Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '08

 
Kategori
Dünya
 

Global kriz

Dolar milyarderi Warren Buffett şöyle demiş:

“Finansal piyasalarda yaşanan kriz, Pearl Harbor saldırısını hatırlatıyor. Yardım paketi senatodan çıkmazsa, son hafta yaşananlar ileride karşımıza çıkacak olan krizin yanında çerez gibi gibi kalır. Uçurumun eşiğindeyiz, bir şey yapılmak zorunda. Daha önce yaşananlar konusunda çok kızgın olabilirler ama şimdi bunun hesabını sorma zamanı değil. Bir daha benzer bir hafta yaşamayı Amerikan ekonomisi kaldıramaz.”

“Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, çılgınlık olarak nitelendirdiği günümüz kapitalist sisteminin eşitsizliği yaydığını, spekülasyonu teşvik ettiğini ve orta sınıfı bitirdiğini belirterek, ‘yeni bir kapitalist sistem kurulsun’ çağrısı yaptı. Fransız lider, ‘Piyasalar her zaman haklıdır görüşü artık bitmiştir. Yeni ve ahlaki bir kapitalist sistem kurulması için dünya liderleri, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Bretton Woods’ta olduğu gibi, yeniden toplanmalı’ dedi.”

“İngiltere Başbakanı Brown, tüm dünyayı sarsan krizin üstesinden gelinmesi için, yeni bir küresel finansal düzen kurulmasını isteyerek, ‘Dünya küreselleşme çağının ilk gerçek finansal kriziyle karşı karşıya’ dedi.”

Düzeltelim:

Bu, yalnızca finansal bir kriz değil, 1. Sanayileşme’nin bitiş ve 2. Sanayileşme’nin başlayış sancılarının krizidir ve 250 yıllık bir dönemi kapsar ve daha makro ölçekli ve ölçütlüdür.

İlki de, değil. Soğuk Savaş, ilk bilgisayarlaşma veya bilgisayarlaşmanın embriyon dönemine denk geldiği için, bu aynı zamanda 2. Sanayileşme’nin hala başlayamama krizidir de...

Kriz zaten budur:

Bir dönemden bir döneme geçebiliyorsak, reformdur, inkılaptır, devrimdir, bir şeydir ama bir dönüşüm sürecidir. Kriz bu demek: Değişim süreçleri tıkalı durumda.

Kim ve/ya ne tıkadı?:

Herkes ve herşey:

11 Eylül’de bittiğini görmeyip, 7 yılda Dünya’nın sonunu getiren ABD. Tam da doruğa çıkacakken, fiilen dağılan AB. 500 yılı 25 yılda yaşayan ve Dünya’nın tüm kaynaklarını bitiren, artı en büyük çevre kirliğini yaratan Çin. Devrim, karşı devrim, karşı-karşı devrim (veya Yeni Çarlık) süreçleri ile Rusya.

Yeni düzen; IMF, Dünya Bankası ve DTÖ’nün (Dünya Ticaret Örgütü) tasfiyesi ile olur.

Tarihten ders alalım:

Kavimler Cemiyeti bir başarısızlıktı. Kalkıp, üzerine Birleşmiş Milletler’i bu biçimiyle kurmak, başka bir başarısızlıktı. Yanlışta ısrar etmek, insanı mezara değil, toplama kapına götürür. Yani, tarih yeni kıyımlara, zulümlere, kan, ter ve gözyaşına gebe...

Sen; 1 milyar gecekonduluya ve 3 milyar köylüye insanca yaşama hakkı vermezsen, onlar da hayvanlaşır, barbarlaşır, gelir malını mülkünü başına yıkar. Yıkıyor da zaten. Bakınız: Fransa’daki / Paris’teki on binlerce araba yakma tepkileri.

Çin, ne zamanki Türkler’le savaşmaktansa, onları yerleşik yaşama geçirdi, o zaman kazandı.

Peki, bunu G-7, G-8, G-9 yapabilecek mi?

1.000yıl öncede yaşayan 3 milyarı bugüne ve geleceğe taşıyabilecek mi?

Şimdilik, sorunun yanıtı hayır gibi görünüyor.

Açıkçası: Bu işin tam çözümü, 2250’den önce ufukta görünmüyor. Her ertelenen çözüm de, yeni ve üssel artan sorunlar daha demek olacak. Zaten, öyle de olduğu için, buralara geldik. Olduğumuz yerde duramayacağız, daha dibe ineceğiz. Daha, AB’nin Yeni orta Çağ’ının engizisyonu var, yeni Cengiz Han’lar var sırada...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..