Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '08

 
Kategori
Futbol
 

Hocalar "Sağlam" olunca

Hocalar "Sağlam" olunca
 

Beşiktaş lige hızlı girdi.


Beşiktaş'ın evinde Gaziantepspor'u konuk ettiği müsabakada her şeyden önce pozitif futbol izledik. Ertuğrul Sağlam ile Nurullah Sağlam takımlarına modern futbol oynatmaya çalışan iki teknik adam. Ligimizin ilk üç haftasında performanslarıyla alkış toplayan az sayıdaki takımdan ikisini karşı karşıya getiren Beşiktaş-Gaziantepspor maçı, bu yönüyle de hafta başından itibaren zaten merakla beklenmekteydi. Karşılaşma sonrası hep birlikte gördük ki, güzel maç izleyeceğimize dair umutlarımız boşuna değilmiş.

Maçın geneli itibariyle şu tespiti yapmak mümkün: Geçen haftadan bu yana şartlar aleyhine gelişen ve maç içinde de kırılma anlarını ıskalayan Gaziantepspor, geniş kadrosunu gerçek anlamda kullanmaya başlayan Beşiktaş ile oyunun belli bölümlerini başa baş oynadı. Deumi, Beto ve Mehmet Yozgatlı gibi oyuncularından yoksun kırmızı-siyahlılar, maç başlar başlamaz yedikleri gol ve ikinci yarı başında gelen kırmızı kartla takım dengelerini kaybettiler. Tabi son iki haftada toplam 8 sarı 3 kırmızı kart (ikisi çift sarıdan) gören bir takım olarak Gaziantepspor'un, bu noktada Beşiktaş ya da hakem faktöründen öte bir değerlendirme yapması kontrolü henüz lig başında kaybetmemek adına önemli. Beşiktaş ise kadro derinliğini sahaya yansıtarak, üstelik bunu sistem değişikliğiyle birleştirerek riskli bir adım atmasına rağmen maçı rahat kazandı.

Aslına bakarsanız, geniş kadrolar teknik adamlar açısından avantaj olduğu kadar dezavantaj da kabul edilebilir. Alternatifli bir oyuncu grubu içinden yapılacak “çoktan seçmeli” kadroların, bilhassa ülkemizde skora göre yorumlanması çok muhtemel. “Rotasyon yapmak ve puan kaybetmek” bir anda futbol kamuoyu nezdinde ipe çekilmenize vesile olabilir. Bu bakımdan her ne kadar Beşiktaş'ın 4-2-3-1 sistemiyle çok başarılı olacağını düşünsem de Ertuğrul Sağlam'ı son iki maçta attığı cesaretli adımlardan ötürü kutluyorum. Metalist maçında eleştirdiğimiz 4-3-1-2 sistemi Beşiktaş'ın orta saha direncini törpülemiş ve rakibe pozisyon fırsatları vermişti. Gaziantepspor önünde ise klasik 4-4-2 dizilişinde bir Beşiktaş vardı sahada. Maçı 3-0 kazanmasına rağmen Beşiktaş'ın bu dizilişte zaman zaman pas trafiğinden kaynaklanan sorunlar yaşadığını gördük. Son iki maçta etkisiz bir görüntü çizmesine rağmen Delgado'nun topa hakimiyeti, takımı dinlendirmesi ve oyunu yönlendirmesi sıkça arandı. Bahsettiğimiz dakikalarda Gaziantepspor topa daha çok sahip olurken; Tello (Holosko), Cisse, Serdar Kurtuluş ve Serdar Özkan'dan kurulu orta alan kontrolü ele almakta zorlandı.

İkinci yarı başında 10 kişi kalan Gaziantepspor'da Nurullah Sağlam oyun anlayışını değiştirmeden sadece oyuncu değişiklikleriyle hakimiyetini korumaya çalıştı ki, bu da maçın bir başka cesur hamlesi sayılabilir. Bekir ve Mehmet Polat'tan oluşan tandem ileri çıkarak alan daraltmaya devam ederken elbette bu durum bir takım riskleri de beraberinde getirdi. Hele Holosko sahadayken. Beşiktaş özellikle Delgado'yu oyuna dahil ettikten sonra; Gaziantepspor defansı arkasına Bobo, Nobre ve Holosko'yu kaçırarak sayısız gol pozisyonu üretti ama bunları cömertçe harcadı. Üçüncü ve son golü ise, sahanın iki yıldızı Zapotocny ve Nobre'nin enfes bir düeti sayabiliriz.

Neticede Beşiktaş üç puanı umduğundan kolay aldı ancak burada dikkat çekici bir başka nokta var. Dört haftada 10 puan toplayarak liderliğe uzanan siyah-beyazlılar aynı zamanda ligin bu sezon “dişli” olarak nitelendirilecek takımlarıyla oynadılar. Trabzonspor, Gaziantepspor ve her şeye rağmen Konyaspor uzun vadede bu ligin çok can yakacak ekipleri. İşe bu yanından bakıldığında Beşiktaş'ın topladığı 10 puanla avantaj elde ettiğini söylemek de mümkün. Şahsi kanaatim, 5 ile 10. haftalar arası 4 büyüklerin beklenenden fazla puan kaybedebileceği yönünde ki, siyah-beyazlıların ilk 4 haftayı minimum puan kaybıyla atlatmış olması camia için ümit verici.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..