Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '12

 
Kategori
Borsa
 

GS Spor Kulübü ve bir borsa yatırımcısının feryadı

GS Spor Kulübü ve bir borsa yatırımcısının feryadı
 

GS-Borsa1


Sevgili Okurlar;

Bundan yaklaşık 3 hafta önce Galatasaray Spor Kulübünün yüzde 9.900 Bedelli Sermaye Artırımı Kararı ile ilgili bir yazı yazarak Galatasaray Spor Kulübünün yapmaya çalıştığı sermaye artırımını, yatırımcısına tam ve net anlatamadığını, konunun küçük yatırımcı için bir muamma olduğunu ve olayın çok daha şeffaf bir bicimde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade etmeye çalıştık.

Yazımızdan sonra konu hakkında çeşitli yatırımcılardan telefon alarak şikayetlerini, bazı bilinmeyenleri ve ilginç noktaları öğrendik. Yatırımcının feryadı ve anlattıkları inanılmaz. UEFA’ ya şikayete kadar gidebilecek bir konu ve ilgili kişiler bu konunun peşini de bırakmamış sonuna kadar haklarını savunmuşlar ve savunmaya da devam ediyorlar.

Bize gelen ek bilgiler ışığında konuyu derinlemesine irdelemek ve yaşananları anlatmak önem arz ediyor.

Bunlara değinmekte fayda görüyorum.

Okuyucuların konuyu dikkatle okumasında fayda var.

1- Geçmişte GS Sportif ASve GS Futbol AS adında iki şirket vardı. Sportif AS Galatasaray'ın sportif faaliyetlerinden elde edilen GELIRLERIN toplandığı bir şirket idi. GS ye yatırım yapan yatırımcıların elinde Sportif AS hisseleri olduğundan her yıl elde edilen gelirlerin üzerinden karpayı alıyorlardı. Yani kısaca bu şirketin gelirleri var ama giderleri ve riski yoktu. Şirket sürekli gelir elde ediyor yatırımcısına karpayı dağıtıyor ama tek kuruş bir gidere katlanmıyordu. Böyle bir şirket yapısı zaten mümkün değildi. Galatasaray'ın paraya ihtiyacı olduğu bir donemde elde edilen kardan yatırımcılara kar dağıtılıyor idi. 

2- Peki GIDERLERE katlanan şirket hangisi idi ? Bu şirket GS Futbol AS idi. Sportif AS halka açık ve IMKB de kote bir şirket, Futbol AS ise giderlerin toplandığı ve IMKB de kote olmayan bir şirket. Yönetim, 2010 yılında nasıl gelirlerin bölüşüldüğü bir şirket yapısı geçmişte vardı ise giderlerin de bölüştürüldüğü bir şirket yapısına dayanması açısından bu iki şirketi birleştirdi. Aslında mantık olarak düşünülen olay doğru idi. 

Kısaca : GS Sportif AS (Gelirler) + GS Futbol AS (Giderler) = GS Sportif Sınai ve Ticari Yat. AS. 

3- Birleşmenin yapıldığı yıl (dikkat ediniz) 2010. Buraya kadar anormal bir şey yok. Ancak iki yıl sonra yani 2012 yılında KAP’a şöyle bir yazı gönderiliyor. Kısaca yazıdan alıntı yapıyorum.

“Birleşmeden önce Futbol AS ile yapılmış olan sözleşme ve mutabakat gereği futbol faaliyetlerinden elde edilen stadyum, loca, VIP koltuk ve kombine bilet satışlarından elde edilen gelirin %10 u Futbol AS de , %90’ı GS Spor Kulübü Derneğinde kalacak şekilde mutabakat tesis edilmiştir”

Anladınız mi ?

Yani diyor ki ;

Ben 2 yıl önce (2010) bu iki şirketi birleştirdim. Birleştirmenin amacı gelir ve giderlerin ortak bir şirket çatısı altında toplanması idi. Ama 2012 yılında da SPK ya gönderdiği yazıda “aslında birleşmeden önce Dernek ile SOZLU mutabakata varmıştım, elde edilen gelirlerin %90 ı derneğe ait olacak şekilde Futbol AS ile anlaştım.”

Hani gelirler birleşen şirketin olacaktı ?!

Derneğe gelir aktarımı da nereden çıktı ?

Devam edelim.

4- İşte yatırımcının feryadı tam bu noktada devreye giriyor. Yatırımcı kombine bilet alıyor. Faturasını alırken % 10 u halka acık şirketten, % 90 ı ise bağış makbuzu şeklinde düzenlenerek kendisine kombinesi veriliyor. Bu uygulama tüm kombine, loca ve VIP koltuk sahiplerine yapılıyor. Bu uygulamanın niçin böyle yapıldığı sorusu sorulduğunda ise GS Kulübünün yetkilileri “FATURANIZI TAM ISTESEYDINIZ” seklinde bir açıklama yapıyor. Sonra yatırımcı SPK ve ilgili kurumları arayarak olayı anlatıyor ve GS Spor Kulübü 30 Aralık 2011 tarihinde gişe gelirlerinin kendisine ait olduğunu teyid ediyor. Ancak bu gelirlerin Sportif AS ye ait olması gerekiyor. Ve düzenlenen tüm bağış makbuzlarındaki paraların da SPORTIF AS ye aktarılması gerekiyor.

Neden ?

Çünkü şirket birleşme sözleşmesinde “Stad Gelirlerinin Derneğe ait olacağına dair bir ibare veya metin yok. Kulüp yönetimi diyor ki ; Bizim dernek ile kulüp olarak sözlü bir anlaşmamız vardı bunu uyguluyorduk sizin bundan haberiniz yoktu dolayısı ile de simdi öğrendiniz..

Böyle bir şey olabilir mi ?

5- Küçük yatırımcı birleşmeden sonra GS hisselerinde artış beklerken 400 TL dolayında olan hisse senetlerini Galatasaray Kulübü satıyor. Payını % 80 den % 50 lebe düşürüyor. Hisseleri satan GS Spor Kulübü Derneği. Kime satıyor ? Küçük Yatırımcıya…. Kaç seviyelerinden 350-400 TL seviyelerinden..

Sonrasında Sportif AS açıklama yapıyor : “Gelirler derneğindir.. Yapabileceğimiz bir şey yok”

Sonuç Olarak ;

Bu yapılan işlemlerden bir yorum çıkarmalıyız.

O da şudur.

GS Sportif AS, derneğe para aktarmak için aslında yapmaması gereken bir iş yaptı. Aralarındaki sözlü anlaşmaya istinaden Sportif AS gelirlerini GS Spor Kulübü Derneğine aktardı. En azından böyle bir işlem için ana metinde bir anlaşma olması gerekirdi. Stadın esas sahibi zaten şirkete para koyarak ortak olan yatırımcılar.

Buradaki algi; %46 si halka açık bir şirketin büyük ortak derneğe para aktarmak sureti ile + küçük yatırımcıdan da bedelli sermaye artırımı yolu ile nakit kaynak teminini sağlamak büyük ortak olan derneğin de bu borçlandırma yöntemi ile hiçbir bedel ödemeden GS Sportif Sınai ve Ticari AS nin karşılıksız fonlanması işlemidir.

Bu ifade benim değil bizzat küçük yatırımcının feryadıdır.

GS hisse senedin 13 Mart 2012 tarihinden itibaren yaşadığı hareketlilik de ilginçtir. GS Hissesi %49 oranında değer kazanmış ve volatilitesi ciddi oranda artmış kağıtlardan biridir.

Görüldüğü üzere konu karışıktır. Sermaye piyasasında kote olmuş bir şirketin yaptığı anlaşmalarda çok daha şeffaf olması gerekir. Burada önemli olan büyükleri değil, esasen sermaye piyasasına girmeye istekli küçük yatırımcıyı korumak ve kollamaktır. Bu görevi yapacak olan kurum da denetleyici ve düzenleyici kuruluş olan Sermaye Piyasası Kuruludur (SPK).

Simdi gözler SPK'nın üzerine çevrili olacaktır.

Gelişmeleri izleyip gözlemlerimizi aktarmaya devam edeceğiz.

Caglayan ATES

info@caglayanates.com

 
Toplam blog
: 31
: 2620
Kayıt tarihi
: 06.05.10
 
 

İlk ve orta öğrenimimi yurtdışında yaptıktan sonra 1998 yılında IU İşletme Fakültesinden mezun ol..