Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Haberi ve habercileri yorumlamak

Haberi ve habercileri yorumlamak
 

Bir çok gazete okuyorum. Akşam haberleri seyrediyorum. Vakit buldukça radyodan dinliyorum. Haber yapmak gerçekzen zor bir iştir. Haberi yapmak kadar o haberi anlamak daha zordur. Çünkü haber insanlara tarafsız ve saf bir şekliyle gelirse insanlar o haberi anlamak için gayret gösterirler. O zaman haberin vermek istediği anafikir ve amaç ortaya çıkmış olur.

İşte günümüzde bu anlayış yok. Haberler ve sunumlar öyle yapılıyor ki haberin anafikri de haberin insanlara verdiği yönde birlikte veriliyor. Hani bir insanı hipnoz edersiniz ya işte ufaktan ufağa her gün farklı haberlerle hep aynı anafikri ve duyguyu vererek insanları yönlendirmenin bir çeşidi yapılmak isteniyor.

Bu duyguyu hemen hemen tüm medyamızda görmekteyiz. Tarafsızlık ve yorumlardan uzak haber yapmak esasında kolay olanı. Çünkü siz haberi işlemek zorunda kalmıyorsunuz. İşleyen o haberi alan insanlardır. Oysa haberi işleyen de sunan da bu devirde aynı medya.

Peki bu böyle yapılırsa ne olur. Çok vahim olaylar olur. Bunun en bariz örneği ülkemizde. Ülkemizde bir iç huzur kalmadı. İnsanların birbirine güveni kalmadı. Ülke yönetiminde güvenirlik ve birlik yok. Siyasetimiz ne kadar güvensiz ise iş yaşamımız ve sosyal yaşantımız da o kadar güvensiz. Bugün temiz ve dürüst olarak ilan edilen bir kişi yarın güvensiz ve çıkarcı olarak ilan edilebiliyor.

Bütün bunlara sebep olan medyanın tarafsızlık ve bağımsız habercilikten uzaklaşması ve haberleri bizlere aktaranların saf sunumdan uzak yorumları yapılmış ve anafikri verilmiş bir şekilde iletmeleridir. Bunun nedenleri arasında gazetelerin arkalarındaki gruplar ve onların bağlantılarıdır. İşte gazetecilik ve habercilik böyle bir şeydir.

Ne olursa olsun saflıktan ve yorum katılmış herşey hormonludur ve insan sağlığına zararlıdır.

 
Toplam blog
: 196
: 493
Kayıt tarihi
: 28.06.07
 
 

Doğayı seviyorum. Onun içinde yaşamayı ve güzelliklerini tatmayı seviyorum. Yaşamayı ve hatta ölü..