Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '12

 
Kategori
Beslenme
 

Vücudumuz Vitamin ister …

Vücudumuz Vitamin ister …
 

Vitaminler hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan organik bileşiklerdir.  Vücudumuzda vitamin depoları bulunmadığından besinlerle dengeli ve yeterli miktarda almamız hayati fonksiyonlarımızı sürdürmemiz ve sağlıklı olabilmemiz için gereklidir.

25 yaşında hücre yenilenmesini tamamlayan bedenimiz, her geçen yıl yaşlılığa giden bir sürece girer. Özellikle 30’lu yaşlardan sonra sağlıklı bir beden, cilt ve ruh için beslenmemize dikkat ederek yaşam kalitemizi artırabiliriz.

Cildimiz Şahane !!!

Vitaminlerin antioksidan etkilerinden; cilde direk uygulanan kozmetik ürünlerinde uzun süredir yararlanılmaktadır. Ancak bu her zaman yeterli olmamaktadır. Sağlıklı bir cilt için; yeterli biçimde nemlendirilmiş sağlıklı bir epiderm ve dengeli beslenme vazgeçilmez faktörlerdir.

Vitamin A › Karaciğerde az da olsa depo edilen yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoid adı verilen sentetik vitamin A bileşikleri cilde doğrudan uygulanarak akne, kırışıklık veya fazla güneşlenmekten oluşan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Yaşlanmayı geciktirici etkisiyle genç ve pürüzsüz bir cilt için gereklidir.

En çok; Kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, marul, portakal, erik ve domateste, ayrıca sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balığı karaciğerinde bulunur.

Vitamin B0 › karbonhidrat metabolizması için gerekli olan bir vitamindir.  Eksikliğinde vücutta yorgunluk ve kas kasılmaları meydana gelir.

En çok; buğday, kepek, bira mayası, koyun ve sığır eti, yumurta ve sütte bulunur.

Vitamin B² › özellikle dudak ve göz çevresindeki yara ve çatlakların riboflavin (B²) eksikliğinden meydana gelir. Yeterli alımında cildin kuruyup, çatlaması engellenir.

En çok; Karaciğer, böbrek, badem, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, fındık ve mercimekte bulunur.

Vitamin B³ › damarların esnekliği ve cildin sağlığını koruyucu bir fonksiyonu vardır. Niasin (B³) eksikliğinde çeşitli cilt lezyonları ile karakterize bir hastalık olan dermatit görülür.

En çok; sığır eti, brokoli, karnabahar, havuç, peynir, yumurta, süt, patates ve hurmada bulunur.

Vitamin B5 pantotenik asit de denilen vitamin B5; hücreleri, dokuları ve organları biyolojik açıdan korur. Sebum üretimini dengeleyerek cildin ve saçların aşırı yağlanmasını engeller. Eksikliği yorgunluğa, uykusuzluğa, sindirim sorunlarına neden

En çok; karaciğer, kırmızı etler, tavuk, yumurta, tüm tahıllar, avokado, mısır ve ekmekte bulunur.

Vitamin B6 › B6 vitamini (piridoksin), ergenlik sivilcelerini ve egzamayı azaltır. Eksikliğinde ağız çevresinde ve gözlerde egzama meydana gelir

En çok; muz, avokado, patates, ıspanak, bezelye balık, yumurta ve ekmekte bulunur.

Vitamin B12sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.

En çok; karaciğer, süt, yumurta akı, peynir, balık, et ve karideste bulunur.

Vitamin C › vitamin C cildi her türlü mikroba karşı koruyan, gençlik iksiri görevi de gören çok güçlü bir antioksidan vitamindir. Cildi alerjiye karşı koruyucu etkisiyle kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez öğesi olmuştur. Cildin elastikiyetini sağlayan kollajen proteininin yapımında rol alır. Organların genç kalmasına yardımcı olarak daha sağlıklı ve dinç olmada etkilidir.

En çok; Siyah üzüm, narenciye (portakal vb.), çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelyede bulunur.

Vitamin D güneş vitamini olarak da bilinen vitamin D; UV ışıkla deri yoluyla sentezlenen tek vitamindir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin gereksinmesinin karşılanması için, 15 dakika doğrudan güneş ışığına almak yeterlidir. D vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini artırmasının yanı sıra cildi soğuk havalara karşı korur ve metabolizmayı canlandırır.

Güneş ışınlarının haricinde D vitamini kaynağı olarak; balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzelerdir.

Vitamin E E vitamini güçlü antioksidan özelliği ile gerçek bir serbest radikal avcısıdır. Sigara, solunan zehirli gazlar, alkol tüketimi, zararlı güneş ışınları gibi dış etmenlerle; 40’lı yaşlardan itibaren vücudumuzda radikal oluşumu doruk noktaya ulaşır. E vitamininin yaşlanmayı geciktirmesinin yanı sıra; cilt yüzeyinde ve cilt altındaki dokularda katalizör olması sayesinde metabolizmayı canlandırma ve kan dolaşımını olumlu etkileme özelliği de vardır. Cildin doğal yağını koruyarak, canlılığının devamlılığını sağlar.

En çok; Buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sütü, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler (marul, tere vb.) ve mısır, soya ve ayçicek yağında bulunur.

Diyet ve beslenme alışkanlıkları, bağışıklık sistemi yanıtının gücünü belirleyen anahtar faktörlerdir. Tüm bu vitaminleri minerallerle birlikte eksiksiz olarak vücudumuza sağlamak istiyorsak dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Bilgilenmek için mutlaka bir uzmana başvurunuz.                              

 Uzm.  Dyt. İrem Kaya Cebioğlu

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..