Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '21

 
Kategori
Eğitim
 

HER ŞEYE ULAŞMAK KOLAY YALANI

Her gün yeni buluşların yaşandığı dijitalleşme çağında birçok insana özellikle bilgi; çok kolay ulaşılabilir bir nesnenin öğesi haline geliyormuş gibi gelebilir. Bunun yanında bilginin ticarileştiğini görmezden gelenler her şey kolaylıkla ulaştığını zannedebilirler. Elbette ne aradığını bilen için dün de bundan yüzlerce yıl önce de talebe için bilgi değerliydi ve onun peşinden gidiyordu. Şimdilerde ise çoğu kimse bireylerin peşinden gitme gereği hissetmese de zamanı gelince yine de nereden bilgi alacağını düşünmek insanı rahatlatabilir ancak söz konusu kanalarda bilgiler ortadan kaybolduysa ve o kanallara erişim yasağı konulduysa ne olacak?

Belki sizin talebinizi hiçe sayacak kurum ve kuruluşlar başkalarının talebi doğrultusunda o bilgileri yok edebilecek ve belki de bize vermeyecek. Zaman zaman karşılaşılan hemen her şey konusunda bilgi kanalları insanı hale bir noktaya kadar götürebilir. O noktaya kadar gidebilmek için dahi bir dizi bilgiye ihtiyacı olduğunu aklına getirmeyen, bilmeyen insan ve de toplumlar büyük yanılgı içerisinde olmakla kalmayacaklar zor zamanlarında aciz kalıp yaka paça yırtacaklar belki ama iş işten geçmiş olacak.

Dünyada boğaz köprüsü yıllardır yapılıyor. 1945’lerden beri de nükleer silahlar yapılıyor, santraller yapılıyor. Milyonlarca sıfır birlerden bilmem kaç ne hızında başka dijital veriler ve programlar yapılıyor. Hadi yap! Dünyada üç beş ülke halen boğaz köprüsü yapabiliyor. Ondan belki biraz az biraz fazla ülke nükleer silah yapabiliyor, dünyada birkaç ülke çip yapabiliyor. Bazıları mı hala araba yapamıyor? Yani demem o ki sır ve ticari bilgiler dün de ticariydi ve sırdı, yarın da öyle olacak. Kimse bildiğini size kolaylıkla vermeyecek. Önerdikleri eğitim modelleri falan ne o zaman dediğinizi duyar gibiyim! Eğitim! Hangi eğitim ve ne eğitimi? Bir ülkenin gençleri müspet amaçlarla ve kararlılıkla gece sabahlara kadar kütüphanelerde, laboratuvarlarda sabahlamadığı sürece eğitim ticari meta aracı olmaktan öte gidemez.

Kolay yoldan para kazanma dürtüsünün bu denli tetiklendiği zamanlarda insanların emekleriyle bir yere ulaşamayacaklarına dair inanç ısrarla pompalandığı çağda, zamanda diller ne derse desin "bir resim, bir görüntü binlerce sayfalık bir ansiklopedik eserden daha fazla etkiye sahiptir" diyor; bir Çinli filozof…

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..