Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '18

 
Kategori
Deneme
 

Her Şeye İyilik Doğruluk Penceresinden Bakarsak Yaşam Daralır Dünya Küçülür

Her Şeye İyilik Doğruluk Penceresinden Bakarsak Yaşam Daralır Dünya Küçülür
 

Kötülüğün uç noktaları var, mesela katillik; iyiliğin de, kendini kusursuz görmek…

Sorun bu uç noktalar…

Yaşadığımız hayatın (yanlış, hatalı, istenmeyen, çirkin, olumsuz) yanları olur haliyle. Topuna birden kötü/kötülük diyoruz.

İnsanlar kötülüğün karşısında kendiliklerinden “iyilik” diye bir kavram icat etmişler, aslında böyle bir şeye gerek yok, bizim sorumluluğumuz “kötülükle” alakalı.

Kötülük başlığı altındaki şeylerle mücadele edeceğiz (yani kötü olmayacağız) ayrıca “iyi” olmak diye bir sorumluluğumuz yok.

İnsanlar kötülüklerden uzak durmakla yetinmiyor ayrıca iyi olmak için de mücadele ediyorlar. Sen kötülükten uzak durarak zaten görevini yapıyorsun, ayrıca iyi insan olmak gerektiğini (iyilik yapmak gerektiğini) söyleyerek insanları strese sokuyorsun.

Benim kötü olmamam yetmiyor ayrıca huri melek de olacağım, la git işine! Yüzün gülmese kötüsün!

İyilik hastalığı kötülükten daha zararlı! İyilikle ilgili bütün birimleri kapatın kötülükle baş başa kalalım bilelim kiminle mücadele ettiğimizi. Hırsız olmamam yetmiyor evliya da olmam lazım!

Büyük ayrımcılık! Tekkenin türbenin taşlarını öpenler üstadı azam, arta kalan Tanrı’nın övey kulları! Biz sıradan insanlar rahatsız oluyoruz gerçekten. İyilik adına yapılan her şeyi reddediyorum! İyilik yapmayan insan kötü demek değildir ki kim söylüyor bunu.

Benim hayatımda hiç kötülüğüm yok ama kimse bana iyi insan demiyor; dilenciye sadaka vermemişim, birine yardım etmemişim, tekke türbe dolaşmamışım; böyle yapanlar iyi insan oluyor. Dünyanın fazladan iyiliğe ihtiyacı yok.

İleri ülkeler hiç böyle şeylerle uğraşmıyorlar. Oralarda insanlar iyi de değil kötü de. Bizde ya iyi ya kötü, normal insan yok.

Aslında hayatta iyilik kötülük diye bir şey yok, bunlar davranışlarımızın sonucu.

İnsan aslında kötüdür de iyi olmaya çalışıyor anlayışı var. Bırakırsak kötü olacak, eğiterek iyi yapıyormuşuz. İyiliğe kötülüğe genetik meyil (her insanda farklı seviyede olmak üzere) var. Eğitimle/engellemekle bu meyli kontrol altına alıyoruz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..