Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

Hangi sol?

Hangi sol?
 

Hangi Sol Parti?

Aslında yazıyı tek bir soru iel (Hangi Sol ?) bitirmek en doğru olanı ama yine bir şeyler yazmak, durum tespiti yapmak gerekiyor.

Memlekette sol parti varsa ve solun gereklerini yerine getirme misyonunu üstleneceğini söylüyorsa o zaman halk da bunu görür ve oyunu o sol partiye verir. Ülkemizde maalesef meclis içinde sol parti yok. Sol deyince tüm dünyadaki insanların ilk aklına gelen konu başkalarına saygı duymak kaydıyla sanatta, yaşamda, çalışma hayatında, eğitimde, siyasette ve en önemlisi de fikirlerde "sonsuz bir özgürlük" düşüncesi yatmaktadır. Sol söylemi deyince ise genel olarak insanların ilk aklına gelen kavramlar ; ezilenlerin, haksızlığa uğrayanların, adalet isteyenlerin sorunlarını çözecek çözümler üreten her vatandaşına eşit hak ve koşullar sağlayarak ülkede toptan refah ve huzuru sağlayan bir düzen kurma çabası yatmaktadır.

Ülkemizde ise yüce meclisimize baktığımızda sol hariç her türlü yapının olduğu ama fikrin olmadığı farklı bir dağılım görüyoruz. Meclisin çoğunluğu temelinde dini esas alan ama söylemlerinde muhafazakar veya ılımlı İslamı kullanmayı tercih eden, İran'ı model olarak düşünen, insanların ve toplumun dinamiklerini daha doğrusu; Anadolu'da yasayan masum ve temiz kalpli insanların gönlünü laf edebiyatı ve hafız akıcılığıyla nasıl fethedeceğini bilen bir parti tarafından oluşturuluyor. Diğer parti ise genel olarak milliyetçilik çizgisinin gerisine sığınıp o çerçevede sürekli olarak oylarını yükseltiyor, daha önceki koalisyon günlerini arıyor. Bir diğer grup ise ülke insanlarını her zaman etnik olarak bölünmeye teşvik edecek bir ortam ve misyon sağlıyorlar. Geriye ise solu temsil ettiğini söyleyen ama muhafazakar ve milliyetçi partiler kadar söylemlerini netleştirememiş, daha düne kadar tek bir adamın hegomanyası altında ezilen ve sürekli olarak halktan tepki alan bir parti. partinin ne söylemleri sol, ne de yolu sol. yeni yapılanmayla tüm ülke insanlarını kucaklayacaklarını söylüyorlar ve rüzgarla şimdilik hızlı bir şekilde ilerliyorlar.

Bizdeki siyaset günlük farklı partilerin başkan ya da başkan yardımcılarının söyledikleri sözler üzerinden iş ya da icraat değil de polemik üzerinden yürüdüğü için artık günümüzde bizim koşullarımızda partilerde herhangi bir düşünce sistemi gelişmiyor. Siyaset yapanlar yıllardır belirli bir kesim ve yakın akrabaları, çevreleri. Dolayısıyla siyaset bizde 4-5 yıl çalışıp ömür boyu emeklilik hakkını kazanmak gibi lüks bir çerçeveye oturduğu için çok popüler ve dedikodu üzerine gündem belirlendiği içinde de halkımızın sevdiği bir konu. siyaset ve politikacılar olmasa futboldan ve dizilerden başka ne konuşabilir ki insanlarımız. İnsanlara iş olanakları, bilimsel çalışma ve araştırmalar, ekonomik düzenlemeler gibi sıkıcı ve bunaltıcı konuları konuşacak halleri yok ya varsa yoksa şu bunu yaptı, şu beni davet etmedi, şu akşam çayına bekliyor ve diğer timsah gözyaşı halleri.

Şunun şurasında 3-4 satır yazı yazıyorum ama sol ve diğer partilerin insanlar ve memleket insanları yararına yaptıklarıyla ilgili hiç bir şey bulamamam ne kadar acı verici bir durum. Partileri ve sözde görüşleri (özde görüşleri ortak, menfaat)ne olursa olsun hepsinin mentalitesi aynı iktidara gelelim, cebimizi dolduralım, devletin tüm kurumlarını ele geçirelim. Memlekette sol parti yok. Var diyenler yalan söylüyor. şimdi genelde insanlar giderek İranlaştığımızdan ve İslamofobi'den dert yanarken tek başına iktidara gelen bir sol partiden sonra ise; fazla açık seçik bir ülke olduğumuzdan, yatıp kalkıp kültürle uğraştığımızdan bazı dini ve etnik gruplara daha fazla özgürlük verildiğinden bahsedecek ve yine sol parti içinde de cebini dolduranların olduğunu göreceğiz. Bizim memlekette partiler gelir geçer, liderler gelir geçer ama halkın ve vatandaşın sıkıntısı asla bitmez ve her şekilde ekmek parasını kazanacağım diye uğraşmaya devam eder.

Son Söz; Günlük hayatınızda ve özel hayatınızda çevrenizde güvenilir adam bulmakta zorlanıyor musunuz ?

O zaman güvenilir dost ve arkadaş bulmakta zorlanan bir toplumun içinden çıkan vekillerin nasıl olmasını, size nasıl güven vermesini ve hangi parti ve sözde düşünce sistemi olursa olsun olumlu yönde bir değişim hareketi yapmasını beklersiniz ?

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..