Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '12

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Hastane Yöneticileri Suç İşliyor

Hastane Yöneticileri Suç İşliyor
 

www.sabimer.com


Sabimer.com'dan yapılan açıklamaya göre sağlık kuruluşlarında bazı yanlışlıklar olduğunu ve bunu genelge ile kurumlara bildirilmiştir. Konu hakkında kurumların bir an önce bazı değişikliklere gitmesi bekleniyor. Özellikle kurumlarsa bulunan güvenlik kameraları ve personel takibi için yapılan bazı izinsiz uygulamaların kaldırılması gerektiği vurgulanmış. İşte detaylı bilgiler ;

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun 02.10.2012 tarih B.10.1.THK.0/622/2543 sayılı ve kurum başkanı olan Uz.Dr. Hasan ÇAĞIL imzalı Genelgeye göre, bazı kurumlarda yapılan uygulamaların hukuken yanlış olduğu ve düzeltilmesi gerektiği belirtildi.

81 İl Valiliği'ne gönderilen Genelgede personelin mesai takibi, hasta ve çalışan güvenliği gibi sebeplerle sağlık tesislerinde güvenlik kamera sistemleri kurulup kurulamayacağı, telefon görüşmelerinde ve polikliniklerde ses ve görüntü kaydı yapılması gibi hususlarda çok sayıda görüş talebinin intikal etmesi sebebiyle teşkilata duyurulması istenmiştir.

Genelgede özellikle Anayasanın 20 nci maddesindeki özel hayatın gizliliğine, 5237 sayılı TCK'nın 133 üncü maddesindeki kişiler arasındaki konuşmaları kişinin rızası olmadan dinlenilemeyeceğine, 134 üncü maddesindeki gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması halinde 1 yıl hapis cezası olduğuna dikkat çekildi.

Netice olarak kurumlarda sadece kişilerin rahatlıkla girip çıkabildiği bina giriş ve çıkışları, koridorları gibi müşterek alanlara güvenlik gerekçesiyle kamera sistemi kurulabileceği, muayene tedavi ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesi hususunda azami dikkat ve itinanın gösterilmesi gerektiği,

Ayrıca bu kamera sistemlerinin herkes tarafından görülebilecek şekilde kurulmasının ve bu alanların "güvenlik kamerası ile yirmi dört saat izlendiği" husunda bildirimde bulunulmasının maksada daha uygun olacağı bildirildi.

Keza Türk Ceza Kanunu'nun 135 inci maddesinin birinci fıkrasında "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir" hükmünü hatırlatan genelge sağlık kuruluşlarına gönderilmiştir.

Genelgede son olarak çalışan personelin mesai takibi için "parmak izi, göz retinası, iris, yüz şekli, ses, imza, avuç içi vs." gibi karakteristiklerin ölçülerek bu bilgilerin bilgisayar sistemleri ve veri bankalarına kaydedilmesinin de hukuka uygun olmadığını ve bu konuda gereken düzenlemelerin yapılmasını Uz.Dr. Hasan ÇAĞIL imzalı genelgede istemiştir.

SABİMER.COM

www.sabimer.com

(Bu haber sadece www.sabimer.com adresinde bulunmaktadır.)

Bu yazının tüm hakları sabimer.com'a aittir. "www.sabimer.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

 
Toplam blog
: 20
: 2861
Kayıt tarihi
: 09.01.07
 
 

1984' ün soğuk aylarından biri olan Eylül ayında doğmuşum. Çocukluğum Konya'da geçti. Taa ki Memu..