Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Halâ Diyet efsanelerine inanıyor musunuz ?

Halâ Diyet efsanelerine inanıyor musunuz ?
 

Gelişen teknoloji ile birlikte diyet endüstrisi her gün yeni bir mucize besin, besin desteği, diyet vb. yaratıcı başlıkla gündeme geliyor. Maalesef artık sağlıklı beslenme eşittir moda diyet uygulama anlamına gelmeye başladı.

Çok üzgünüm ama gerçekte bu işin kökten çözecek çok hızlı bir yöntem yok. Sağlıklı olmak daimi ve süregelen bir durumdur. Dolayısıyla diyet gurularından (!) önce bedeninize ve içgüdülerinize güvenmek sizi daha sağlıklı bir yola yöneltecektir.

Bakalım ne tür diyet yanlışlarımız var

Kilo vermek için yorucu egzersizlerde zaman harcamanıza artık gerek yok!

Evet, spor yapmadan da bir miktar kilo verebilirsiniz ancak bu işin en kalıcı, sağlıklı ve verimli yolu diyet ve egzersizi bir arada ritm içinde sürdürmektir. Ancak her şey gibi egzersizi de abartmamalıyız. Haftada 3-4 gün 30-60 dakikalık egzersizler yeterli olacaktır

Kahvaltıyı atlayın, hemen zayıflayın

Yapılan çalışmalar sonucu kahvaltıyı atlayan kişilerin bu açığı kapatmak için gün boyunca daha fazla yeme eğilimine girdiğini göstermektedir. Ayrıca kahvaltının bir kültür olduğu toplumuzda bundan mahrum kalmaya hiç gerek yok. Aksine zengin her tür besin grubunun olduğu bir kahvaltı ile daha sağlıklı olursunuz ve kilo kontrolü kolaylaşır.

Akşam 7’den sonra hiçbir şey yemeyin, zayıflayın!

Cambridge Dunn Beslenme Merkezinde gönüllü kişilerin vücut kalorimetresi ile yakılan ve harcanan kalori ölçümlerinin yapıldığı bir çalışmada bireylere ilk periyotta zengin bir öğle yemeği, hafif akşam yemeği, ikinci test periyodunda ise hafif öğle yemeği, zengin akşam yemeği verilmiştir. Her iki periyotta da bireylerin kalori depolama davranışında bir değişim olmamıştır.

Metabolizma işlediği sürece enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Akşam yemeğinden sonra kahvaltıya kadar metabolizmanın yaşadığı en uzun açlık süresidir, dolayısıyla bu sürede en doğru besinleri tercih ederek kan şekerini düzenli olmasını sağlamalıyız.

Bazı besinler ‘mucize’, bazıları ‘tehlikeli’…

Bizim gibi tahıl ağırlıklı beslenen toplumlar için bu çok zor ve anlamsız bir yargı. Meyve, sebze, yağlı tohumlar çok iyi ve ‘pahalı!’, karbonhidrattan zengin ekmek, tahıl vb. gıdalar kilo yapıcı ve zararlı… Hayır! Hiçbir besinden mucize beklemeyin. Püf nokta dengeli ve ölçülü olmada. Diyetinizde tüm besinlere gerektiği kadar yer verirseniz hem sağlıklı hem de formda olursunuz.

Düşük yağlı gıdalar en iyisidir!

Eğer bir ürün üzerinde ‘yağsız’ yazıyorsa bilin ki şeker oranı artırılmıştır. Unutmayın, bir besinin yağsız olması düşük kalorisi veya kalorisiz olduğu anlamına gelmez. Her zaman besinlerin etiketlerini okuyarak içerikleri hakkında bilgi edinmeli ve ona göre tüketmelisiniz.

Ayrıca sıkı bir yağsız diyet gerçekten de gerekli değildir, vücudumuzun yağa da ihtiyacı var. Sadece trans (margarin) yağları tüketmekten kaçınmalı, diğer katı yağları tüketirken ölçülü davranmalıyız.

Meyve suyu içmek, meyve yemek kadar faydalıdır.

Her zaman gıdanın en doğal ile tüketilmesinden yanayım. Dolayısıyla zengin posa alımıyla daha doyurucu ve kan şekerinin düzenlenmesinde daha yardımcı olması açısından meyve bütün olarak tüketilmeli. Özellikle piyasada bolca bulunan şekerli meyve sularından kaçınılmalıdır.

Yaşla birlikte kilo alımı kaçınılmazdır.

Gerçekten öyle mi? Hiç kuşkusuz metabolik hız yaşla birlikte azalır fakat tüketimi de aynı oranda azaltarak bu durumu dengeleyebiliriz. En büyük problem birçok kişi ilerleyen yaşıyla birlikte tüketiminde hiçbir değişiklik yapmazken daha az hareket eder hale geliyor. Oysa ki fiziksel aktivitenizi hiç azaltmadan sadece yediklerinize bir miktar daha dikkat ederseniz formunuzu aynı şekilde yıllarca koruyabilirsiniz.

Ayda 10 kilo zayıflayın!

Kilo fazlalığı olanlar bu sorundan en kısa zamanda ve en kolay şekilde kurtulma telaşına düşüyor. Oysa yıllar yılı biriktirdiğimiz onca yağı birkaç gibi kısa zamanda atmaya çalışmak bedenimize haksızlık olur. Sağlıklı beslenme bir yaşam biçimidir, en iyisi bunu benimseyerek hem sağlığınızı korur hem de fazla kilolarınızdan kurtulursunuz.

Sigarayı bırakınca kilo aldım!

Maalesef bu doğru! Ancak herkes için geçerli bir yargı değildir. Nikotinin metabolizmayı artırıcı etkisi vardır ancak bu çok küçük bir orandır, yani bırakmanıza engel olacak kadar değil. Sadece sigaranın yerini yiyeceklerle doldurmayın.

Kilo vermek tüm problemleri çözer.

Maalesef günümüzün trendi zayıf hatta sıfır beden olmak. Unutulmamalı ki herkes zayıf olmak zorunda değildir. Sadece kilonuzu sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek sınırla içinde tutmaya çalışın yeterli çünkü kilo vermeden önceki problemler kilo verdikten sonra da var olacaklar maalesef.

Katil Tatiller…

Tüm bahar boyunca uğraşıp verdiğiniz kilolarınızı 1 haftalık tatilde aynen geri alıyor, sonrasında da üstüne koyanlardansanız, bu işi gerçekten başarmış sayılmazsınız. Önemli olan sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek, böylece tatilde bile kilo vermeyi başarabilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..