Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '09

 
Kategori
Deneme
 

Hey gidi günler

Hey gidi günler
 

Çocukluğum siyaset dünyasının içinde geçti. CHP'nin, tek partili dönemleriydi. Daha sonra, çok partili döneme geçme hazırlıkları başladı. CHP'den ayrılanlar Demokrat partiyi kurdular. Herkeste DP hevesi vardı. Bizim evde de akşamları bu türden konuşmalar yapılıyordu. Babam, DP yanlısıydı. Annem o zamanların okumuş aydın kesiminden sayılırdı. Orta okul mezunuydu ve Aatatürk hayranıydı. Annemin baskıları ve konuşmaları, babamı CHP üyesi yapmıştı. O zamanlar, siyasi partilerde, ocak, bucak teşkilatları vardı. Babam, demirci ustasıydı, aynı zamanda, otomobil yedek parçacılığı da yapıyordu. Kamyonları, otomobilleri parçalayıp, yedek parça olarak satıyordu. İyi kazanıyordu. CHP'ye sık sık para yardımında bulunuyordu. Bunun etkisiyle, kısa zamanda ocak başkanı oldu, daha sonra, bucak başkanı oldu ve il yönetim kuruluna da seçildi. İşin ilginç ve komik yanı, babamın okur yazar olmamasıydı, daha doğrusu latin harflerini okuyup, yazamıyordu.

1954 de DP iktidara gelince, babamın işleri de giderek bozulmaya başladı. 1957 deki erken seçimde, DP bir kez daha seçimi kazanınca, iyice çizgiden çıkmaya başladılar. Ülkede acaip ve komik şeyler oluyordu. DP, "VATAN CEPHESİ" diye bir olgu yarattı. Herkesi buraya kayıt edip, akşamları da haberlerden önce veya sonra, Vatan cephesine kaydolanların isimlerini radyoda okumaya başladılar. İsimler, tamamen nüfus müdürlüklerinden alınıyordu. Öyleki, ölmüş insanların isimleride, sık, sık okunur olmuştu. Komedi ile dram, bir arada yürüyordu. DP, kendi acıklı sonunu hazırlıyordu.

1957 seçimlerinden önce, şehirlerde asfaltlama çalışmaları iyice hızlanmıştı. Hiç bir alt yapı hazırlanmadan, parke taşların üzeri asfaltla kaplanıyordu. Sıcağı gören asfalt, kısa zamanda bozuldu ve alttan parkeler görünmeye başladı. Erzurum'da, Bostancı Şehamettin diye, nüktedan bir CHP sempatizanı vardı. CHP mitinglerinde, üvertür olarak kürsüye çıkar, insanları güldürürdü. Bostancı şehamettin, bir keresinde, bu erimiş asfaltı ve altında görünen parkeleri gösterip: Aha demokratların asfaltı bu. Alttan CHP'nin dişleri görünir demişti.

 
Toplam blog
: 820
: 326
Kayıt tarihi
: 02.10.08
 
 

Nerede, nasıl, ne zaman, umursamıyorum. Bir şekilde dünyadayım, yaşıyorum. Hayatı seviyorum. Tanr..