Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '09

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Hangi ayda, hangi tür balıklar yenmeli?

Hangi ayda, hangi tür balıklar yenmeli?
 

Balığın yeme mevsimi mi olur diye sakın aklınızdan geçirmeyiniz.

Bu işin uzmanlarına göre bırakın mevsimsel balık yemeyi, her ay farklı balık yemek gerekiyormuş.

Bu verileri bir kenara not ederek uygulamakta fayda var. Ben bir kenara not ettim. Yalnız şunu hemen söylemeliyim, benim her zaman favorim kılçığı temizlenmiş, toprak tavada yapılmış, tereyağlı ve kaşarlı temiz, soğuk suda yetişmiş Alabalık.

Şimdi işi uzmanlara bırakalım ve hangi ayda hangi balığı yiyeceğimize bir bakalım.

OCAK AYI: Uskumru, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumda olduğu dönem! Çinekop, kofana, minakop’un bu ayda bol bulunduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır. Ancak hepsini birden yiyemeyeceğimiz için, işin ekonomik boyutunu da düşünürsek, balık ne kadar bol o kadar ucuz…

ŞUBAT AYI: Kalkan, lüfer, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar ve mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenebilir.

MART AYI: Kalkan, kefal ve levrek’in en lezzetli zamanı… Uskumru ise çiroz olmaya başlar. Eğer siz ille de çiroz yemek isterseniz, keyif sizin…

NİSAN AYI: Levrek ve kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur. Ve balığın en ucuz olduğu aydır. Balığı vitrinde seyredenler için ideal bir ay…

MAYIS AYI: Barbunya, tekir, ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar. Hele amatör balıkçılar için Mayıs Levreği en güzel avlardan birisidir.

HAZİRAN AYI: Verimsiz bir dönemdir. Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini düşünecek olursak… Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir. Balığa özlemin başladığı ve fiyatlarının el yaktığı bir dönemdir.

TEMMUZ AYI: Sardalya’nın tam mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Zaten en iyi ve kaliteli yiyeceklerin başında gelir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar.

AĞUSTOS AYI: Palamut ve çingene palamudu mevsiminin açıldığı aydır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir. Ancak pahalıdır. Çünkü hala av yasağı devam etmektedir.

EYLÜL AYI: Av mevsimi açılmıştır. Birden balık halinde ve balıkçılarda balık bollaşır. Yavaş, yavaş balık fiyatları aşağı doğru çekilmeye başlar. Kolyoz, izmarit, sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM AYI: Her çeşitte bolluk başlamış, fiyatlar her keseye uygun hale gelmiştir. Ekim ayında geçici göç eden balıkların Karadeniz'den beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.

KASIM AYI: Pisi, torik zamanı… Kasım ayında, ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır. Ye yiyebildiğin kadar…

ARALIK AYI: Hamsi ve tekirin tam zamanıdır. Ayrıca aralık ayında uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.

Şimdi bu mevsimde içki tüketiminin artma nedenini anladınız mı? Afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..