Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Hava durumu tahminleri tam isabet!

Hava durumu tahminleri tam isabet!
 

Kolay iş değil.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü yayınladığı doğru tahminlerle dikkat çekmeye başladı. ‘İstanbul’ un şu semtlerine, şu saatte kar yağmaya başlar. Sabah saatlerinde bu bölgeler sisli, diğer bölgelerde ise hava açık olur, sıcaklık +6 derece olur’ diyorlar ve doğru çıkıyor. Neredeyse saat saat, semt semt hava tahminleri yayınlayan kurum, hangi teknoloji ile bunu başarıyor? MGM’ nün tek yaptığı iş hava raporları yayınlamak mıdır? Merak ettim ve bu kurum ile ilgili küçük bir araştırma yaptım.

Anadolu’da hava gözlemleri yapan ilk rasathane Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’da, ünlü matematikçi ve astrolog Ali Kuşçu ve Uluğbey tarafından kurulmuş. Sıcaklık ölçmek için kurulan ilk rasathane ise, Fransız’lar tarafından, İstanbul, Bebek’ teki bir azınlık okulunda, I.Tanzimat döneminde kurulmuş. Cumhuriyet Döneminin ilk yıllarında, başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere, değişik kurumlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere rasathaneler kurmuşlar. İnönü’ nün başbakanlığı döneminde bugünkü şeklini alan DMİ Umum Müdürlüğü’ nün kuruluş kanununu yüce önder Atatürk, 19 Şubat 1937’de onaylamış. II. Dünya savaşı döneminde hızla ilerleyen teknolojiden, personel eksikliğine rağmen, ülkemizdeki rasathaneler de nasiplenmişler.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kullandığı teknoloji açısından asıl gelişmesini (WMO)Dünya Meteoroloji Teşkilatı’na üye olduktan sonra sağlamış. Her gün televizyonlarda izlediğimiz uydu görüntüleri ve yurt dışı hava tahminleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ nün kuruluş aşamasından itibaren üye olduğu çeşitli uluslar arası kuruluşlar aracılığıyla ülkemize ulaşıyor. Hava gözlemlerinde ülkeler arasında belli bir doğru tahmin ve kalite standardı olması gerekiyor. Bunun sağlanması için sağlıklı veri alış verişi olması şart. Uydu, gelişmiş bilgisayarlar gibi sistemler çok pahalı olduğu için, her ülke aynı standardı yakalayamıyor. Ülkeler arasındaki ekonomik ve teknik konulardaki farklılıkları en aza indirmek gerekiyor. Bu amaç için kurulmuş, Türkiye’nin de üye olduğu bazı kuruluşlar şunlar:

· Dünya Meteoroloji Teşkilatı

· Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi

· Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı

· Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı

· Avrupa Meteorolojik Fayda Grubu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün başarılı olabilmesi ve doğru tahminler yapabilmesi için, kuşkusuz kalifiye teknik eleman konusu çok önemli. Genel Müdürlük nitelikli eleman ihtiyacını üniversitelerimizdeki Meteoroloji Mühendisliği bölümlerinin yanı sıra, MGM bünyesinde eğitim veren bir Meteoroloji Meslek Lisesi aracılığı ile sağlıyor. Kurum personeli, dönem dönem yukarıda söz ettiğim uluslar arası kuruluşların Türkiye’de ve çeşitli ülkelerde açtığı kurslara katılıp teknolojideki yeni gelişmeleri takip etme olanağı buluyor. Alanya’da sırf bu amaç için kurulmuş, bütün teknolojik olanaklarla donatılmış bir tesis bile var.

Kurumun teknolojik alt yapısının çok güçlü olmasının bir sebebi de, üyesi bulunduğu teşkilatlar sayesinde, Dünya Bankasından büyük miktarlarda yardımlar alıyor olması.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün önemi sadece yaptığı hava tahminlerinden kaynaklanmıyor. Ülkemizin stratejik açıdan çok önemli bir bölgede bulunması, Türk hava sahasının önemini arttırıyor. Uçakların güvenli bir şekilde hava sahamızdan geçebilmelerinde meteorolojik verilerin önemi çok büyük Amerika’nın hava sahamızı ne sıklıkla kullandığını düşününce, Dünya Bankası’ndan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne neden büyük paralar aktarıldığını anlamak zor değil doğrusu.

Kurum tarafından, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı, Başbakanlık, Orman Bakanlığı, İtfaiye Teşkilatları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gibi bakanlık ve kuruluşlara sürekli taze bilgi aktarılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, Cumartesi günü havaların tekrar ısınmaya başlayacağını, hava sıcaklıklarının +10lara kadar artacağını söylemiş. Sizce doğru tahmin etmişler midir? Ne dersiniz?

 
Toplam blog
: 85
: 540
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimimi Karabük TED Kolejinde tamamladıktan sonra İngiliz Dil Bilimi okumak ..