Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

Homeless, haymatlos

İlk sözcük yersiz yurtsuz, ikincisi ise devletsiz, vatansız anlamına geliyor.

İlki, ingilizce. İkincisi Türkçe dağarcığından bir kelime, ama Almanca heimetlos'tan gelmekte. İngilizcesi ise stateless.

Biraz açarsak, evsiz yurtsuz dediğimiz kişiler genellikle, düşkün durumda, 'itten aç, yılandan çıplak' sürünen insanlardır. Biz öyle görürüz. Bu aslında, içimizdeki gizli iktidardan gelen bir duygudur. Çünkü iktidar, insanın egosunu öyle bir yalar ki, egoyu bir nevi eroksiyonda gezdirir. İktidar, güç o yüzden hep aranan bir şeydir. İnsanlar bunun için uğraşırlar. Bu duygu sıradan günlük ilişkimizde bile vardır.

Dünya, güç istenciyle kurulmuştur. Motorunda o vardır. O nedenle, bu iki kelime çağımız için oldukça ekstremdir. Salt çağımız için değil geçmiş çağlar için de öyle.

Kelimenin yapısında da bu iktidarı görebiliriz. -SIZ -SİZ takısı bunu ele verir. Yerli ve yurtlu olmak ya da vatanlı olmaya referansla oluşturulmuştur.

Mesela bu baskıcı yapı Türkçe'de din konusunda da vardır. Sana 'inançsız' derler. Sen bazen içinden bazen dışından "Çüş!" desen de, bu yaygındır. Seni kendine göre tanımlar, sonra kalkar sana terane anlatır. Halbuki sen onun ipliğini pazarda satarsın. Ama öyle bir pazar yoktur, senin gibi düşünenler için.

İktidarı konuşmayacaktım ama, zihnime takıldı, bir örnek daha vereyim. Toplumumuzdaki güç örgütlenmelerinin en önemli örgütsel ağı, kullandığımız gündelik dildir. Dil, bu güç canavarının damarlarıdır. İnsanlar bu dil ile birbirine bağlanırlar, ve bu iktidarın her yere ulaşmasını, kendilerini belirlemesini ve başkalarını oluşturmasını sağlarlar. Biz de saf saf, dili bize verildiği gibi, içindeki zehirleri, tuzakları, suçları, virüsleri görmeden yayarız. Vebalı olduğumuzu bilmeden etrafımızı vebalarız. Sonra "ah, vah" diye ahkam keseriz, utanmadan birilerine efeleniriz.

Bu iki kelime, bahsettiğim bu dile de örnektir. "Vatansız" dedirtir sana. Ve arkasından "Kanı bozuk" dedirtir, arkasından "Katli vacip" dedirtir filan.

Halbuki 'vatansız' açısından bakarsak sen tutsaksındır, ruhun, tinin satılmıştır. Güce satılmışsındır, onun yardakçısı halindesindir.

Homeless ve haymatlos olmayı bir tür arınmışlık olarak görmek gerekir. Deli sayılacak kadar cesaretli değilseniz, en azından eyleminizde değil de, yaşantınızda, homeless ve haymatlos ruhunu yaşatmanız gerekir. Yoksa, asla özgür olamazsınız.
 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..