Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '06

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hamilelikte ilk üç ay

Hamilelikte ilk üç ay
 

Hamileliğin ilk üç ayı nedense geçmek bilmez, aslında zaten bebeğinizin varlığını öğrenmeniz neredeyse bir ayı bulur, kalan iki ay da genellikle hamile olduğunuza kendinizi inandırmakla geçer, çünkü minik bir kalbin içinizde attığı hissine alışmak onun sorumluluğunu taşımak pek de kolay değildir. Dışarıdan bakıldığında zaten karnınız belirginleşmemiştir oysa herkesin sizin hamile olduğunuzu bir an önce fark etmesini istersiniz, karnınızın büyümüş halini ayna karşısına geçip geçip hayal edersiniz. Genellikle bu aylarda bir iki kilo kadar alınır, bu da dış görünüşünüzde fazla bir farklılık oluşturmaz.

Düşüklerin büyük çoğunluğu ilk üç ay içerisinde gerçekleşirmiş, dolayısı ile bu üç ay çok dikkatli olmak gerekiyor. Ağır kaldırmaktan, yüksekteki eşyalara uzanmaktan sakınmak ve mümkün olduğunca çok dinlenip enerji depolamak gerekiyor, çünkü vücudunuz bebeğinizi aylarca koruyacak olan evi inşa etmekle meşgul. Bu nedenle de her bulduğunuz köşede biraz kestirmek ihtiyacında olabilirsiniz. Bazen kendinizi on katı birden hiç durmadan inip çıkmışçasına yorgun hissedersiniz. Spor yapmayı düşünüyorsanız ki bu gerçekten iyi bir fikir, ilk üç ayı doldurduktan sonraya ertelerseniz iyi olabilir.

Bu aylarda herhangi bir rahatsızlık geçirirseniz soğuk algınlığı da olsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz, ona danışmadan ilaç kesinlikle kullanmamalısınız, özellikle de ateşinizi kontrol etmelisiniz. Az da olsa herhangi bir kanama olduğunda yine doktorunuza başvurmalı, mutlaka önemsemelisiniz.

Cep telefonuyla da acil bir durum olmadıkça konuşmamakta fayda olabilir, mağaza girişlerinde de güvenlikten rica edip yandan geçebilirsiniz. Röntgen de çektirmemeli bu tip ortamlardan da uzak durmalısınız. Bu aylarda bebeğinizin minik organları şekillenmekte olduğundan çok daha fazla dikkatli olmak gerekiyor, yaptığınız her hata daha sonra pişman olacağınız sorunlar doğurabilir, içinizde minik bircanlının yaşadığını ve her şeyiyle size bağımlı olduğunu unutmamalısınız.

Özellikle üçüncü ay sonundaki doktor kontrolünüzde bebeğinizin bütün vücudunu görebilme şansını yakalarsınız. Ali Tuna'yı 12. haftadaki ultrason görüntülerinde ilk kez tam bir bebek olarak gördüğümde çok mutlu olmuştum daha önceki görüntüler daha çok kuyruklu bir kurbağa yavrusunu andırıyordu, ama yine de bize çok şirin geliyordu.Bu görüntülerde ise oğlum hıçkırıp sarsılıyor, minicik ayaklarıyla tekmeler savuruyor kendini ileri geri hareket ettiriyordu. Daha o zamandan çok hareketli bir bebiş olacağı belliydi. Daha sonraki aylarda bebeğiniz hızla gelişeceğinden ultrasonda böylesi güzel bütün bir görüntü almak mümkün olmuyor, o nedenle bu görüntülerin tadını çıkartın.

İlk aylarda karşınıza çıkabilecek başka bir konu da aş erme olabilir. Aslında kendi adıma hiç bir şeye aş erdiğimi söyleyemem, bana kalırsa anneler biraz naz yapmak istedikleri için o an bulunamayacak şeyleri istiyorlar baba adaylarından. Nedense mevsim meyvelerine sebzelerineaş eren pek olmuyor. Ama bu da işin güzel yanlarından biri, baba da bu sürece katılmış oluyor annenin isteklerini yerine getirerek belki de.

Bu dönemde bulantı, kusma, baş dönmesi gibi sorunlar da sık yaşanabilir. Özellikle de sabah saatlerinde yaşanan bu sıkıntılar uyanır uyanmaz baş ucunuzda bulunduracağınız tuzlu krakerlerden bir kaç tane yiyip öyle kalkarak daha hafif atlatılabilir. Bulantıyı bahane ederek kahvaltıyı geçiştirmemekte fayda var, aksi halde aç karnına başınızın daha çok döneceğini ve midenizin daha çok bulanacağını unutmayın. Bir de kahvaltıdan hemen sonra dişlerinizi fırçalamamanızı tavsiye ederim, bir süre sonra fırçalarsanız midenizdekiler de yatışmış olur.

Ancak en önemlisi hamileliğin bir hastalık olmadığını kabul edip günlük hayatınızda pek fazla değişiklik yapmadanyaşamaya devam etmektir. Sonuçta alacağınız ödül her şeye değer.

 
Toplam blog
: 17
: 18018
Kayıt tarihi
: 12.05.06
 
 

Bendeniz Sinem Ürkmez 1976'da doğdum. TED kolejinden sonra, Boğaziçi Üniversitesi Mütercim tercümanl..