Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Hamilelik altı aya indiğinde ÖSS nasıl kalkacak?

Hamilelik altı aya indiğinde ÖSS nasıl kalkacak?
 

.



Basın yayın organlarında gördüğünüz herhangi birisi ‘ÖSS kalkacak’ derse ne hissedersiniz?
Sanılanın aksine ilk anda hiç de sevinmezsiniz.
Mutlu olmazsınız.
Aksine meraklanırsınız.
Çünkü çocukluğunuzdan beri zihninizde oluşan ortodoks üniversite giriş sınavı paradigmasına aykırı şeyler duymuşsunuzdur.

Bu şekilde bir şey söylemeye cüret eden birinin, herhâlde arkasından getireceği, ama saçma ama mantıklı, birkaç cümlesi de vardır diye düşünürsünüz.

Ancak ilk duyduğumuzda 'aaa ne güzel, bak ÖSS’de kalkıyormuş' deyip seviniyorsak, lütfen kızmayın ama, ÖSS’den önce beynimizdeki sis perdesini kaldırmamız gerekecektir.

'ÖSS kalkacaktır' vaadindeki aldatma ya da yanıltma şu noktada gerçekleşmektedir; belki gerçekten de iddia edildiği gibi birileri ÖSS’yi kaldıracaktır, ama sonra ne yapacaklardır?

Farklı bir isimle yeni bir sınav mı?

ÖSS kalktı artık Hakiki-ÖSS var.

Yok.

ÖSS kalktı artık Modern ÖSS var.

Ya da Yeni ÖSS.

Haydi farklı isimler bulun…

'ÖSS'yi kaldırıyoruz' demek değil, sonrasında ne yapılacağını akla uygun ve ikna edici bir şekilde bilimsel delilleriyle ortaya koyabilmektir önemli olan.

Salt ÖSS’nin kaldırılması, üniversite giriş sınavı sorunsalını çözmeyecektir ki…

Adına her ne denirse densin, daha sonra nasıl bir formül uydurulursa uydurulsun, 'ÖSS kalkacaktır' lafını duyan ortalama bir vatandaş sadece şunu düşünür; demek ki şu ÖSS denilen illet, bünyesinde barındırdığı streslerle birlikte artık tarih oluyor. Ne güzel. Demek ki artık herkes üniversiteli olabilecek, dileyen dilediği üniversiteye gidebilecek.

O zaman sözgelimi lisede iken, öğrencilerin canlarını dişlerine takıp sabahlara kadar ders çalışmalarına da gerek kalmayacak.

Öyle ya, ÖSS kalkıyor!

Sonra meselâ milyonlarca aileyi ilgilendiren özel dershaneler de bir anda kapanacak.

Sebep?

E ÖSS kalkıyor ya.

Efendiler!

Hafızalarınızı zorlayın, 1992 yılında da sarışın bayan başbakanımız tarafından, herkes üniversiteli olacak şeklinde buna benzer bir komedi ortaya atıldı, sonrası fiyasko!

Lafımız ÖSS’nin kalkmasına değil, keşke eğitimdeki fırsat eşitsizliği giderilse de, Anadolu’ da ki bir kasabanın lisesinde okuyan gencimiz ile, büyük şehirde özel okullarda okuyup dershaneye giden, bu da yetmezmiş gibi bir de özel hocadan ders alıp, o da yetmezmiş gibi onca para döktükten sonra özel üniversiteye giden gencimiz arasındaki fark ortadan kalksa!

Sonra lise hayatı boyunca bütün dersleri yalayıp yutmuş ve ders konularını neredeyse hocaları kadar iyi bilen öğrencilerle, çarpım tablosunun bazı yerlerini bile hatırlamaktan aciz öğrencileri nasıl birbiriyle denk tutacaksınız?

'Tutulacağını kim söyledi ki?' demeyin sakın.

Lafın doğrusu, affınıza sığınarak eşeğe söylenirmiş.

ÖSS kalkacaktır demek, artık sınav yok demek değil mi?

Peki sınavsız bir üniversiteye giriş sisteminde bilenle bilmeyeni nasıl ayıracaksınız?

Bir profesyonel çıkıp da bize bu sorunun cevabını şu ana kadar vermiş değil!

Kısacası, ÖSS kalkacaktır diyen kim olursa olsun, akla mantığa uygun, rasyonel alternatif çözüm önerilerini de eş anlı olarak sunmuyorsa, samimi değildir.

Yâni bu işin içinde bir iş vardır.

Kaldı ki bu tespitlerimizi yapmak için, eğitimci ya da veli olmak gerekli de değildir.

Yaşadığınız ülkeyi yakından tanıyorsanız, duyduklarınızın ne anlama geldiğini de biliyorsunuz demektir.
Ya da gelmediğini!

ÖSS kalkacaktır demek ya tarihin en büyük safsatası ve kandırmacası ya da yüzyılın en büyük dahiyane buluşudur!

Buradan ilân ediyorum, madem ÖSS kaldırılacak, çok yakın bir arkadaşımız da eğitimde fırsat eşitsizliği olduğu gerekçesiyle önce Anayasa Mahkemesi’ne, arkasından o da olmazsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracak.

Niye mi?

Benim dönemimde ÖSS gibi bir sınavla, eğitim hakkım engellendi, mesleki istikbalim etkilendi, kariyer hayatım istediğim gibi olmadı, toplum içindeki bazı kendini bilmezler tarafından üniversite mezunu olmadığım gerekçesiyle hakkımda ileri geri konuşulması suretiyle demoralize oldum gerekçesiyle.

Daha sayalım mı?

Şayet her ne sebeple olursa olsun, yükseköğrenim alamadıysanız ve yakında da ÖSS kaldırılırsa(!), hiç beklemeyin, ne gerekiyorsa onu yapın.

Hakkınızı arayın yâni.

Çünkü sizin döneminizde ÖSS vardı ve önünüze konulan bu sonradan kaldırılabilir lüzumsuz ÖSS barajı yüzünden, üniversite sınavını kazanamayıp yüksek öğreniminizi tamamlayamadınız da ondan…

Son olarak; ergenlik çağındaki milyonlarca gencin duygu ve ruh dünyalarını etkileyecek bir konu hakkında ileri geri konuşmak, hayatlarının en kararlı olmaları gereken döneminde, onları kararsızlığa, şüpheye düşürecek şekilde ÖSS hakkında açıklamalar yapmak, mazot ya da şeker pancarının fiyatının ne olacağı hakkında fikir yürütmeye benzemez!

Yok illâ da ısrar ederseniz, o zaman siz ÖSS'yi kaldırın, söz ben de hamileliği altı aya indireceğim.
...
Hâlâ kaldıysa, sabrın sonu ile
 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..