Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '11

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Güzel dilimiz Türkçe

Güzel dilimiz Türkçe
 

GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE


"Türk dili zengin geniş bir dildir. Her kavramı ifade kabiliyeti vardır. Yalnız onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak üzerinde çalışmak lazımdır."

"Ülkesinin yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti dilinide yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır".

M.KEMAL ATATÜRK

Yazıma Türkçe'nin Türk medeniyetini kucaklayan en güzel dil olduğunu ifade eden M.KEMAL ATATÜRK'ÜN sözleriyle başlamak istedim. Uluönderimiz Türk diline çok önem vermiş ve çalışmalar yapmıştır.

Yüzyılardır konuşulan, kendine hayran bırakan güzelliği ve insanın içini ısıtan tılsımıyla adeta büyüleyen bu muhteşem dile günümüzde de hakettiği değeri vermeli güzelliğine güzellik katmaya çalışmalı ve bu çiçek gibi dili soldurmamalıyız.

Peki günümüzde Türk diline gereken önem veriliyor mu?Bu soru üzerinde biraz düşünelim.

Maalesef bu konuda çok dikkatli davranmıyoruz.Türk dilinine zarar veren birçok neden vardır.

a) Özensizlik ve yanlış kullanım

b) Yabancı sözcük tutkusu

c) Yabancı dil düşkünlüğü

d) Sözcük ve terim üretimindeki yetersizlik gibi nedenleri sayabiliriz

Televizyon izlerken olsun, radyo dinlerken olsun kişilerin kullandığı kelimelere bakacak olursak kulak tırmalayan, hem dil kurallarına uymayan hem de Türkçe olmayan kelimeler oldukça fazladır. Türkçe olmayıp da Türk diline girmiş kelimeler vardır bunları da kullnırken dikkatli olmalı ve kurallara uygun kullanmalıyız. Örneğin bazı sunucu ve konuşmacılara baktğımızda kelime seçiminde çok özensiz davranıyorlar. Onlar gözönünde insanlar ve işleri geriği de düzgün kurallı konuşmak zorundalar. Yani sunucular ve ekranlarda gördüğümüz insanlar dış görünüşlerine özen gösterdiği kadar Türk dilini de özen göstermelidir.

Yabancı sözcük tutkusu da dilimizi kirletmektedir.

Caddelere,sokaklara çıktığımızda bir yabancı kelime çılgınlığı ve dükkan tabelalarında bir yabancı isim çılgınlığı görmekteyiz. Dükkan isimlerine baktığımızda hep yabancı veya yabancı bir kelime gibi gösterilmeye çalışılan kirliliklerle dolu.

The İzmir, oyun merkezi yerine game center, ev yerine house yazılmaktadır.

Bir sorunda yabancı dilde eğitim yapılmasıdır. Yabancı dilde eğitim ile yapılması gerektiği ve böylece dış dünyaya daha rahat açılabileceği Türkçe'nin bir bilim dili olmadığı düşünülmektedir. Yabancı dil eğitimi ile yabancı dilde eğitim karıştırılmamalıdır. Bu düşünce çok yanlıştır çünkü Türkçe yapısı gereği bilim diline çok uygundur. Çağdaş ülkelerin hiçbiri yabancı dilde eğitim yapmıyor. Çünkü insanın hayata bilime, sanata en geniş açıdan bakabilmesi ve içine sindirebilmesi sadece kendi dili ile mümmkündür.

Sonuç olarak bu sorumları çözmek dilimize en iyi şekilde sahip çıkmak için ne yapmalız.

Güzel bir gelecek için güzel bir Türkçe kullanılması gerektiği bilincine sahip olmalı, dilimize karşı her türlü özensizliği ve yanlış kulalnımları alışkanlık haline getirmekten kaçınmalı, yabancı sözcük kullanımından kaçınılmalı ve kelebek kanadı kadar güzel, ince, zarif olan bu dile hakketiği değeri vermeliyiz.

Yahya KEMAL'in" Türkçe ağzımda annemin sütüdür" diyerek yücelttiği ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Türkçe benim ses bayrağım" diyerek Türkçe'yi önemsediği dilimize saygımızı gösterlim.

Ben inanıyorum ki gösterdiğimiz özen ve sevgi ile yüzyılardır varlığını sürdüren ve günüzmüze gelen bu muhteşem dil gelecek nesillere tüm ihtişamı ve kudretiyle kendisine hayran bırakarak devam edecektir.

       

 
Toplam blog
: 14
: 1289
Kayıt tarihi
: 29.11.11
 
 

1987 yılında İskenderun'da doğdum. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Yazmanın insanı rahatlatan e..