Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '18

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Her Alanda Ekolojik Restorasyon Zorunludur

Her Alanda Ekolojik Restorasyon Zorunludur
 

Permakültür uygulaması ile bahçemizde farklılık yaratmak; komşunun kullandığı sinek, ot vb. ile  mücadale ilaçları kullanımına kadar onu etkileyecek nitelik taşımalıdır. Bilinen geleneksel uygulamaların içinden kimyasal ilaçlamadan başlayarak vazgeçilmesi gereken, toprağı verimsizleştiren uygulamaların terk edilmesi için çaba göstermeliyiz. Bir dönümlük arazilerimizden başlayarak ortaklaşa  geliştirebileceğimiz, planlayacağımız onlarca dönümlük ekoköyler çiftlikler kurabiliriz. Çin'de Mao'nun torunları ekokent planlarına başlamışlar. İpek yolunun öteki ucunda da bizler planlayabiliriz.

Bizde de belediyeler tarafından permakültür odaklı doğal tarım uygulamaları aracılığı ile  dayanışma temelli çalışmalar yapılabilir. Emekli olduğum belediyenin zeytinlikleri atıl oysa sosyal amaçlı, gönüllülerle birlikte değerlendirilirken korunabilir. Diğer yandan bir sosyal belediyecilik örneği zeytin, zeytin yaprağı, zeytinyağı ile gösterilebilir. Bu yapılırken ekolojik resterasyon esas alınarak zeytinlik alanları düzenlenebilir geliştirilebilir: inşaat şirketleri tarafından tuhaf bir hale getirilen ipek yolunun en batısındaki şehir alternatif bir yol üreterek yeni uluslararası   örnek ekolojik restorasyon alanları ortaya çıkaralabilir.

Bahsettiğim şehir Dikili... Aynı zamanda ekolojik turizm alanlarına da sahip.. Prof. Dr. Musa Genç  tarafından Ekolojik Turizm raporu ve sunumları hazırlanmış bir şehir. (1)

Kendi bahçelerimizden başlayarak   doğal tarımı komşularımıza göstererek başlayabiliriz.   Bahçemizde başladık. Zeytin ağaçlarına zarar vermeden toplama yapma, solucan kompostları ile  toprağı sürmeden zenginleştirme  çabası içindeyiz.. (2)

Yaşamı değiştirme çabamızdan  büyük yenilgilere rağmen vazgeçemeyiz, ekolojik felaketler artık kapımızda.. Doğayla uyumu yeniden bulmaktan Ekolojik resterasyondan başka şansı yok dünyanın...

 

 

(1)  https://www.academia.edu/35653110/Ecotourism_and_Outdoor_Recreation_Potential_of_Izmir-Dikili_Our_Determination_and_Suggestions_In_Turkish_?fbclid=IwAR3-eDuuMTQbc_RcErqEU55bi-HmDxXqVVs2cRJQQEBjFbwFBZkh070zyJY

https://www.facebook.com/groups/iklimadaleti/

(2)  https://www.facebook.com/zeytinleraltibademli/

 

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..