Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Güncel Olabilmek ve Ceza Ehliyeti

Güncel Olabilmek ve Ceza Ehliyeti
 

İnsan doğup yaşama adapte olmaya başladığı beş yaşına kadar güdüleri ve aile kültürüyle şekillenirken, beş yaşından itibaren anaokulu ve ardından zorunlu eğitimle 13 yıllık teorik sürecini yaşamaktadır. Bu süreç birçok bireyin doğasına uygun olmadığı gibi bazı yetenek ve becerilerinin körelmesine bile neden olabilmektedir.

Zorunlu eğitimden sonra yükseköğrenime geçiş, yeterlilik ve istem gerektirmektedir. İster yükseköğrenime devam edilsin ister o noktadan itibaren hayata başlansın sonuçta ya eğitimle ya da uygulamayla gelişim yaşanmaktadır.  

İnsan hukuken ceza ehliyetine sahip birey olarak yaşama devam ederken günlük yaşam becerisi güncel olabilmesine, yaşam prosedürünü bilmesine ve araçlarını kullanabilmesine bağlıdır.   

Bireyin yaşam prosedürü (kendisinin haberi olmadan) ebeveynlerin nüfus müdürlüğüne kayıt ettirip cüzdan verilmesiyle başlar. Sorumluluk doğuran ergenliği bir şey öğrenmeden geçer 18 yaşına geldiğinde de eğitimini almadan ve kendisine tebliğ edilmeden CEZA EHLİYETİNE kavuşmasıyla bağımsız hareket edebilecek birey haline gelir.

ANCAK; ergenlik, hukuki sorumluluk, askerlik, meslek edinme, sosyal ve ekonomik yaşamı devam ettirebilme gibi  http://blog.milliyet.com.tr/sahsin-hukuku--yasamsal-ehliyetler/Blog/?BlogNo=84744  linkli blogumda yazdığım ‘şahsın hukuku ve yaşamsal ehliyetlere’ dair hiçbir eğitim almadan yaşama devam edilmektedir.

GÜNCEL olabilmek için ilgili kamu kurumlarının vatandaşlara gereken periyotlarda programlar yapması gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum. 

Kadri KANPAK  

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..