Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Bilim
 

Google Books vs Abebooks

Google Books vs Abebooks
 

Arşiv


Bir haber:

8 yıllık yargı savaşını Google kazandı

ABD yargısı, Google ve kitap yazarları arasında 8 yıldır devam eden tartışmaya son noktayı koydu. Google kitapları artık dijitalleştirebilecek.”

http://www.ntvmsnbc.com/id/25479667/

Öyle tuhaf durumlar ki:

Bir:Google’da 20 milyon kitap var, Abebooks’ta 150 milyon. Ancak, Abebooks’taki hiçbir satıcının aklına, Google’daki gibi kitaptan alıntı koymak gelmiyor ki eleştiri / tanıtım için bunun ne kadar hacimde olacağı ülke yasalarına göre değişiyor. Bin sözcük olan ülkeler de var ve bu miktar zaten yeterli.

 

İki:Google’a dava açanlar, ona tekel konusunda da dava açmış, hani dinime küfreden Müslüman olsa hesabı.

 

Üç:Kimsenin görmediği bir ayrıntı var: Çeviri eserlerde, aynı sayfa konursa, eğlenceli sonuçlar otaya çıkar. Herhalde, işin içine bir de çevirmenler davası girer.

 

Dört:Google burada durmaz, olay Wikipedia’ya döner, herkes elindeki telifsiz dönemdeki eserleri tarar ve yükler, antika kitapçılık batar.

 

Beş:Sansür olan ülkelerin dillerindei kitaplar, en kısa zamanda o dilde konur. Yani, Google isterse, basılmış tüm kitapların % 99,99’unu internete yükler. Bunun yapacak mı, ben de merak ediyorum.

 

Altı:Google, bloglar alanında sınıfı geçemedi ama e-kitaplar konusunu henüz bilemiyoruz. Yine de yaparsa, çok kısa sürede kalabalık konuşulan dillerde, çok yakında e-kitap sayısı, matbu kitap sayını geçer.

 

Yedi:Wikipedia deneyiminin bize gösterdiği üzere kimse bedava ansiklopedi falan da okumuyor, dizi kahramanı izliyor yalnızca. 1980’lerden zaten kitap alınır, elde taşınır ama okunmaz, geleneği mevcut. İnternetteki e-kitap da öyle olur, matbu kitap da: Bakılır ama okunmaz.

 

Sekiz:Bu çabanın Google Gözlük’ten çok daha anlamlı olduğu kanısındayım.

 

Dokuz:Bu çabanın yine de Google tekeli için olduğu kanısındayım.

 

Sonuç.

 

Bilgi gelecekbiliminde yeni bir yol açıldı.

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..