Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Her madde zehirdir, zehirle ilacı birbirinden ayıran dozudur

Her madde zehirdir, zehirle ilacı birbirinden ayıran dozudur
 

Bu günlerde sıkça duyduğumuz bir reklam sloganı var, "Sosis de yenir, ketçap da yenir" diye. Bunu her duyduğumda ve televizyonda her izlediğim sosis reklamında elimde olmadan geriliyorum. Sağlıklı, körpecik bedenlerde katkı maddeli ürünlerin etkilerini göz ardı edilerek, tüketimini özendirici reklamların olması sakıncalı bence.

Sosis ve benzeri besin maddelerinin içerdiği katkı maddelerinin olumsuz etkileri konulu yazıma kaynak olması için internette araştırma yaptım, klasik bilgiler dışında, bir çok diet listesinde sosis kullanıldığını görmek beni hayrete düşürdü. Bazı okul yemek listelerinde de var sosis. Normal et ürünlerine ne oldu bilemiyorum! Neden insanlar bildiğimiz yağsız et, tavuk eti ve balık etli dietler önermezde bir şekilde işlem görmüş katkılı maddeleri önerir.

Aşağıda araştırmam sonucu bulduğum bazı bilgilere yer verdim. Hepsinden çıkan sonuca göre; bu ürünlerin belli oranda tüketilmesinde çok ciddi zarar görülmeyebiliyor ancak alınan miktar ve sürekliliği de önemli. Gerek içerdikleri nitrat ve nitritler, gerekse yağ miktarı nedeniyle sağlığı tehdit edici özellikte taşıyabilirler.

Paracelsus’un bir sözü yazımız için anlamlı olabilir.

1500'lü yıllarda "her madde zehirdir, zehirle ilacı birbirinden ayıran dozudur" demiş.

Bu gıda katkıları için de geçerli. (1).

Sağlıklı ve mutlu günlerde olmak dileğiyle:)

SOSİS VE KATKI MADDELERİ: Sosis ve benzeri et ürünlerinde nitrit ve nitratlar kullanılırki bunlar gıdaları bakteri, küf, maya bozulmalarında korumak, raf ömrünü uzatmak, doğal renk ve aromayı korumak amacıyla kullanılan gıda katkı maddeleridir. Fakat kanserojen nitrozaminleri oluşturmaları nedeniyle nitrite karşı çok dikkatli davranılmaktadır. Bu katkılar, kansere neden olan nitrozaminleri oluşturur; kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltırlar. Gerek dünyada gerekse ülkemizde yapılan çalışmalarda et ürünlerinde kalıntı nitrit miktarının azaldığı görülmektedir. Araştırmalarla analize alınan et örneklerinin % 96’sının kalıntı nitrit ve nitrat miktarları insan sağlığı açısından sorun yaratmayacak düzeyde bulunmuştur (2).

NİTRAT/NİTRİTLER: Bu iki madde hem koruyucu olarak hem de renklendirici ve lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Nitrat ve nitritler özellikle sosis, salam gibi et ürünlerinde bulunur. Bazı kişilerde baş ağrısı ve kurdeşene neden olabilirler(3).

SOSİS VE YAĞ İÇERİĞİ: Sosis tipi et ürünleri, diger et ürünlerine oranla daha fazla yag içeren ürünler olup, yag miktarları %20-40 arasında degisir. Et ürünlerine hayvansal yag ilavesi, ekonomik olması yanında ürünün lezzetini ve gevrekligini artırması ve tekstürünü glestirmesi nedeniyledir. Bu tip ürünler, tüketici tarafından hissedilmeden hayvansalyagın fazla miktarda kullanıldıgı ve degerlendirildigi ürünlerdir(4).

1. http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=5209&start=10

2. http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/yazici_dostu.php?kategori_id=6&soru_id=4477

3. http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=132276

4. http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-98-22-3/tar-22-3-4-96012.pdf

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..