Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Haydi Türkiye, seferberliğe

Haydi Türkiye, seferberliğe
 

İnanın, haberi okuyunca sevinçten gözlerim yaşardı.
“Türkiye çöl olmasın” diye diye geldiğimiz aşamada, topraklarının büyük bir kısmı çölleşme ve erozyon tehdidi altında bulunan ülkemizde ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının önemini hatırlayan hükümetimiz, milli ağaçlandırma seferberliği başlattı.


Bu büyük bir aşamadır.


1995 yılından bu yana yürürlükte olan, 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu’nun gerekleri nihayet yerine getirilecek.


Söz konusu 4122 sayılı Kanun’ un 4 üncü maddesinde; Başbakanlığa , Bakanlıklara, Genel Müdürlüklere, Belediyelere, Köy Tüzel Kişiliklerine, Odalara, Meslek Kuruluşlarına, Birliklere, Sendikalara, Vakıflara, Derneklere, Spor Kulüplerine, Gönüllü Kuruluşlara ve benzeri teşekküller ile büyük işletmelere, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele konusunda çeşitli görevler verilmekte.


Ancak, bugüne kadar anılan Kanunun görev verdiği kurum ve kuruluşlarca yeterli çalışma yapılamamıştı.


Başbakanımızın himayelerinde ve Çevre ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde 2008–2012 yılları arasında uygulanacak olan Milli Ağaçlandırma Seferberliğine ilişkin Başbakanlık genelgesi, 1 Kasım 2007 / 26687 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Bu maksatla söz konusu kuruluşlarca bütçelerine yeterince ödenek konulacak, yıllık programlarında bu hususlara yer verilecek ve yer tahsisleri konusunda gereken destek ve yardım sağlanacak.

Valilikler tarafından her üç ayda bir yapılan faaliyetler hakkında Çevre ve Orman Bakanlığına, bu Bakanlık tarafından da yıllık olarak Başbakanlığa rapor verilecektir. Bu ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliğinde, her yıl yapılacak değerlendirmeler neticesinde en başarılı iller ile kurum ve kuruluşlar takdir ve taltif edilecek.


Bu kapsamda; 2008 – 2012 yılları arasında Bakanlık, Trakya Bölgesinin toplam alanı (2 milyon 300 bin hektar) ağaçlandırma planlaması yaptı. Projenin maliyeti ise 2 milyar 700 milyon YTL.


Ağaçlandırma Seferberliği sonucunda;

Orman varlığımız artacak, Bozuk orman alanları iyileştirilecek, Erozyon azaltılacak, Su kaynakları korunacak, Fidan dikme alışkanlığı yaygınlaştırılacak, Baraj, göl ve göletlerin dolması önlenecek, Sel ve taşkınlar azalacak, İklim değişikliği ve çölleşmenin etkileri en aza indirilecek, Kırsal kesime istihdam sağlanacak, Bozulan doğal denge yeniden tesis edilerek gelecek nesillere yeşil ve yaşanabilir bir ülke bırakılacak.


Bu aşkı yaşatacağız!
Yıl 1933. Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkan Türk Ordusu, ülkenin ağaçlandırılması için bir kez daha seferber. Sivas Er Eğitim Tugayından bir bölük, omuzlarda tüfek yerine fidan, verilen hedefe yürüyor... (Teşekkürler, Emine Yönücü - Sivas Tema )

Toprağı Sevme Cemiyeti
Cemiyet, 1932'de Krdz Ereğli'de kurulmuş. Kuruculardan Kadir Yılmaz'dan edinilen bilgiye göre; Toprağı işlemek, bakımsız yerleri bakımlı hale getirmek ve geniş çapta fidanlama yaparak (özellikle meyve) halkın gelir seviyesini arttırmak amaçlanmış.
Cemiyet kurucuları, Cumhuriyet'in genç kuşakları olarak belki de Türkiye'de ilk kez, o dönemde tabiat sevgisini eyleme dönüştüren bir cemiyeti kurarak yöreye hizmet etmişlerdir.
Rahmet ve şükranla isimlerini anmak isterim; Kadir Yılmaz, İsmail Mazlumcu, Marangoz Nedim, Kadir Subaşı, , Ahmet Kolsuz, Raşit Babaoğlu. Kaynak; TEMA Dergisi Eylül 1997 - Osman Siral Tezel

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..