Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Gözyaşı ve mutluluk

Bazı zamanlarda gözyaşlarımıza hakim olamayız.

Ne zaman mesela, iş kaybına uğrarsak,  yakın hissettiğimiz kişilerden veya yerlerden ayrılma, ağır hastalıklar, yaralanmalar veya ölüm gibi çeşitli şiddetteki kriz durumlarında kendimiz kötü hissederiz. İstemesek de, göz yaşlarımıza hakim olamayız. Bu durumlarda hıçkıra hıçkıra ağlarız.  Biz insanlar üzüntüyü, öfkeyi ve hüsranı pek sevmeyiz. Genelde bunların olmasını istemeyiz, çünkü  bunları mutlu olmamıza engel olduğunu düşünürüz. 

İnsan olarak mutlu olmak isteriz. Bir şey sevindiğimiz zaman, mutluluktan gözyaşı dökeriz.

Bunu bir zayıflık işareti olarak görenlerimiz vardır.

Bu yanlıştır.

Ağlamak, gözyaşı dökmek utanılacak bir durum değildir. Faydası da vardır.

Çoğumuz üniversite sınavına girmiştir. Sonuçun açıklanmasını dörtgözle bekeriz. Eskiden sonuçlar posta ile açıklanırdı. Evde oturur postacının  gelmesini  bekleriz. Artık bilgisayar ortamında, internetten öğreniyoruz sonuçları, Sonucu öğrenen, zıplayan bir üniversite adayını, onun bu sevincine gözyaşları ile katılan anne, baba ve diğer yakınlarını görmeyen yoktur.      

Başka ne zaman gözyaşı dökeriz?

Bu bir yakınımız vefat ettiğinde olabilir, yada çok sevdiğimiz bir şeyden ayrılırken duygusallaşırız ve gözümüzden yaşlar gelir.

Sonra “üzüldüm”, “ağladım” ama rahatladım deriz.

Mesela komik bir tiyatroda, yada flimde, “gözümüzden yaş gelinceye kadar güldük” ve rahatladık deriz.  

İnsan da gözyaşı akınca mutluluk oluyor.

Gözyaşı akması ile birlikte vücudumuzda endorfin denilen mutluluk hormonu salgılanmasına vesile oluyormuş. Çünkü endorfin insana neşe veren bir hormondur, başka ne yapıyor bu hormon ağrıları azaltıyor.

Demek ki gözyaşı dökmek aslında vücudumuza ve bize iyi geliyor. Ağlarsak ruhi durumumuzu düzeltebiliriz.  Gözyaşı akıtmak, duygusal sağlığımızı etkileyerek bize yardımcı olabilir. O zaman biz insanlar bunu kullanabiliriz. Duygularımızı yönetme kolay bir şey olmasa da ağlayarak, gözyaşı dökerek, duygularımızı şekillendirebiliriz. Bazı filmler vardır, çok acıklıdır. Seyrederken insan ağlamadan duramaz, bu filme gidip, tekrar tekrar gidenler hatırlarım, neden dediğim zaman, ağlamak iyi geliyor diye cevap alıyorum.  

Öyleyse gözyaşı dökmek, ağlamak ya da sevinç gözyaşı akıtmak bizi sakinleştirerek, yararlı olabilir.

O zaman gözyaşı dökmekten, ağlamaktan çekinmemiz gerekiyor.  

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..