüm Gıda Mühendisleri adına ” yazmışlar ama tüm işsiz gıda mühendisleri de yukarıdaki gibi mi düşünüyorlar ? İşsiz Gıda Mühendislerinin yorumlarını bekliyorum.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri 

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..