Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '10

 
Kategori
Şiir
 

Gözcü türküsü

Gözcü türküsü
 

Kitap kapağı


 

Adını yıllarca Gülpınar ve kimi dergilerde görmeme ve şiirlerini okumama karşın A.Necmettin Çanga1978’in şubatında tanıştım. Hem de ilginç bir rastlantı sonucu. Nasıl mı? Aktarayım.

Isparta’dan İstanbul’a sürüldüm. Rahatsızlığım nedeniyle bir sağlık kurumuna gittim. Masasında A. Necmettin Çanga isimliğini gördüm ve şaşırdım! O siz misiniz? Diyerek coşkuyla tanıştık!  Sonrasında KBB’deki ameliyatımda yakınlığını gördüm. Acımı azaltmak için ellerimden tuttu ve şiirler okudu! O tarihten bu yana iletişimimiz sürmektedir.

O günlerde kaleme aldığım akrostiş’i okurlarımla da paylaşmak isterim:

                   Akrostiş

Sayın A. Necmettin Çanga’ya…

Arasam bulamazdım burda dost sanatçıyı

Nerden? Yabancı değil: Necmettin Çanga adı

Evet…Göz doktoru, öz doktoru, söz doktoru

Candan ve iyi bir dost, YAŞADIKÇA o mutlu

M i m a r ı d ı r  ş i i r i n duygulu dizeleri

Ereğidir; insanın ı ş ı k saçan g ö z l e r i

Tanışıp konuştukça; sevecendir, candandır

Tanıdığım; dostluktan, güzellikten yanadır

İlacıdır moralin, bütün g ü n görevinde

Ne hoş olur dizeler, onun t a t l ı sesinde

Çağırır, hiç unutmaz herhangi bir dostunu

Atmış -besbelli- dama kötülük pabucunu

Ne a c ı çekiyordum o gün ameliyatta

Geldi de moral verdi ve hem de başucumda

Asıl olan şu olmalı: dostluk, tam solukta…


                      22.02.1978

                 Muhsin DURUCAN

                               ***

 

Elimin altında pırıl pırıl bir yapıt... A. Necmettin Çanga’nın Gözcü Türküsü… Merhabanın sıcaklığında merhaba yüktlü türküler... Şimdilerde o, kültür kenti İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir. Yıllardır şiir yazan duygu insanı Çanga’nın, şiirlerini demetlediği şiir kitapları var. Bunlardan birkaçı da bende. Gözcü Türküsü adlı yapıtı da adıma imzalı ulaştı.

Babıâli Kitaplığı yayını. O da ötekiler gibi 112 sayfa. Serbest ölçüyle ve özenle kaleme alınmış duygusal dizeler… Kırmızı, beyaz ve grinin tonlarının bezediği ön kapak, arka kapakta aynı renklerin uyumunda ve güzel güzel bakan bir Necmettin Çanga, yanında Gözcü Türküsü dizeleri:

Karanlık odalardan / Gözcü türküsüyle / kapı aralamaya çalıştım aydınlığa / Ayrımsızdı gözler / Renkten dilden / Işığa yoksa engel / Göz bebeklerinden süzülen / Herkeste / Hep aynıydı / Göz dibinde görülen / Güneşti aydı yıldızlardı / Bütün evrendi resmedilen / Nice bağlantılarda beliren

**

Direnci ve umudu besleyen; kırılgan, acıyan, acınan, incinen ve en önemlisi anlaşılır şiiri diri tutmaya çalışan şairler, yaşadığı toplumla iletişim içindedir. Ya da anlaşılır şair; kendisiyle, ülkesiyle, okuruyla, sevgilisiyle barışık ve tez etkileşim kuruyor, demektir.

Sanatçının yeni bir şey söyleme zorunluluğu vardır. Aksi durumda kendini tekrarda ısrar eder ve eskimeyi de beraberinde getirir. Dizelere yazın sanatlarını ve imgeleri serpiştirmek, şairin ustalığının ölçüsünü gösterir. Bunlar, algılama ve anlamada olumsuzluk yaratmazlar. Aksine şiirin anlamlı mozaiğini oluştururlar.

Şairin ayağı yere basmalı, her sözcüğü beyinlerde anlamını bulmalı, insanlar bilmece çözmeye zorlanmamalı, etkilediği oranda tüyleri diken diken edebilmeli, yürek titretebilmeli. Askıda kalan ya da birbiriyle ilintili olmayan dizelerden ne denli şiir oluşturabilir ki... Halk şiiri; çoğunluğun algılayıp anladığı, çerez tadı ile yaklaştığı anlamlı ve seçkin dizeler örgüsüdür.

                                                                                 ***

Çanga ile uzun soluklu şiir ortamında birlikte olduk. Onu içten, coşkulu, insancıl, özgeci, dost canlısı, tutarlı ve ilkeli bir yapının insanı olarak tanıdım. Arı örneği üretir.

Derin gözlem gücüyle ortaya koyduğu yapıtları için A. Necmettin Çanga’yı kutluyor ve günlerinizin şiir güzelliğinde sürmesi dileklerimle...

                                                                                   *

                                                                  Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..