Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Havuçlu kek ve şekersiz kızılcık şurubu

Havuçlu kek ve şekersiz kızılcık şurubu
 

Havuçlu, tarçınlı ve cevizli kek karışımının kokusu insanı kendinden geçirir ve beş çaylarında çocukların ve büyüklerin en sevdiği keklerden biridir. Yaz günlerinde yanında çay yerine serin serin şekersiz kızılcık şurubuda çok iyi gidiyor. Ben bu hafta denedim bu ikiliyi muhteşem oluyor. 

Şekersiz kızılcık şurubuda içilir mi, çok ekşi olur diye düşünebilirsiniz ama şeker yerine 1 kilo beyaz üzüm, kabuk tarçın ve karanfil koyarsanız çok hoş bir aroma ortaya çıkıyor. Yani aslında yüzde yüz meyve suyu gibi bir şey. Kızılcık şurubunu buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz. Haşlanmış meyvelerinide sade veya meyveli yoğurt olarak yiyebilirsiniz. 

Ayrıca şurubun içindeki kabuk tarçın ve kızılcığın suyu kek yerken vücuda yüklenen şeker miktarını dengeler. 

Haşlanan meyveleri derin dondurucuya atıp lazım oldukça kullanabilirsiniz. 

 

HAVUÇLU KEK 


Malzemeler: 


4 tane orta boy rendelenmiş havuç
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozu
1 avuç ceviz
Toz tarçın
1 çorba kaşığı limon suyu veya sosu 

Yapılışı: 


Sırasıyla yumurtalar, toz şeker, süt, sıvı yağ, un, kabartma tozu, limon suyu, vanilya, havuç rendeleri ve elde kırılarak, ufaltılmış cevizler karıştırılır. 

Yağlanmış, unlanmış geniş teflon bir tepsiye hamur dökülür ve üzerine bolca toz tarçın serperiz. 

180 derecelik fırında pişiririz. Pişip pişmediğini anlamak için keke kürdan batırırız, hamur kürdana yapışmıyorsa pişmiş demektir. 


KIZILCIK ŞURUBU 


Malzemeler: 


1 kilo kızılcık
1 kilo beyaz üzüm
1 paket karanfil
5 tane kabuk tarçın
4 veya 5 tane limon tuzu veya yarım limon
En az 5 litre su 


Yapılışı: 


Kaynamış suya yıkanmış kızılcıklar, tane üzümler, kabuk tarçın, karanfil ve limon suyu koyulur. Tencerenin üzerine yarı açık kapak konulur ve altı kısılır. Meyveler pişmeye bırakılır. 

Taneler piştikten sonra tenceredeki malzemeler soğumaya bırakılır. 

Daha sonra karışım bir süzgeç vasıtasıyla süzülür ve taneler bir kaba suyu başka bir kaba alınır. Buzdolabında soğumaya bırakılır. 

Soğuyan şurup bir bardağa alınarak içine kabuk tarçın ve birkaç meyve tanesi koyularak servis yapılır. 


Afiyet olsun, sevgiyle kalın. 


Sibel Koçarslan 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..