Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '20

 
Kategori
Kitap
 

Hangi Hayat Benim/Roman-Analiz

Hangi Hayat Benim, yazın hayatına yeni giren Hasan Dilli imzalı bir roman.

İlk olmasına rağmen okunmaya değer bir roman olduğunu söyleyebilirim. Roman tür olarak aşk-dram ve İstanbul’un da 1974-1977 yıllarına az da olsa değindiğinden biraz da tarihi diyebiliriz.

Roman, yazarın lise yıllarında lise öğretmeni ile aralarında geçen sıradan gibi görünen aslında sıra dışı bir yaşamın yazarın iç dünyasının roman karakteri ile ara ara bütünleşmesini, ara ara şiddetli kavgasını ve daha çok karakterin tahlilinin yansımasıyla oluşmuş. Yazar 1974 ile 1977 yılları arasında ince eleyip sık dokuduğu gözlemlerini duygu ve düşüncelerini ustalıkla kaleme almış..

Günümüzde matbaacılığın iyice gelişmesi yayınevlerinin çoğalması ile birlikte özellikle de şu pandemi gönlerinde binlerce kitap türleri piyasaya çıktı. Elbette hepsi birbirinden değerli kitaplar ancak Hangi Hayat Benim romanı dönemsel aşk romanı olarak raflarda en önde yerini aldı.

Yazar iç dünyasında hem kendi ile hesaplaşmasını hem de ilkokul öğretmeninin kendi iç dünyasındaki hesaplaşmasını satırlara öylesine güzel işlemiş ki akıcı, çekici ve hafızaya kazınan bir roman ortaya çıkmış..

Roman US Yayınları tarafından okuyucu ile buluşturuldu. Romanda baş kahraman Arif Öğretmen kimi zaman dramatik yaşama kimi zaman eğlenceli kişiliği ile karşımıza çıkıyor ancak Arif öğretmen 70’li yılların siyasi politik karmaşasının içerisinde yer yer acılar da çekiyor.

Arif Öğretmenin 1 oğlu vardır oğluyla baba oğul arasında çoğu zaman yaşanan sıkıntılardan farklı olarak bir ilişki sürer. Acılar da tam burada başlar Arif Öğretmen eşine aşıktır ama kendi içerisinde yaşadığı şiddetli volkanik patlamalar eşine olan bu aşkını o patlayan volkandan çıkan lavların altında maalesef bırakmaktadır. Bu lavlardan nasibini oğlu da almaktadır. İlk bakışta kötü bir baba kötü bir öğretmen görünümünde olan Arif Öğretmen içten içe kaynayan duygularını ifade etmeyi başardığında ise altından büyük bir dram çıkar.

İşte yazar olmak ile yazar adayı olmak arasında size ilginizi çekecek güzel sürükleyici bir roman. Bu roman Hasan Dilli’yi iyi bir roman yazarı adayı yapmaktadır.

Hangi Hayat Benim, İstanbul’da 1974 ile 1977 yılları arasında geçen ölümsüz bir aşkın ölümcül yaralar bırakarak bir insanın hayatını kaç defa yaşayabileceğini ya da yaşanan hayatlardan hangisinin kendisine ait olduğunu ya da hangi hayatın size ait olduğunu iç çekerek yer yer gözyaşı dökerek ara sırada gülerek okuyacağınız harika bir roman. Okuduktan sonra siz de kendinize bu yaşınıza kadar yaşadığınız hayatın ya da yaşadığınız hayatlardan hangisinin size ait olduğunu sorgulayacaksınız.

Şimdiden iyi okumalar.

 
Toplam blog
: 49
: 964
Kayıt tarihi
: 03.02.13
 
 

Öğretmen / Yazar - Şair  ..