Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '16

 
Kategori
Sosyoloji
 

Gittiğinizde köyünüzü yerinde bulamayabilirsiniz; çünkü boşalan köyler diğer köylere bağlanacak

Gittiğinizde köyünüzü yerinde bulamayabilirsiniz; çünkü boşalan köyler diğer köylere bağlanacak
 

Benim köyümün de gitme ihtimali var ama doğru karar diyorum. Koca köyde üç kişi kalmış. Kalanı gitmiş bu diyarlardan. Ayda yılda bir köyünün dağlarını özlerse kalkıp gelecek. Değilse üç inek bir öküz onca tarla, bağlar bahçeler, uçsuz bucaksız meralar, dağlar, dereler, ormanlar kimseye faydası olmadan üç kişinin keyfine boş boş duracak.

Öyle yok… Toprak işleyenin su kullananın. Kullanılmayan/değerlendirilmeyen mal sahibinin değildir. Bu durumdaki mala mülke devletin el koyma hakkı var. İnsanlarım beş kuruşa muhtaçken ülkemin toprakları ekilmeden dikilmeden duramaz.

Valla bu konu henüz resmiyete dökülmedi ama resmi çevrelerden duyumlar alıyoruz. Komşu köy 300 hane, senin köyün üç hane. O köyde ekmeye dikmeye yer yok, hayvanları otlatacak meraları yok, senin köyünde dağ taş boş duruyor. Alırım meranı, tarlalarını da alırım, hatta köyünü de alır o köye bağlarım. Yani köy niteliğini kaybetmiş yerler komşu köylerle birleştirilecek. Gidenler geri dönecekse oraya dönsünler.

Adam Almanya’da, İstanbul’da şurada burada ama nüfus kaydı hala köyünde görünüyor. Ben mesela köyümden ayrılalı 50 sene oldu ama kaydım hala köyde gözüküyor. Devlet kayıtlara bakıyor Yeşil Yayla Köyü 50 hane. Bir de gidip bakıyor ki 3 kişi oturuyor.

Köylerin birleştirilmesi bence de mantıklı, 3 hane 5 hane köy mü olurmuş. Fakat köy tüzel kişiliği henüz ortadayken işte kimse oturmuyor diye arazisinin komşu köye verilmesi pek doğru gibi gözükmüyor. Ama komşu köy yararlanabilir. Yine 3 kişinin 5 kişinin oturduğu bu köylere bir de okul, cami istiyorlar. El insaf üç kişiye okul mu olur, komşu köye gitsin. Üç kişiye cami mi olur, evinde kılsın. Bir de muhtar seçiliyor. Ve bu muhtara devlet maaş veriyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..