Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Gör memleket ne hallerde?

Gör memleket ne hallerde?
 

MANİSA’da restore edilen Yakup Ağa Subyan Mektebi’nin açılışı yapılacak. AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Vali Celalettin Güvenç ve Manisa Belediye Başkanı AKP’li Bülent Kar’ın da yer aldığı protokol yerlerini almış. Hemen ön sırada valinin yanında sarıklı ve cübbeli birisi oturuyor.

Haber Hürriyet Gazetesinde;

“VALİNİN YANINA OTURDU

Törende, mahalle sakinleri tarafından ‘şeyh’ diye bilinen, sakallı, sarıklı ve cüppeli 60 yaşlarındaki Mehmet Salih adlı kişi, protokolün ilk sırasında yer aldı. Vali Güvenç’in hemen yanına oturan ve oradakilerden yoğun ilgi gösterdiği Mehmet salih adlı kişi, gazetecilerin kendisini görüntülemesi üzerine yüzünü gizlemeye çalıştı.

Bu görüntü dikkat çekerken, durumu fark eden Bülent Arınç’ın korumaları tarafından yerinden kaldırılan Mehmet Salih, konuşmalar devam ederken protokolün ikinci sırasına gönderildi. Vali Güvenç’in de son derece gerildiği ve Mehmet Salih ile göz göze gelmemeye çalıştığı anların ardından İl Genel Meclisi Başkanı AKP’li Hayrullah Solmaz devreye girdi. Yerinden kalktığı için kırıldığı gözlenen cüppeli Mehmet Salih’i teselli etmek Solmaz’a düştü.

AKP’li Bülent Arınç ise kürsüden yaptığı konuşmasında, Manisa Belediyesi ile Milenyum Memurlar Derneği’ne övgüler yağdırdı. Arınç, “Tarihi değerlerimiz kamu ve özel sektör işbirliği ile günyüzüne çıkmaya devam ediyor. Mahalleli çocukların ders çalışmaları için dizayn edilen bu mektebi koruyun, kollayın ve bozulmasına izin vermeyin” dedi.

AKP’Lİ BAŞKAN ELİNİ SIKTI

Konuşmaların sonrasında, açılış yapılmak üzere, Yakup Ağa Subyan Mektebi'nin bahçe kısmındaki merdivenlerden aşağıya inildi. Bu sırada Manisa Belediye Başkanı AKP’li Bülent Kar da Mehmet Salih’in yanına giderek elini sıktı ve bir süre sohbet etti. Açılış kurdelesinin kesildiği yere gitmemeyi tercih eden cüppeli Mehmet Salih, mektep bahçesini terk etmek istedi.

Arınç’ın kurdeleyi mahalleli çocuklar ile birlikte kesip ayrılmasının ardından İl Genel Meclisi Başkanı Solmaz bir kez daha ‘şeyh’ olarak bilinen Mehmet Salih’in yanına gidip sohbet etti.

AKP’li Solmaz, protokolün birinci sırasına oturan cüppeli Mehmet Salih’in kim olduğunu soran DHA muhabirine, “Mehmet Salih ağabeyimiz hemşehrimizdir. Kendisini çok sever ve sayarız. Kendisi Manisa’nın ve bu mahallenin ileri gelenlerindendir. Fevkalade sevilen bir insandır. Hürmet ettiğimiz bir insandır. Biz de hürmete saygı gösterdik. Bu söylediklerimin dışında bir haber yazılmasını istemiyorum” diyerek uyarıda bulundu.” şeklinde yer aldı.

Aynı haber Zaman Gazetesinde ise:

Protokole yanlışlıkla oturan vatandaşı şeyh yaptılar, başlığıyla;

Bazı gazetelerde dün yayınlanan 'Protokolde şeyh' haberi yalanlandı. Önceki gün Manisa'da Yakut Ağa Sıbyan Mektebi'nin açılış törenine katılan Mehmet Salih Saydan (45) adlı vatandaşın şeyh olmadığı ve protokole yanlışlıkla oturduğu ortaya çıktı.

Aslen Siirtli olan Saydan, tarihî yapıyı restore eden köylüsü Ali Gültekin tarafından davet edildiğini söyledi. 20 yıldır Manisa'da yaşadığını ifade eden Saydan, hayatında ilk defa bir açılış törenine katıldığını kaydetti. Saydan, "Ben 'birkaç kişi gelecek, kapıyı açacaklar' şeklinde biliyordum. Protokol nedir bilmem. Valiyi zaten tanımıyorum. Burayı restore eden köylüm Ali Gültekin beni kapıda karşıladı. Kalabalıktan rahatsız oldum. Nefes almak için oturdum. Sonra arkaya geçtim." dedi.

Milenyum Memurlar Derneği Başkanı Mehmet Yörük de, açılış töreninde protokol koltuğuna yanlışlıkla oturan vatandaşın afişe edilmesini üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı. Yaşlı zatı fark ettiklerinde hürmeten müdahale etmek istemediklerini ifade eden Yörük, "Kendisi zaten kameraları görünce rahatsız oldu ve kalktı. Bu tür okuma salonlarının topluma faydalarıyla gündeme gelmesini istiyoruz. Burası daha önce tinercilerin, sokak çocuklarının mekânıydı." diye konuştu. Söz konusu olay, dün Hürriyet ve Posta gazetelerinde protokol skandalı olarak verildi. Haberde, Saydan'dan "sakallı, sarıklı ve yeşil cübbeli şeyh" diye bahsedildi. Protokolün ön sırasında oturan Saydan'ın, durumu fark eden Arınç'ın korumaları tarafından yerinden kaldırılarak ikinci sıraya gönderildiği ileri sürüldü.

Medya, yaşlıların ayakta bırakılmasını eleştirmişti

Bazı gazetelerin Manisa'daki törendeki tavrı 'çifte standart' olarak değerlendirildi. Medya daha önce siyasiler protokolde otururken yaşlıların ayakta kalmasını eleştirmişti. Üç hafta önce yine Manisa'da yaşanan olayda Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi'nin yaşlı vatandaşı kaldırmasına tepki gösterilmişti. Vali Mehmet Celalettin Lekesiz'in Amasya'daki düve dağıtımı töreninde yaşlı insanları protokole oturtarak kendisinin ayakta kalması ise övülmüştü.” şeklinde açıklandı.

Bu nasıl bir kandırmacadır? Nasıl bir Takiyyedir? Arka sıralarda oturan nice yaşlı adamlar vardı, onlar niçin gelip de yanlışlıkla en ön sıraya, valinin yanına oturmadılar? Valinin müdahale etmesine gerek kalmaksızın korumalar ve protokolden sorumlu olan yetkililer Mehmet Salih Saydan Beyin (anlaşılan 45 yaşlarında çok yaşlı da değil) bu yanlışlığı yapmasına, ön sırada oturmasına izin verebildiler? Müdahalede bulunurlarsa birilerinin düşmanlığını kazanacaklarından mı korktular? Devlet sisteminin işleyişini bilen herkes rahatlıkla yorumlayabilir olanları.

Valiler, bürokratlar konuşamıyor artık ülkemizde. Gözleri önünde gerçekleşen yanlışlara ses çıkaramıyorlar. Yöneticinin bir gözü kör, bir kulağı sağır olmalı derlerdi eskiden. Şimdi yöneticilerin görevde kalabilmek için iki gözünün de kör ve iki kulağının da sağır olması gerekiyor. Çünkü; hukuk işlemiyor ve mahkeme kararları önem arz etmiyor.

Durum vahim. Memleketin gidişi iyiye alâmet değil. Demokratik, lâik, hukuk devletinden yana olanların armudun sapı, üzümün çöpü anlayışından kurtulup bir an önce kendilerine gelmesi, gidişi görmesi ve demokratik çözüm üretmesi gerekiyor. Yoksa yarın çok geç olabilir.

 
Toplam blog
: 114
: 860
Kayıt tarihi
: 29.12.06
 
 

Osmaniye Düziçi doğumluyum. Sınıf öğretmenliği, ilköğretim müfettişliği, il milli eğitim müdürlüğ..