Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

19 Mayıs '09

 
Kategori
Şarap
 

Hangi Yemeğe Nasıl Şarap?

Hangi Yemeğe Nasıl Şarap?
 


Kırmızı etle kırmızı şarap, balık-tavuk gibi beyaz etlerin yanında da beyaz şarap tüketmek neredeyse bir gelenek halini almıştır. Yemeğinize eşlik edecek şarap çeşitleri konusunda daha sağlıklı bilgiler edinmeye ne dersiniz?


Şarap, yemek ve sofra içkisidir. Lâkin şarabın yemekle doğru uyumlandırılması gerekir...


Öncelikle hafif yiyeceklerde hafif şaraplar daha iyi gider. Şarap ve yemek uyumunda iki teoriden yola çıkılabilir aslında...


Birincisi, yemek ve şarabı birbirine paralel götürmek, ikincisi ise zıtlık teorisidir.


Şarap o kadar zengin ve kuvvetlidir ki, yanında bir yiyeceği yarıştırmaktansa sadece ağızda bir doku oluşturacak basit şeyler yemek ve başrolü şaraba bırakmak daha akıllıca olur. Ya da tam aksi, yemek o kadar komplike ve baskın olur ki, yanına verilen şarabı sadece susuzluğu giderici bir içecek olarak ele almak gerekir.


Yemek ağır bastığı zaman şarap ile yemeği savaştırmak gerekmez. Yemekle şarabı paralel götürmek için bir örnek vermek gerekirse hafif yemeklerle hafif şaraplar, ağır yemeklerle daha kuvvetli şaraplar tüketmek gerekir.


Evinize gelen konuklara bir ev partisinde küçük kanepeler eşliğinde vereceğiniz şarap bir köpüklü ya da hafif bir şarap veya şampanya olabilir. Yemeğe geçildiğinde balıkla hazırlanmış bir antre eşliğinde biraz daha kuvvetli bir şarap, körpe kuzu etiyle yapılmış hafif bir yiyecek eşliğinde daha genç, yumuşak ve meyvemsi bir kırmızı şarap veya daha ağır soslu baharatlı bir et yemeği ile daha ağır bir şarap içilir.


Genellikle insanlarda başladığım şarapla bitireyim, karıştırmayayım gibi bir kanı vardır. Bu mümkündür tabii, lâkin genelde ziyafet tarzı yemeklerde, kırmızı veya beyaz et gibi iki ayrı ana yemek de olabilir. Bu durumda yemeği aynı şarapla devam ettirmek daha zordur.


Aslında başlanılan şarapla yemeği bitirmek olayı fakirleştirmektir. Restoranlarda şarap pahalıdır elbette ama evde şarap değişikliği yapılabilir. Örneğin önce bir zeytinyağlı tabağı varsa, onu dömi sek bir beyaz şarapla evlendirmek daha doğrudur. Zeytinyağlı yemeği kırmızı şarapla tükettiğinizde ise, yemek insanın ağzında rahatsız edici metalik bir tat bırakır.


Kırmızı etle kırmızı şarap, beyaz etle beyaz şarap o kadar da katı bir kural değildir. Önemli olan sadece etin rengi ya da dokusu değildir; aynı zamanda pişirme şekli ve kullanılan soslar da önem arzeder. Örneğin bazı beyaz et yemekleri ve bazı tavuklar... Tavuk etinin bazı pişiriliş tarzında, biraz daha kırmızı şaraba doğru kayma olur. Meselâ domates kullanılan yemeklerde, beyaz etin domatesle savaşması daha güç olur. Yaban mantarlarıyla ağır kremalı soslarla yapılan tavuk yemeklerinde de hafif kırmızı bir şarap devreye girebilir. Süt danası pembe ve çok körpe bir ettir... Onun yanında da kuvvetli beyaz şarap ya da pembe şarap gidebilir. Ton balığı beyaz et sayılmıyor, biftek gibi kara bir eti vardır... Ton balığıyla hafif yumuşak ve meyvemsi bir kırmızı şarap çok güzel uyum sağlayacaktır.


Bunların dışında ilginç başka uyum şekilleri de vardır. Örneğin peynirle daha ziyâde beyaz şaraplar ya da tatlı kırmızı şaraplar güzel gider. Ete gelince, etle şarabın birbirini dengelemesinde fayda vardır. Kırmızı etin kırmızı şarapla beraberliğinde, etteki yoğun proteinin kırmızı şaraptaki tanenle güzel dengelendiği görülür.


Et pişirirken genellikle hafif şaraplar kullanılır. Yâni değerli olmayan şarap kullanılır, çünkü pişirme sırasında ısı şarabın ince lezzetini ortadan kaldırır; dolayısıyla güzel bir şarabı pişirme olayında ziyan etmek doğru olmaz. O nedenle pişirmede kullanılan şarap daha mütevazı ve ucuz olmalıdır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..