Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '16

 
Kategori
Hayvan Bakımı
 

HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN HASTALIKLAR VE VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ

HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN HASTALIKLAR VE VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ
 

Veteriner eşim, bir keçi ameliyatında gençlik yılları ne çabuk geçti


HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN HASTALIKLAR VE VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ

Dünya Veteriner Hekimler Günü her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanır. Bu günü Veteriner Hekimleri Birliği organize etmektedir.

Veteriner Fakültelerinde 5 yıllık eğitim verilir. Veteriner Sağlık Teknisyenleri ise Orta Okuldan sonra 3 yıllık Veteriner Sağlık Meslek Liselerinde okuyup Veteriner teknisyeni olurlar.

Veteriner Hekim olan eşim, mesleği gereği devamlı köylere gider, oradaki hayvanları muayene etmek için ahırların içinde ve hayvan gübrelerinin arasında görev yapardı. Eve geldiği zaman hemen banyoya gidip elbiselerini çıkartır banyo yapıp aramıza gelirdi. Sık sık çamaşır yıkamadan bıkmıştım. İki kez kuduzlu hayvanları muayene ettiği için karnından günlerce iğne yemişti. Hayvanlardan insanlara geçen birçok hastalıklar var. Çok eskiden tıp bu kadar ilerlememişti, o nedenle hastalığa yakalanmak an meselesiydi. Hayvanlardan insanlara geçen bazı hastalıklar: Kuduz, şarbon, paraziter hastalıklar, tüberküloz, Brucella(yavru atma), sarılık, Hepatit A virüsü vs. Tabi bu hastalıklardan korunma ve tedavileri de ayrı bir konu.

Çocuklarım evde kedi ve köpek beslemek için günlerce yalvardılar ama eşim kesinlikle kabul etmedi. Onlara: “Havanların da bakımı insanların ki kadar önemlidir, hakkını veremezseniz havan beslemeyin. Evde beslediğiniz havanların parazit er ilaçlamalarını ve aşılamalarını muhakkak yaptırmak gerekir. Kedi ve köpeklerin tüyleri de dışkıları kadar tehlikeli, onları sık sık yıkayıp ilaçlamak önemli. Onlarla ne sizi ne de biz uğraşamayız vaktimiz ok. Diye reddetti.

Sokakta gezindirilen köpeklerin tuvaletlerinin yolda bırakılmaması ve toplanması gerekir. Dışkılardan insanlara parazit er hastalık bulaşabilir. Yabancı ülkelerde köpek gezdiren kişilerin ellerinde birer eldiven ve bir poşet taşıyorlar. Hayvan dışkılayınca alıp torbaya koyup ağzını bağlıyorlar.

Her konuda olduğu gibi hayvanlar konusunda da bilinçli olmak lazım. O hayvancıklar da bir can taşıyorlar onları eğitip besleyip bakımlarını yapmalıyız.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..