Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Hiçbir zaman milletin vekili olamadılar

Milletvekilleri - 1

Milletvekilleri sizin ve benim gibi insandırlar, dokunulmazlıkları dışında hiçbir özellikleri yoktur. Milletvekilliği dönemi bittiğinde yine vatandaşların arasında yerlerini alırlar. Onun için ulasılması güç kisiler değillerdir, yeter ki onlar geldikleri yeri unutmasınlar. Eger Genel baskanına kendini kabul ettiremez ise uzun sure parlementoda kalma sansı yoktur. Genel baskanlar fazla aktif milletvekilini sevmezler, gelecekte kendilerine rakip olabilecegini dusunerek. hareket ederler. Bazen genel baskanına gobekten baglı miletvekilleri, meclisteki yerlerini uzun sure koruyabilirler, carpık secim sistemi yuzunden. Genel baskanlar kendilerine yag ceken, sorun cikarmayan, onunu ilikleyen, genel baskanını hatalıda olsa canı pahasına savunan miletvekillerinin yanında ve etrafında olmasını isterler.

Milletvekillerinin mecliste yaptırım gucleri sadece oylama anında bulunmaktadır. Bunun haricinde meclis baskanlıgına, yazılı soru onergesi, sozlu soru onergesi verebilir, kursuden belirli konu hakkında gorus bildirebilir. Herhangi bir konusmacıya karsılık konusma izni alıp konusma yapabilir. kanun taslagı hazırlayıp, uzerinde calıstıgı konuyu once kendi partisinin grubuna, eger genel baskanından onay alabilirse, esas zorluklar bundan sonra baslıyor. Diger partilerin uyeleri ile temasa gecip adı gecen yasa taslagını diger parti milletvekilinin uygun gormesi durumunda, o milletvekilininde kendi parti grubuna gidip, karsi partinin falanca konu hakkinda yasa tasarisi calısması var yasalasması icin bizim destegimize ihtiyacımız var. Taslagın altına imza atarmısınız diye kendi partisinin mensublarına ricada bulunuyor. Eger partisinin genel baskanı uygun bulursa elde bulunan tasarının altına imza atan milletvekillerinin adı ve soyadı yazılarak imzalanıyor. Yeterli sayıda imza toplandıgında yasa tasarısı meclis baskanlıgına sunuluyor. Taslak ilgili komisyon tarafından son seklini alarak milletvekillerinin oyu ile gercek seklini alıyor. Bu durum tek basına yasa cıkaracak gucte olamayan hukumetler icin gecerlidir. Birde bu yasa taslagı destek durumunun muhalefet partisi mensubu milletvekili tarafından hazırlandıgını dusunun bu konuya milletvekilleri yazı dizimin ilerleyen bolumlerinde, eski Izmir milletvekili tiyatro sanatcısı sayın Gencay Gurun ile yaptıgım soyleside kendisinin bana aktardıklarını sizinle paylasarak deginecegim. Bazı yasalar vardır ki ulkenin gelecegini ilgilendiren ciddi konularda butun partilerin katılımının saglanması gerekir. Bu konunun icine milletvekillerinin maaslarının artırılmasınıda alabilirsiniz. Bunun onemini Turk siyasi tarihimizi incelediginizde Cumhuriyetimizin kuruldugundan yakın tarihimize kadar Meclis tutanaklarını gozden gecirdiginizde ne kadar degerli vatan evlatlarının Turkiye Buyuk Millet Meclisinde milletvekilligi yaptıgını gorecek, Turkiye`ye yıllarca yon veren degerli milletvekillerinin kulaklarını cinlatacaksınız. onlarca yıl milletvekili olupta bir gun dahi Meclis kursusune cıkmamıs milletvekilleri bizim milletimizi anlatan bir gercek olgudur.

Turkiye Buyuk Millet Meclisi kuruldugundan bu gune kadar, dogu, guneydogu, ic anadolu bolgelerinin illerinden milletvekili secilerek Meclise gelmis binlerce milletvekili bulunmaktadir. Gelin gorunki bu bolge illerinin durumu gozler onundedir. Sanki gelismemis ulkelerin bir kentidir. Eger her donem milletvekili secildigi ilde bir okul, bir yol, bir kopru, bir saglık ocagı, bir kutuphane, bir yatırım yapılmasına onculuk yapmıs olsa idi, su anda bolgede teror olmayacak, kimse terrorist olmaya yeltenmeyecek, kimse yore insanını kandırıp daga cıkartamayacak, cunku kimse bilincli insanı kandıramayacak, terore harcanan para ulkenin baska alanlarında degerlendirilecek, bu kadar insan olmeyecek, bu kadar sehit verilmeyecekti. Ama bu boyle olmadi o bolgeden secilen kisiler ya asiret reisi, ya koy agası idi. Aslında bu bolgelere yatırım yapılmamakla (GAP sadece bir bolgeye hitap etmektedir) bolge insanını bilincli olarak arka plana itildi. Onlarda biliyorlardi ki bilincli bir toplum haklarına sahip cıkarak ne koy agasını nede asiret reisligini kabul eder. Kasıtlı olarak o bolgelerin geri kalması saglandıki kontrol edilmesi kolay olsun. Secim zamanı bir koy agası ile bir asiret reisi ile anlasma yapmak oranın halkı ile antlasma yapmaktan daha kolaydır. Simdi milletce bunun bedelini ulkemiz uzerine oynanan oyunlarla, ve bolgeden gelen sehit haberleri ile oduyoruz.

NOT: 43 ilde tamamen halkın katılımı ile milletvekili izleme komiteleri kurarak milletvekillerini izlemeye aldık yasadıklarımı sizinle milletvekilleri yazı dizimde paylasacagım.

 
Toplam blog
: 377
: 711
Kayıt tarihi
: 05.08.06
 
 

Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorum. Dünyada bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna inanıyorum...