Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '13

 
Kategori
İnançlar
 

Hocayla kibir konusunda sohbet...

Hocayla kibir konusunda sohbet...
 

"Selamünaleyküm hocam. Hayırlı Cuma'lar"
 
"Ooo aleykümselam evladım. Sana da hayırlı Cuma'lar. Uzun zamandır görünmüyordun. Özlettin kendini"
 
"Evet, hocam, ben de sizi özledim. Hâtta arkadaşlarım da sizin sohbetlerinizi özledi."
 
"Sağolsunlar onlar da. Bakalım uzun zaman sonra bana neler soracaksın?"
 
"Hocam, gençlerin yaşlıları küçük görmesinin dinimizdeki yeri nedir?"
 
"Bu soruna şöyle cevap vereyim. Birilerini küçük görmek büyüklük ve büyüklenme anlamına gelen kibirdir. Kibir bir ahlâkî kavram olarak,, kendini büyük görme, başkalarını küçük görmek demektir. Kur'ân'da tekebbür ve istikbar kelimeleri de kibir anlamında kullanılmıştır. Kibirli kimselere mütekebbir, müstekbir denilir. Kibir, Kur'ân'da yasaklanmış, kibirli kimseleri Allah'ın sevmediği belirtilmiştir."
 
"Kibir konusunda hangi ayetler var hocam?"
 
"Doğrusu Allah böbürlenerek küstahça davrananları sevmez" (Nisâ, 4/36), "...O'na kulluk yapmaktan vazgeçecek kadar gurura kapılanlar ve küstahça böbürlenenler (bilsinler ki Hesap Günü) Allah hepsini kendi katında toplayacaktır." (Nisâ, 4/172), "...içinde ebedi kalmak üzere cehennemin kapılarından girin. Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür." (Nahl, 16/29), "Allah her kibirli zorbanın kalbini böyle mühürler." (Mümin, 40/35), Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah hiçbir kibirleneni, övüngeni sevmez.(Lokman 18)"
 
"Anladım hocam, Peki bu konuda hangi hadisler var?" 
 
"Hz. Peygamber de "... Cehennemlikleri haber vereyim mi? Onlar kaba, katı kalpli, insanlara iyiliği dokunmayan ve kibirli kimselerdir." (Buhârî, Tefsîr, 68, Edeb, 61, Eyman, 9). "Kalbinde zerre kadar kibir bulunan cennete giremez." (Müslim, İmân, 147-149; Ebû Dâvûd, Libas, 26; Tirmizî, Birr, 61.) şeklindeki sözleriyle gerçek bir mü'minin kibirli olamayacağını ifade etmiştir. Kibirli kimse, rûhen sağlıklı bir yapıya sahip değildir. Zayıf ve âciz bir varlık olduğu bilincinde olan bir kimse ne Allah'a ne de insanlara karşı büyüklenme duygusuna kapılamaz. (M.C.)"
 
"Peki hocam, insanlar başka nelerden kibirlenirler?"
 
"Herhangi bir hususta kendini başkasından üstün gören kibirlidir. Kibrin sebepleri şunlardır: İlim, ibadet, soy, güzellik, kuvvet, servet, mevki, yakınların çokluğu."
 
"Hocam, konuyu biraz açar mısınız?"
 
"Güzellik yüzünden kibre düşmek daha çok kadınlarda görülür. Başkalarını ayıplamaya, küçük düşürmeye ve gıybete vesile olur. Halbuki güzellik, insanda kalıcı değildir, er-geç gider. Geçici olan şeyle kibirlenmek, ahmaklıktır. Gücü, kuvveti ile kibretmek de, cahilliktir. Çünkü hayvanların kuvvetleri, insanlardan çok fazladır. Geçici olarak sahip olunan servet ile, mal ile kibirlenmek, çok çirkindir. Gelip geçici olan makam, mevki de üstünlük sebebi değildir. Birçok krallar, derebeyiler, Firavunlar mevki sahibiydi. Hepsi gitti. Ancak iyilerin iyiliği, kötülerin kötülüğü söylenmektedir."
 
"Anladım hocam. Tekrar baştaki soruya döneyim. Gençlerin yaşlıları küçük görmesi hakkında ne diyeceksiniz."
 
"Bak evladım. Zamanında hepimiz gençtik, hafızamız kuvvetliydi, gücümüz kuvvetimiz yerindeydi. Gözlük takmadan herşeyi okuyor ve görüyorduk. Yıllar geçtikçe bazı yeteneklerimizi kaybediyoruz. Şu anda en büyük avantajımız geçmişte yaşadığımız deneyimlerimiz. Bugün genç olup, yaşlıları küçük görenler, ilerde yaşlanınca gençler tarafından küçük görülürlerse buna hiç şaşırmasınlar."
 
"Anladım hocam. Verdiğiniz bilgiler için çok  teşekkürler. Tekrar hayırlı Cuma'lar. Allah razı olsun."
 
"Allah senden de razı olsun evladım. Bu konuda benden yardım istediğin için. Sana da hayırlı Cuma'lar. Allah'a emanet ol."
 
"Sağolun hocam. Siz de Allah'a emanet olun."
 
 
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..