Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '22

 
Kategori
Özel Günler
 

HAYDİ BUGÜN DONDURMACIYA!

DÜNYA DONDURMA GÜNÜ Temmuz ayının 3’üncü haftası; pazar günü kutlanıyor. (17.07.2022)

İKİ bin iki yüz ya da üç bin yaşındaki dondurma ile ilk tanışan “Çinliler” denilir! Romalılar da buzlu kaymaklı külahı sıkı sıkı tutan eller. Neron, gladyatörleri izlerken, lezzetli yiyecekler sunan aşçıları ödüllendirirmiş. Bunlardan birisi, dağ zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak yüzeyine bal ve meyve parçacıkları serpiştirerek, kendisine sunmuş. Neron, bu mucizeye bayılınca hemen köle grubuna kar toplatıp tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.

BU yöntem, günümüz “Anadolumuz”da da kullanılıyor. Tek farkla! Bizimkiler “kar”ı pekmez ile harmanlayıp, o eşsiz lezzete ulaşıyorlar.Anadolu'da yaşayanlar, Araplar ve İranlılar da "şerbet" isimli soğutulmuş şekerli su ya da buzlu meyve suyuna tutkun. Marko Polo'nun Çin'den getirdiği tariflerle İtalyan aşçılar değişik türleri geliştirdi. II. Henri ile evlenen Floransalı Medicis'in saraya getirdiği aşçılar, “Fransızlar”a dondurma yapımını öğrettiler.

İNGİLİZCE Sorbet, Fransızca Sorbeve İtalyanca’da da Sorbetto.15. yüzyılda Türkler’in ünlü içeceği “şerbet” Venedikli tüccarların beğenisini kazanarak İtalyan mutfağına girdi ve “sorbetto”ya dönüştü. Kökeni ne şekilde olursa olsun şurası bir gerçek ki dünyanın hemen her yerinde sorbe, bu üç sözcükten birisi ile anılır. Sonuçta sorbe; süt ürünleri içermeden meyve, meyve püresi, su ve şekerle yapılan donuk tatlıya verilen isim.

17.yy’da Avrupa'ya getirilen dondurma müthiş ünlendi. 1676’da Paris'te 250 dondurmacı varmış. 1851'de de Jacob Fussel, ABD'deki ilk üretme / satmaya öncülük etti. Veee… İtalyanların “Semi – freddo” türü var. Karışım dondurulmadan önce içine kremalı bisküviler eklenen bir çılgın lezzet! Önceleri çevresi buz ve tuzla kaplı yayıklarda yapılırdı. 1900'den sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yoğunlaştı.

DONDURMADAN söz edilince çıtır lezzet “külah”ı da pas geçilir mi. 1904 'te Missouri Dünya Fuarı'nda buzlu aleme “merhaba” dedi.Farsça’da “başlık” demek. Gururumuz dövme dondurma "Maraş Dondurması". Salep eklenen koyu kaynamış süt, kepçeyle karıştırılıp soğutulur. Ve çevresi kalın buzla kaplı olan karışım dövülerek donma noktasına ulaşır, sakızı kıskandıran bir uzamayla kolay erimeyen bir biçim alır. Kahramanmaraş'ta hazırlanan dövme dondurma, kasap çengeline asılarak ve döner bıçağı benzeri bır aletle kesilerek satılır.

ÖZEL GÜN, 1984'te ABD Başkanı Ronald Reagan’ın resmi bildirisi ile oluşturuldu. Sadece 15 Temmuz 1984'de bir kez kutlanacaktı. Ancak dondurma endüstrisi kutlamayı geleneğe dönüştürdü ve tüm dünyaya yayıldı.

ONLAR BİRAZ DAHA MI ÜNLÜ; NE!...

  • SİM Dondurma – Ankara
  • NUR Pastanesi – Antalya
  • SÜTÇÜ İmam Pastanesi – Antalya
  • ÇİÇEK Pastanesi – Çanakkale
  • BİTEZ Dondurma – Muğla
  • BALKAYMAK Dondurma – Samsun
  • YAŞAR Pastanesi – Kahramanmaraş
  • NAZMİ Usta – İzmir
  • RUMELİ Pastanesi –İzmir
  • ALİ Usta – İstanbul
  • ROMA Dondurma –İstanbul
  • GİRANDOLA Dondurma – İstanbul
  • MİNİ Dondurma – İstanbul

DÜNYA DONDURMA GÜNÜ, BALLI KAYMAKLI MEYVELİ KAKAOLU, DAHA BİRÇOK ÇEŞİTLİ OLSUN…

“Demir” eve girerken soluk soluğa annesine seslendi: - “Anneeee, para verir misin!” “- Ne yapacaksın.” “ - Sokakta bir adamcağız var da… Ona vereceğim.” Kadın mutlu olur: - “Aferin benim yardımsever, vicdanlı oğluma. Göster şimdi bakalım, bu adam nerede?” - “Dondurma satıyor anneciğim!...”

 

 
Toplam blog
: 86
: 39
Kayıt tarihi
: 09.12.08
 
 

1951 / İstanbul. Öğretmen bir ailenin tek çocuğu. Sade bir düzen içinde soluk alıp veren o "eski ..