Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Harakiri, Japon mühendis ve İzmit körfez köprüsü

Harakiri, Japon mühendis ve İzmit körfez köprüsü
 

İnternet'ten alınmıştır.


İstanbul-İzmir ulaşımını hem daha kısa hem daha akışkan hale getirerek süresini kısaltacak ve büyük tasarruf sağlayacak karayolu düzenlemesinin ana projesi olan Kocaeli körfez köprüsü bütün ihtişamıyla yükselirken Japon mühendisin harakirisiyle hem projenin önemi hem de bir insanın iç disiplini açısından kamuoyunda daha fark edilir duruma geldi.  

Geçen gün gittiğim Adapazarı'ndan dönüşte İzmiti geçerken ilk defa köprünün ayaklarını ve halatlarını gördüğümde projenin devasalığından çok etkilenmiştim. Sonraki gün (bir insanın iç disiplinin zirveye ulaşmasının devasalığına örnek olan) bu projenin sorumlusu JAPON mühedisin harakirisini öğrendiğimde çok daha fazla etkilendim. 

Düşünün üretimini yapmadığı ama kullanırken tam kontrol etmediği için oluşan (bir gün önce önlem aldığı için insan ölümü olmayan) maddi hataya neden olduğu için HARAKİRİ yapabilme erdemine ulaşmış olması bir bütün Japon başarısının en temel faktörünü olduğunu gösterdi.

Bu doğrultuda körfez köprüsünün kopan halatının üretimini yapan yerli firmanın sahibinin, üretim ve kalite kontrol sorumlularının kendilerini nasıl hissetiklerini merak etmemek mümkün mü? sanırım bir hataydı oldu diyecek kadar rahat durumdalar ve Japon mühendisin harakirisi için ne gerek vardı diye düşünüyorlardır. 

Harakirinin ve projede oluşan aksamanın asıl sorumlusunun üretim firması olduğunu düşünüyorum. 

İç disiplini yükselen toplum bilincine kavuşma dileğiyle...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..