Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Görkemli festival sona erdi

Görkemli festival sona erdi
 

Ülkemizin ve Antalyamızın yüzakı Piyano Festivali’nin 10.su, görkemli konserlerin ardından güzel bir Miriam Mendez konseriyle sona erdi.

*Yaklaşık üç hafta süren bu piyano ağırlıklı müzik şöleni, 11 dinletiyi kapsıyordu. Aşağıda tek tek ve kısa kısa değineceğim.

*Festivale katılacak sanatçı ve grupların seçimi ile organizasyon festival izleyicilerinden tam not aldı. Olanakların kısıtlılığına karşın festival, şimdiye kadar olmadık şekilde ilgi gördü ve konserler süresince AKM Aspendos Salonu, müzikseverlerce tamamen dolduruldu. İzlediğim festivalleri ölçü alarak belirteyim; ilk kez bir büyükşehir belediye başkanı, Prof. Mustafa Akaydın festivalin (Pavel Kaspar da göremedim) tüm etkinliklerini takip edip; konserleri dinledi, sanatçılara çiçek ve plaket verdi. Eski başkanlardan Hasan Subaşı da hemen tümüne katıldı. Bekir Kumbul’u birkaç konserde görebildik. Amma ve lakin; piyanist başkan, geçen yıl sahneye çıkıp bir de konçerto(bir bölüm) seslendiren Menderes Türel, çağrılı olduğu halde(salonda söylenen bilgi), açılış dahil hiçbir konsere katılmadı.

*Her yıl salona girişte bir karmaşa yaşanıyordu, bu yıl çözülmüş. Davetiyeler de numaralanmış, herkesin yeri belli, sıkış tıkış olmadan düzenli bir oturuş yapıldı.

*Festivalde ilgi çekici bir başka durum da, neredeyse piyano kadar keman varlığıydı!

***

KONSERLER:

Fazıl Say ve Arkadaşları:

http://blog.milliyet.com.tr/Fazil_Say_ve_Arkadaslari_ndan_muhtesem_acilis_konseri/Blog/?BlogNo=212311

Çigan Gecesi:

Her biri ayrı bir yetenek olan Kopatchinskaja Ailesi için ayrılmıştı 7 Kasım gecesi. Üç kişilik aile bireylerinin yanına Romanya’dan yetenekli bir piyanist; Mihaela Ursuleasa eklenmişti. Anne-baba Kopatchinkaja’ların çok sakin tavırlarına karşın Patricia’nın mimiklerini her zaman abartılı buldum. Ama bilinen bir gerçek; yetenekli ve değerli bir keman sanatçısı. ‘Çigan Gecesi’, işlerini çok iyi yapan dört müzisyenin başarılı performansları ile sona erdi. Pablo de Sarasate’nin beklediğim ‘Çingene Havaları’ sürprizini yapmadılar; P.Contantinescu, B.Bartok, M.Ravel, G.Enescu’nun ve Halk Müziği: Ciocarlia seslendirdiler.

Genç Yetenekler Konseri:

Merhum müzik adamımız Kamuran Gündemir anısına Fazıl Say’ın özel çabasıyla her yıl düzenlenen konsere, biri yabancı dört genç piyanist katıldı.

Cem Oslu; Bu ödüllü genç piyanistimiz Bilkent’te Hande Dalkılıç’ın öğrencisi. İlk sahneye çıkan olduğundan şanssızlık yaşadı; yanlış bir alkışlama konsantrasyonunu bozdu. Ama yetenekli bir piyanist.

Iraz Yıldız; Antalya’nın bu çok umut vaad eden genç yeteneği Fazıl Say’dan da hakettiği övgüleri aldı. Onu ilerleyen zamanda ayrıca tanıtacağım; zamanı belirsiz bir söyleşi için sözleştik.

Salihcan Gevrek; Ulusal ve uluslararası alanlarda ödül almış bu yetenek CSO ile de çalma şansı bulmuş.

Dmitry Mayboroda; Moskova’dan geldi. Genç ve deneyimli bir piyanist; virtüoz denilebilir rahatlıkla.

Bu konser, hem yetenekli gençler için bir deneyim ve ödül, hem de festival kapsamında dinleyenler için başarılı bir organizasyondu. Değerli müzik insanı Prof. Selçuk Gündemir, yaşına bakmaksızın eşinin anısına düzenlenen bu etkinliğe her yıl katılır, teşekkür eder ve plaketlerini verip, kutlar gençleri. Bu yılda aynısını yaptı.

Beethoven Gecesi:

Uzun zamandır bu kalitede bir orkestra müziği dinlememiştik. Çok kaliteli bir müzik akşamı oldu. Düşünebiliyormursunuz, 'dört as’ı biraraya getirmek o kadar kolay olabilir miydi, festival olmasaydı!? Gülsin Onay, Gürer Aykal, Muhittin Dürrüoğlu, Rengim Gökmen. Bu dört usta o gece bize Beethoven piyano konçertolarından 4. (Gülsin Onay-Şef Rengim Gökmen) ve 5. (Muhittin Dürrüoğlu-Şef gürer Aykal)leri seslendirdiler. Her iki piyanistimiz de ustalıklarını haykırdılar AKM Aspendos’ta. Dürrüoğlu’nun ‘bir daha’ları ilginçti; muzipçeydi!

Michel Camilo:

Camilo, programını konser akşamı kendisi sundu. Dünyaca ünlü bu caz piyanisti, kendi tarzıyla mutlu etti Camilo ve caz sevenleri.

Pavel Kaspar: Solist ve oda müziği sanatçısı olarak tanınan Kaspar, Senfoninin babası Haydn’ın 200. Ölüm Yılı anısına Fa Minör Çeşitlemeleri ile başladı dinletisine. Beethoven ‘Waldstein Sonatı’ ile devam etti. İkinci bölümde de Haydn ve yurttaşı B.Martinu eserleriyle devam eden Kaspar B.Smetana eseriyle tamamladı programını. Etkileyiciydi Çek piyanist. Alkış sorunu yaşayınca eserleri bölümleri birleştirerek seslendirdi... Fazlaca ayrıntı: http://www.operaturkiye.com/wp1/?p=7146

Vladimir Spivakov-Olga Kern-Moskova Virtüozleri Quintet:

http://blog.milliyet.com.tr/Antalya__Moskova_Virtuozleri__Vladimir_Spivakov_ve_Olga_Kern_ile_Oda_Muzigi_nin_tadina_vardi/Blog/?BlogNo=213936

Aziza Mustafa Zadeh Jazz Trio: Antalyalı müzikseverlerin merakla ve özlemle beklediği sanatçılardan birisiydi Zadeh. Kendine özgü tarzıyla hayranlarını mutlu etti. Yeteneğini teknolojiyle de birleştiren Zadeh, ses efektleriyle de güzel bir akşam yaşattı salondaki herkese.

4 Piyano 1 Şef:

Festivalin en ilginç konseriydi. R.Wagner Tannhauser Operası Uvertürü ile başladı bu ilginç konser. Devamında piyano dağarında bilinen tek konçerto; C.Czerny’nin 4 Piyano için Konçertant Dörtlü’yü dinledik, dünyaca ünlü 4 piyanistten. Geçen yıl da konuk ettiğimiz; Rus Alexander Gindin, Amerikalı piyanist David Lively, Yunan piyanist Janis Vakarelis ve Kıbrıs Asıllı Fransız piyanist Cyprien Katsaris idi bu yonca yaprağı düzenli sahnedeki sanatçılar. Konseri (piyano orkestrasını) Rus şef Artem Markin yönetti. İlginç konserde C.Debussy ‘Oyunlar’ı ve M.Ravel’in ünlü ‘Bolero’sunu seslendirildi. Yerel basına bu konserin haberi, Bolero'ya atıfla “Ünlü ‘On’ filminin müziği seslendirildi” diye yansıdı!!! Olsun!

Miriam Mendez Mozart Sueno Flamenco:

Önceden de festivale katılıp müthiş bir program sunan Mendez’e kapanış konseri verilmişti yine. Grubuyla sahne alan sanatçı, flamenkonun güzel örneklerini sundular. Mozart'ın Endülüs'e hayali yolculuğu temalı bu konserde; Figaro’nun Düğünü, Sihirli Flüt, Senfoni 40, Piyano Konçerto 20, Piyano Sonatı ‘Türk Marşı’ ve Piyano Konçerto 24’ten bölümleri ilginç yorumlar ve düzenlemelerle sundu. Mendez’in önceki performansını yakalayamadığını, benim için hayal kırıklığı yarattığını rahatlıkla söyleyebilirim.

***

*Mükemmel organizasyonda küçük bir aksaklık hep dikkat çekti; programını bitiren sanatçı ve gruplar alkışlarla 'bir daha' için sahneye çağrılırken, bir anons hep alelacele çiçek ve plaket sunumları duyurusunu yaptı. Birisinde Başkan Akaydın "Galiba 'bis' çalınacak" uyarısı yaptı. Küçük ama önemli bir ayrıntı. Uyarının dikkate alınacağını umuyorum.

*Yaklaşık üç hafta süren ve müziksvereleri bir hayal dünyasında gezdiren Uluslararası 10. Antalya Piyano Festivali için teşekkür etmemiz gereken kişi ve kurumlar var; Festivalin hamisi Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne, Başkan Akaydın'a ve Sanat Yönetmeni Fazıl Say'a. Bu festival organizasyonunu omuzlayan Kadir Dursun ve ekibi de açıkçası teşekkürlerin en çoğunu hakedenler.

Tüm emek verenlere tekrar teşekkürle...

***

*Festivalle ilgili oluşturduğum fotoğraf albümü:

http://picasaweb.google.com.tr/hdulun/AntalyaPiyanoFestivali2009?authkey=Gv1sRgCOKVrZ3Iu733pAE#

*Milliyet Blog’da galeri: http://blog.milliyet.com.tr/Galeri.aspx?GaleriNo=15093

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..