Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Güney Kore - Seul

Güney Kore - Seul
 

O biiiir kardeş ülke, O biiiir sanayi devi, O biiir otomobil cenneti, güleryüzlü, dost, çalışkan, dürüst insanlar diyarı.

İlk kez 2002 dünya kupası nedeni ile gelmiştim bu ülkeye. Ama maçtan başka gözümüz birşey görmemişti. Aa yalan!.. Bir de meşhur karaoke bar‘ları. 200 ergen Türk zat-ı muhteremi onca yola götürüp 90 dakika maç seyrettirip döndürmeye kalksak biz de tam döndürürlerdi. Bu durumda mecbur! karaoke barları keşfettik. Hani şu kızları bardan alıp müzik sistemi ile donatılmış odalara kapatıp, yenilip, içilip videoda sözleri altyazı ile geçen şarkılara mikrafonla eşlik edilerek aşk-meşk edilen yerler. Hani bizdeki “tepsi üstü alem faslı” misali. Ama bu kez gözümüz futbol topundan başka şeylere de takıldı Seul’de.

Modernle gelenekselin iç içe geçtiği, gökdelenler, cezbedici alışveriş merkezleri, eğlence parkları, saraylar, budist tapınaklar ve tarihi binaların yanyana olduğu, eğlenceli, hareketli bir görkemli başkent Seul.. Tarihle modernizmin buluştuğu Asya’nın Modern Yüzü de diyebiliriz...

05-10 Nisan 2009 tarihleri arasında Korean Airlines'ın düzenlediği Kore ve Çin Fam Trip'ine katıldık. Oldukça iyi ağırlandığımız bu gezimizde klasik şehir gezisinin dışında Gangbuk Nanta Theather'da, "Cooking Nanta" diye harika bi gosteri izledik.. Broaday'de de sahne almis, dunyaca ünlü bir gösteri.. Başka neler yapabilirsiniz Seul’de görelim;

63 Story Building'in tepesine çıkın, şehrin tepeden fotoğraflarını çekin ve modern sanatlar sergisini gezin. Lotte World Theme Park'a gidin. Disneyland’ın Korecesi bu. Çocukluk günlerinize dönüp oyuncaklara binin, jungle'larda ıslanın. Gyongbokgung Palace'ı ziyaret edin. Rengarenk kıyafetli askerlerin seremonisini izleyin, artistik fotolar yakalayabilirsiniz. Coex Mall’ın içinde Coex AQUARIUM’a gidin.. http://www.coexaqua.com/ 14,350 metrekare devasa bir Akvaryum. 2700 ton su barındırıyor ve 650 çeşit canlı deniz hayvanı barındırıyor.

Kore'ye özgü geleneksel Kimchi adında tadı bize pek uymayan bir mutfakları var. Lahana ve turp ağırlıklı ve çok acı. Ama bunun dışında nuddle ağırlıklı diğer geleneksel Kore mutfağından memnun kalacaksınız.

Alışveriş imkanları çok zengin. Çok sayıda yerel pazarlar, yanyana kücük mağazalardan oluşan caddeler, büyük alışveriş merkezleri var. Fiyatlar oldukça ucuz. Örneğin, elektronik için Yongsan I-Park Alışveriş Merkezi'ne ve COEX Mall'a gittik. Itaewon Market'ta dolaştık. Gece hayatı için barların bulunduğu caddede bu. Ancak buradaki barların genel konsepti kadınların giremiyor cinsinden olması.
Seul Tower'ın tepesindeki N- Grill Restaurant ve Top Cloud şehrin en gözde restoran ve barları. Hediyelik eşya alışverişi için Insadong Antique Street 'e mutlaka gidin. Bütün yerel hediyelik eşyaların, çok ucuz fiyatlarla satıldığı cadde burası.

Seul, uzakdoğuda birden fazla ülkeye kombine turlar yapmak için ideal bir destinasyon, Kore havayolları ise hem fiyat, hem konfor hem de bağlantı açısından ideal havayolu. Örneğin inanılmaz fiyatlarla Kore & Çin; Seul ve Pekin 1299€, Seul-Pekin-Shangai: 1799€, Kore & Filipinler; Seul-Manila: 1399€ / Seul-Manila-Cebu: 1999€ ve Kore & Avustralya & Yeni Zellanda: Seul-Melbourn-Aucland-Sydney 2559€ turlar mevcuttur. Üstelik havaalanı vergisi ve seyahat sigortası dahil.

Kore resimler için tıklayınız http://picasaweb.google.com.tr/baracudacem/GUNEYKORE

Kısa tarihçesi; Yüzyıllar boyu Moğol, Çin ve Japon hükümdarlıkları altında yaşamış olan Kore, Çing-Japon Savaşında Japon İmparatorluğu'nun zaferiyle 17 Nisan 1895'te Shimonoseki Antlaşması imzalanmış ve antlaşma geğerince, Kore Krallığı Çing'e olan bağımlılığını bitirerek tam bağımsızlığına kavuşmuştur.

Chosen Sotoku FuRus-Japon Savaşı (1904-05) bitikten sonra ise 17 Kasım 1905'te Eulsa Antlaşması (Kore Himaye Antlaşması ya da İkinci Japon Kore Antlaşması)’nın imzalanmasıyla Kore dış siyaset yetkilerini kaybederek fiilen Japonya’nın himayesi altına girmiştir.

Japonya'nın yönetimi 15 Ağustos 1945'te Japonya'nın II. Dünya Savaşını kaybetmesiyle sona erdi Fakat bu durum Korelilere tam bağımsızlık getirmedi. Soğuk Savaş'nın başlamasıyla ülke ikiye bölündü. Ülkenin güney kısımı ABD tarafından kuzey kısımı ise Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi. Bu iki politik-ideolojik düşünce 38. paralelin kuzeyinde ve güneyinde yine iki farklı politik ideolojiye sahip Kore ortaya çıkardı.

Kore Savaşı 25 Haziran 1950’de Kuzey Kore 38. paralelin güneyine indi ve Güney Kore'yi işgal etti. Bu işgal için ortaya herhangi bir neden konmadı. Komünistler SSCB yapımı T-34/85 tanklarıyla Daegu yakınlarındaki Nakdong-gang nehrine kadar ilerledi. Güney Kore bu durum karşısında BM'den yardım istedi. 15 ülkenin askerlerinin katıldığı savaş 3 yıl sürdü.

27 Haziran 1953'te sona eren savaş arkasında harabe dönmüş bir yarımada bıraktı.Kore Savaşı’nda Türk Ordusu’nun kaybı 724 şehit olarak açıklanmıştır. B.M Genel Sekreteri 28 Haziran 1950'de bütün üye devletlere Konseyin 27 Haziran 1950 tarihli kararını bildirdi ve üye devletleri Kore’ye yardıma çağırdı Kore Savaşı’ndan sonra Türk insanı ile Koreliler arasında sıkı bir muhabbet oluşmuştur.1999’da Türkiye’yi sarsan depremde Koreliler canlarıyla ve mallarıyla Türk insanının yanında oldular. 2002 Dünya kupasında Türkiye ile karşılaşan Kore futbol takımı yenilmesine rağmen Türk futbolcularla kol kola girerek seyircilerin karşısına çıkıyordu. Seyirciler bütün stadı “Türkiye Türkiye!” sesleriyle inletiyordu Konum: Doğu Asya, Kore yarımadasının güney kısmında, Japon Denizi ve Sarı Deniz kıyısında yer alır.

Detaylar; Coğrafi konumu: 37 00 Kuzey enlemi, 127 30 Doğu boylamı, Yüzölçümü: 98,480 km², Sınırları: toplam: 238 km, Sınır komşuları: Kuzey Kore 238 km, Sahil şeridi: 2,413 km, İklimi: Ilıman, Arazi yapısı: Çoğunlukla tepelikler ve dağlar, Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Japon Denizi 0 m; en yüksek noktası: Halla-san 1,950 m, Doğal kaynakları: Kömür, tungsten, grafit, molibden, kurşun, hidro enerji, Nüfus: 48,846,823 (Temmuz 2006 verileri), Nüfusun etnik dağılımı: Homojen (20,000 Çinli haricinde), Din: Hıristiyan %49, Budist %47, Konfüçyanist %3, Şamanist, diğer %1, Diller: Korece, İngilizce, Ülke adı: Resmi tam adı: Kore Cumhuriyeti Yerel tam adı: Taehan-min'guk, Başkent: Seul, İdari bölümler: 9 eyalet ve 7 metropoliten şehir. Bağımsızlık günü: 15 Ağustos 1945 (Japonya'dan). GSYİH: Satınalma Gücü paritesi - 1.18 trilyon $ (2006 verileri). GSYİH - reel büyüme: %5.1 (2006 verileri). GSYİH - sektörel bileşim: tarım: %3.3. Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %3 (2006). ndüstri: elektronik, otomobil üretimi, kimyasallar, gemi onarımı, çelik, tekstil, giysi, ayakkabı, gıda maddeleri. Endüstrinin büyüme oranı: %10 (2006) . İhracat: 327.9 milyar $ (2006). İhracat ürünleri: Elektronik ürünler, makine ve parça, motorlu araçlar, çelik, gemi, tekstil, giysi, ayakkabı, balık. İhracat ortakları: Çin %21.8, ABD %14.6, Japonya %8.5, Hong Kong %5.5 (2005). İthalat: 300.4 milyar $ (2006). İthalat ürünleri: Makine, elektronik, taşıt ekipmanları, tekstil, organik kimyasallar, hububat. İthalat ortakları: Japonya %18.5, Çin %14.8, ABD %11.8, Suudi Arabistan %6.2 (2005). Para birimi: Güney Kore Wonu (KRW). Demiryolları: 3,472 km (2005 verileri). Karayolları: 100,279 km (2004)

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..