Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '08

 
Kategori
Gönüllülük
 

Gökyüzü Kardeşliği

Gökyüzü Kardeşliği
 

Okullar tatil oldu !

16 yaş üstü kızlarınız ,oğullarınız neredeler şimdi ?

Azınlıkta kalan bir kısım şanslı gençlik, çoktan deniz kıyısındaki yazlıklarına konuşlandı..

Bir kısmı zaten deniz kenarında yaşıyor, arkadaşları ile plaja gidip geliyor .

Çok büyük bir kısmı da, evde, internet cafelerde, boş boş vaktini öldürmekle meşgul.

Azımsanmayacak bir çoğunluk, tarlalarda, baba topraklarında çalışıyor.

Yine büyük bir kısmı yazın ek bir işte çalışarak, aile bütçesine katkı sağlıyor, kışlık okul giderlerini karşılamaya çalışıyor.

Belki de bazıları zararlı alışkanlıklar geliştirecekler bu yaz, vakit öldürmekle uğraşırken.

Çocuklarınızın severek yaptıkları bir uğraşları var mı ?

Dağcılık, yelken, yüzme, spor….

Peki havacılığa ne dersiniz ?

Model uçak yapımı, planör, balon, hafif uçaklar, yamaç paraşütü, paraşüt….

Bütün bu hobileri ehil ve güvenilir ellerde öğrenip, gökyüzüne sevdalanmalarını , sertifika almalarını, hatta meslek edinmelerini , bu işten tatminkar ücretler kazanmalarını istemez misiniz?

Gençlerin o bitmek bilmeyen enerjilerini, coşkularını havacılık sporlarına yönlendirmelerini, yaşamları boyunca disiplinli ve ilkeli bir yaşamı hedeflemelerini, kendilerini kuşlar kadar özgür hissetmelerini, özgüvenlerini kazanmalarını, ufuklarını genişletmelerini istemez misiniz?

Yalova, Gölcük, Çınarcık, Adapazarı, …. gibi çok uzun ve geniş bir bölgemizi yerle bir eden, binlerce cana mal olan 17 ağustos depreminde, hiç havadan arama kurtarma çalışmalarının eksikliğini hissettiniz mi mesela ?

Muhtemelen hissetmediniz. Çünkü böyle bir kavramdan, çalışmadan , kurumdan haberiniz ve bilginiz yok . Benim de yoktu bu güne kadar çünkü.

Kapadokya’daki özellikle Japon turistlerin rağbet ettiği balon turizmini THK 'nun kurduğunu, balon pilotlarını da THK eğitim tesislerinde yetiştiğini biliyor muydunuz peki?

THK’ nun İnönü, Etimesgut ve Efes-Selçuk’taki eğitim tesislerinde bu güne kadar 5318 pilot, 11.000 planör pilotu, 75.000 paraşütçü, 128 balon pilotu ve yamaç paraşütçüsü yetiştirdiğini, toplam 167.135 kayıtlı kursiyerle(Bir kısmı tamamı burslu, bir kısmı yarı yarıya kurumca maddi destek katkılı ) havacı yetiştirmiş olduğunu , eğitim çalışmaları esnasında kursiyerlerce , bu güne kadar 90.000 model uçak üretilmiş olduğunu hiç duymuş muydunuz ?

Üç gün önceki Eceabat orman yangınında havadan yangın söndürme çalışmalarına katılan üç uçağın THK’nun uçakları olduğunu duydunuz mu peki haberlerde ? Ben duymadım mesela. Sadece üç yangın uçağı havadan yangın söndürme çalışmalarını sürdürüyor, demekle yetindi tüm haberler…

THK’nun 1.Dünya hava oyunlarında, tüm dunyaya ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz ?

Yani bütün dünya biliyor THK ‘nu ama….

Biz bilmiyoruz, Türkiye bilmiyor ne yazık ki !

Aynı KKTC nin tersi bir durum söz konusu yani…Bir tek biz KKTC 'yi tanıyoruz ama dünya tanımıyor !

Bütün bunları nereden mi öğrendim ?

THK’ nun İnönü Eğitim tesislerinde gerçekleştirdiğimiz MB toplantımızda, pilot Ali Tarık Akca’nın bizlere vermiş olduğu çok önemli brifingden tabii ki…

Bilgi olmadan fikir sahibi olunmuyor. THK hakkında ne kadar az şey bildiğimi fark ettim, bir çok insan gibi. Ve en yakın zamanda, Uşak şubesine üye olmaya , küçük kızımı da sivil havacılık eğitim kurslarına yönlendirmeye karar verdim.

Hatta, kendimi eğiterek, bilgilerimi derinleştirerek, Kurumun da destek ve katkısı ile özellikle gençlere havacılık bilinç ve sevgisini aşılamak için gönüllü eğitimci olmaya ve Anadolu’yu dolaşmaya hazırım !

Bilmediklerimizin dahası da var , THK resmi internet sitesinde hatta Vikipedi'de :

THK, Cumhuriyet'in ilanından sadece 16 ay sonra 16 Şubat 1925’te, Atatürk’ün önderliğinde havacılığı geliştirmek amacıyla kuruldu.

3 Mayıs 1935'te Kurumun bünyesinde kurulan Türkkuşu adlı eğitim merkezinde, aralarında dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in de bulunduğu, birçok havacı yetiştirdi.

THK'nin yetiştirdiği havacı gençler, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında gerçekleşen Hava İndirme Harekatı’na paraşütçü olarak katıldı. Harekat sırasında kurumun uçak ve pilotlarına da önemli görevler verildi.

Özellikle 1980'li yıllardan sonra THK, sportif havacılık konusunda, 1990 yılından sonra da uluslararası ilişkilerinde büyük gelişmeler kaydetti. FAI Genel Kurul ve Komisyon toplantılarında etkili bir politika izlenerek THK ve Türkiye ön plana çıkarıldı. Mevcut olan planör, paraşüt, uçuş okulu ve model uçak okuluna ilave olarak 1996 yılında bünyesinde balon, yelkenkanat ve yamaç paraşütünün bulunduğu Çok Hafif Hava Araçları Okulu kuruldu.

1995'te Dünya Paraşüt Şampiyonası, 1996'da 1. Dünya Hava Oyunları Test Yarışmaları, 1997'de 1 nci Dünya Hava Oyunları Türk Hava Kurumu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti.

Haziran 2000'de 6 dalda 1. Türkiye Hava Oyunları, Temmuz 2002'de ise 2. Türkiye Hava Oyunları, Haziran 2004'te 3. Türkiye Hava Oyunları gerçekleştirildi.

19 Mayıs 2002 tarihinde Ankara’da THK Müzesi açıldı.

Dedim ya ; THK ‘nu bütün dünya biliyor.

Ama….

Bizler bilmiyoruz! Türkiye bilmiyor!

Atatürk’ün kurmuş olduğu tüm kurumlar gibi yıpratılmaya hatta yok edilmeye çalışılıyor, THK. Diyelim ki yok ettik, yerine ne koyacağız ? THK gibi başka bir kurum var mı , özellikle gençlere havacılığı sevdiren, öğreten, sivil pilot, paraşütçü, planörcü, yelken kanatçı yetiştiren , onların enerjilerini olumlu yönlere kanalize eden başka bir kurum?

Yoksa bu işi de mi cemaatlere bırakacağız ?

*****************

Aslında fobi derecesinde korkarım ben uçmaktan.

Ama motor sesi olmayan, sadece rüzgarla uçan planör öyle mi ya…

Leylekler dönüyor hare hare gökyüzünde, rüzgara bırakmışlar kendilerini.

Kıskandılar beni, onların ulaşamadığı özgür maviliklere kanat çırpınca…

Deli rüzgar da kıskandı, suyu çekilmiş topraklara eserken pilot Barış hocamla biz…

Ve havacılığa gönül veren, uçma tutkusu ile dolu Karabük, Beypazarı, Ankara, Hatay… Anadolu’nun dört bir yanından İnönü’ye gelmiş yüzlerce gencecik Hezarfen Çelebi ile birlikte,

Umut yüklü bulutlar olup, takıldık kaldık İnönü semalarında…






*************


Sevgili Talip Bölükbaşı, biliyorum çok yoruldunuz, çok emek verdiniz, özen gösterdiniz 2.İnönü toplantısının kusursuz olması ve MB’a yaraşması için. En küçük ayrıntıyı bile ihmal etmediniz, disiplinli ve ilkeli kişiliğinizle.

Kamp Müdürü Hadi Sandıkçıoğlu,

Kurslar Müdürü Pilot Ersel hocam,

Planör Okulu Müdürü Pilot Hayriye hocam ve tüm hocalarım,


Toplantının eksiksiz, kusursuz olması için üstün çaba gösteren Gökçen Sivil havacılık şirketi çalışanı sevgili Semiha,

Tüm kamp çalışanları,

Bu kez bizleri yalnız bırakmayan Milliyet Gazetesi adına toplantıya katılan gazeteci dostumuz sevgili Tahsin…

Ve sevgili blog arkadaşlarım, blog dostlarım…

Emekleriniz, yüreğiniz, dostluğunuz, paylaşımınız için hepinize teşekkürlerim ve sevgilerimi iletiyorum satırlarımla…





Sevgi , bilim, özgürlük, çağdaşlık, disiplin ile dokunmuş İlkeli Emekler, bir gün mutlaka hakettiği değeri bulacaktır.

Yeter ki inanın...

Ve asla vazgeçmeyin !



http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=72489- "Kartallar Yüksek Uçar "- 1.İnönü MB Toplantımızın bloğu

 
Toplam blog
: 171
: 2319
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

Düşünen, üreten, kendine, insana, çağına sorumlu, tavırlı, taraflı , çağdaş ve yüzü aydınlığa dön..