Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gizem ya

GİZEM YA ADASI

Uzun aralar ve sonrasındaki beklentilerle bir yerde iseniz her şeye hazır olun derim. Özellikle etrafınız olur olmaz şeylerle çevrilimiş ise daha da gizemlisinizdir.
İnsan gizlerini aslında kendine saklar. Paylaştıkları ise; ne kadar neyi, ve kim ile paylaşabileceği ile ilgilidir. Bu konuyla lgili aklıma gelen bir fıkrayı ileteyim..

Bir çiftlikte yıllarca beslenen bir boğa artık öküz olmaya adım atmaktadır. Verimi düşmeye başlamıştır. Boğaların görevleri üretime katkıda bulunmaktır ama verimi düşen boğa kasaplıktr..
Bunu fark eden çitflik sahibi öküzleşmeye başlayan boğayı temizlemeye çalışan kahyanın yanına gelir ve der ki " Kahya bu boğa artık işini yapamıyor, bunu yarın kasaba verelim"
Kahya " Beyim boğamızı vermeyelim daha işe yarar öküz olarak çifte koşarız " dese de bey kararlıdır..
İki gün sonra bir trakötrün kasasında genç ve yerinde duramayan bir boğa alınır çirfliğe. Ancak eski boğa yeni gelen genç boğayı görünce hemen kaçar ahıra ve ineklerin arasına girer. Amacı kasaba verilmekten kaömaktır.
Ahırdaki inekler bir bakarlar ki yaşlı boğa yanlarında ve ineklerin arasına karışmış..
Şaşıkn şakın bakarlar yaşlı boğaya.. " Sen hiç aramıza girmezdin hayırdır?"
Boğa " Nasıl girmem siz dışarıda gelen genç boğayı gmrün aslı" der.
İnekler " Sen hayatının yanlışını yapıyorsun. Bizim için değil kendin için bu yanlış..Ya yeni gelen boğa seni de inek sanırsa"...

Kaçımız inek yerine konduk acaba?

Gizem ya Adası da aslında ineklerin yerine konacak bir çok eski boğanın öküzllüğe adım attığı yer değil gibi..Gizleri ile dolu ve etrafına su biriktirmiş bir ada.. Kasaba gidecek yaşlı boğanın öküz olma yolundaki direnişidir bu ada..Aslında kasaba gitmektense yaşlı bir öküz olarak çiftlik işlerinde kullanılarak yaşamak daha akılcıdır öküz adayı için..

Ada adayı ve öküz adayı.. Çiftlikteki etrafını su ile çevirmeyi başaran yaşlı boğanın direnci et olmaya direnmek değil mi? Halbuki öküz olmayı göze alsa yaşama şansı vardır..
Etrafı ineklerle çevrili ama öküz olarak yaşamayı seven ne kadar çok boğa vardır bilinemez.
Bu da bir gizem ya değil mi?
Burada öküz adayı olan boğanın yaşama savaşını elbette takdir etmek gerekir. Yaşamak adına ineklerin arasına saklanmaktadır. Onurunu belki de ayaklar altına alarak ineklerle aynı yaşamı paylaşmatadır.
Bu onur ne ile ilgilidir? Elbette boğanın zamanla üremeye yaptığı katkısı ve çitflik sahibine kazandırdığı yeni üretkenleri çitflik sahibine sunması ile ilgilidir. Vermlilik esasına dayalı bir ilişkidir bu..

İnsanlarında bundan farkı yoktur aslında.. Ne kadar sermayeye hizmet ederseniz o kadar yeriniz vardır. Artık hizmetinizdeki verimlilik azalmışsa sizin varlığınıza gerek duyulmaz . Daha da ileriye gidilirse öküz orada yaşmanıza bile izin verilmez. Ya satılırsınız ya da atılırsınız. Ama etiniz para ediyor gibi ise o yanınız da paradır ..

Etrafınıza bakın.. Su ile çevrili olsanız dahi kasapların size ulaşabileceği yer var mı? Boğazınızda bıçağn keskin yüzünü hissediyor musunuz?
Gizem ya bu da.. Bir gizem.. İçinizdeki sakladığınız bir sır gibi.. Gizem ya, işte öküz olup ineklerin arasına saklanmayı seçmek.. Ahırdaki yemlikten bir parça da ağzına alıp geviş getirene kadar yiyebilmek..

 
Toplam blog
: 6
: 974
Kayıt tarihi
: 20.02.09
 
 

Eğitim fakültesi mezunuyum. İstanbul'da  yaşıyorum. Yazar ve eğitimciyim. Eğitimin yanında matema..