Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Hayat bu kadar değersiz mi?

Hayat bu kadar değersiz mi?
 

Enerji kilit sistemleri


Bir işçi plastik geri dönüşüm kazanının aniden çalışması ile feci şekilde can verdi.

Bugün gazetelerde görünen haber iş güvenliği kültürünün işyerlerimizde ve çalışan işçilerde henüz oluşmadığının bir göstergesi olmakta.. 22 yaşındaki işçi kardeşimiz kazan içerisinde temizlik yapmakta..Ancak bu temizlikten diğer çalışanlar habersiz ya da bilemiyorlar..Temizlik yapan işçi de kazan içerisinde olduğundan kendisini gösteremiyor..Çalışmadan habersiz olan bir diğer işçi kazanı çalıştırıyor ve dev bıçakların çalışması ile 22 yaşındaki işçi hayatını kaybediyor.. İnsan hayatı bu kadar değersiz olmamalı, hayatlar tedbirsiz bir şekilde kaybedilmemeli.

Bu ve benzeri durumlar çalışan işçilerin birbirinden haberli olmaları gerekliliğini akla getiriyor. Ortak yapılan işlerde bu geçerli olabilir ancak dışarıdan görülemeyen bir yerde yapılan çalışmalar da bulunan kişi bulunduğu ortamda kendisine tehlikeli olacak unsurların olabilirliğini yok edebilecek bir düzeneğin ve sistemin işyerlerinde oluşturulması gerekmekte.. Eskiden çalışanlara elektrik akımı tehlike oluşturuyorsa akım gelen panoya bir tabela asılıyor ve diğerlerinin bu çalışmadan haberleri olabiliyordu.. Ancak zaman içerisinde bu tedbirin de yeterli olmadığı (tabelanın bir şekilde düşmesi ya da okunamaz hale gelmesi) gibi bazı olaylarla görülünce kilit sistemi bir çözüm olarak ortaya çıktı.. Hakikaten çalışan kendisini tehdit eden elektrik şalterinin bulunduğu panoya bir kilit asıyor ve anahtarı da kendisinde bulunuyor..Ne zaman işi biter ise o zaman panodaki kilidi açıyor ve şalterin kullanılır hale gelmesi sağlanıyor.. Anahtar da kendisinde bulunduğundan bir başka kimse şaltere dokunup makinelere vs. elektrik veremiyor.. Kesin bir çözüm.. Hatta bu kilit üzerinde bulunan diğer boşluklara da panoya ait başka yerlerde işlemler de yapılacaksa bir başka kilidin de asılması söz konusu olabiliyor. Bu durumda işi biten kişi de işi bittiği zaman panoda-şalterde vs. bir başka kilit varsa yine sisteme enerji veremiyor. Ta ki kilitler kalkana kadar...Uygulama disiplini oluşturulduğunda çok pratik ve pahalı olmayan bu sistem bir çok olayın olmasını önleyerek iş kazalarının olmamasını da beraberinde getirmesi ile proaktif bir yaklaşım olarak öne çıkıyor..Aynı kilit sistemini vanalarda da kullanmak mümkün olabiliyor..Bu ve benzeri iş kazalarının yaşanmaması için işyerlerinde enerji-kilit ya da vana-kilit sistemlerinin olmazsa olmaz prensipler haline getirilmesi gerekmekte.

Bu konuda işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışanlara görevler düşmekte. İşverenlere iş sağlığı ve güvenliği anlamında faydalı ve uygulanabilir olan sistemleri aktarmak onları bilgilendirmek bu yönde yapılacak çalışmaların getirisini de çalışmalardan sonra ortaya koymak bir sonraki çalışmaların da üst yönetimlerce kabul edilebilmesi anlamında önde gelen vazifeleri olsa gerek....01.10.2009

 
Toplam blog
: 5
: 21249
Kayıt tarihi
: 02.06.09
 
 

1959 Sivas doğumlu, İlk - Orta- Lise öğrenimini Ankara'da tamamladı.. 1976’da Hacettepe Üniversitesi..