Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gıda ürünü satın alırken dikkat

Gıda ürünü satın alırken dikkat
 

Gıda ürünü satın alırken dikkat


Gıda sektöründe dikkat edilmesi gereken konuların başında hepimiz iyi biliyoruz ki bilinçli tüketim yer alıyor. Bu konu sadece gıda sektöründe değil, tüketimin söz konusu olduğu her yerde geçerli elbette. Gıda tüketiminde en ufak bir dikkatsizliğin bize pahalıya patlayacağını bildiğimiz için daha da dikkat ediyoruz.  Daha önceki yazılarda sürekli bahsettiğim , Bilinçli tüketim, gıda ambalajlarının üzerinde yer alan semboller, dikkat etmemiz gereken hususlar her zaman aklımızda olmalı. Bu yazıda ise günümüzde daha da artan ürün çeşitliliğine yönelik dikkat etmemiz gereken noktalardan bahsedeceğim.

Gıda ürünlerini satın alırken, raflarda gördüğümüz ürünlerin öncelikli olarak şekli ve rengi bizi cezbediyor. İster istemez sevdiğimiz renklere veya psikolojik olarak etkileyen renge yöneliyoruz. Sonrasında ise ambalajda yer alan basit bir yazı hoşumuza gidiyor, fiyatına bakıyoruz ve alıyoruz. Peki doğru olan bu mu sizce? Nasıl olması gerektiğini bilenler bunun ne kadar yanlış olduğunun farkındalar. Sizler bilinçli bir tüketici olduğunuz takdirde hiçbir zarar görmezsiniz, bu  yüzdendir ki bir gıda ürünü satın alırken öncelikle ambalaj üzerinde yer alan yazıları ve tabloları okumalısınız.

1.Bu ürün kimler için üretilmiş, belirli bir kitleye hitap ediyor mu?  ( Laktoz intoleransı olanlar veya tercih edenler için laktozsuz ürünler , çölyak hastaları için glutensiz ürünler,  Fenilketonuri  PKU hastaları için   farklılığı olan ürünler )

2. Ambalajın üzerinde yer alan net miktar. Bu konuda elinize değil orada yer alan sayısal değere güvenmelisiniz.

3. Aldığınız ürünün daha önce açılıp açılmadığına, üzerinde delik veya yırtık olup olmadığına dikkat edilmeli. Ürün tüketilirken bunun farkedilmesi hiç hoş bir durum değil.

4. Eğer okuyabiliyorsanız ambalaj üzerinde yer alan protein, yağ, lif tablosu sizler için yol gösterici olacaktır. 100 gramda yer alan değeri, aldığınız ürüne göre hesaplayabilirsiniz.

Bu yazdıklarım dikkat edilmesi gereken en temel şeyler. Bu liste daha da fazla uzar ve bir madde üzerinde bile uzunca yazılar yazılıp konuşulabilir. Bizler değerliyiz, ne yediğimizi, bize yönelik bir gıda olup olmadığını, ne için tükettiğimizi çok iyi bilmeliyiz. Bilmeyenlere aktarmalıyız, bilinçlenmeliyiz. Bir kişiye bile bunu aktarabiliyorsam, mesleğim sayesinde sizlerin hayatına fayda sağlayabiliyorsam bu benim için yeterlidir.  Ne mutlu...

Sağlıkla Kalın!

 Not:  “  Gün geçtikçe daha da bilinçlenmeniz dileğiyle.

Gıda Mühendisi- Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..