Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '14

 
Kategori
İnançlar
 

Hoş geldin ey on bir ayın sultanı Ramazan

Hoş geldin ey on bir ayın sultanı Ramazan
 

Ey iman edenler!

Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,

Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizlere de farz kılındı.

( Bakara Süresi 2 / 183)

Mübarek Ramazan ayına birlikte merhaba demenin mutluluğunu yaşıyoruz. Günler, aylar ne çabuk geçiyor. Günler ömrümüzden su gibi akıp gidiyor. Geçen yıl birlikte olduğumuz ve aynı teravihlerde yan yana geldiğimiz ne yazık bazı dostlarımızı göremiyoruz. Bu dostlarımızın bir kısmı zaman zaman kuşlar gibi başka ülkelere göçüp gittiler. Yahya Kemal Bayatlı’nın “Sesiz Gemisi” ne binip gidenler bir daha geri dönmediler. Ramazan berekettir, Ramazan sağlıktır, ruhlara zinde ve afiyettir. Ne mutlu tutabilenlere. Bu sık günlerde tarlada, bağda ve bahçede veyahut sanayide ağır işlerde çalışanlar orucunu tutabilene Yüce Mevla’m kolaylıklar versin. Hasta olanlar, sağlık konusunda mazereti olanlar elbette dinimiz gereği oruçlarını tutamazlar.

“ Oruç, Mü’mini günahlardan koruyan bir kalkandır.)

Sizden biriniz oruçlu iken oruçlu olduğunu bildirsin. Eğer bir kimse kendisine sataşır ya da dövüşmeye tahrik ederse, ben oruçluyum “desin. ( Hadis-i Şerif )  

Sözlük olarak Oruç: Arapçadaki karşılığı olan “ Savm”  kelimesi, konuşma dilinde bir şeyden çekinmek, sakınmak manasına gelmektedir. İbadet maksadıyla meşru bir şeyden sakınmak gerekir. “ Ben Rahman’a oruç vaat ettim. Bu yüzden bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım( her türlü kötülük bağlamında, kin, nefret, dedi kodu v.s. ) gibi .( Meryem 26 ). İslam dininde Oruç farz kılınmıştır. İslam’ın şartlarından biri de oruçtur

İslam’ın her emrinde olduğu gibi oruçun da toplumsal ve sosyal yapımızda önemli faydaları vardır. İnsanlığın hakikati toplumda yardımlaşma, birik ve beraberlik, acıma duygusu ve merhamet duyguları bu ayda insan üzerinde büyüt etkileri vardır. Oruç iken yalan söyleyemezsiniz, kavga edemezsiniz, her hangi bir konuda bir başkasına zarar veremezsiniz.

Hadisi Şerifte: Kim yalan söylemeyi ve batılla amel etmeyi bırakmazsa onun aç ve susuz kalmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.( Ebu  Hüreyre’ den rivayet edilmiştir ) Bir başka  sözde, oruçlu iken kaba  söz söyleyemezsiniz, birisi size  kavga, dövüş veya bir başka hakaret ettiği zaman” ben oruçluyum, ben oruçluyum “ diye cevap versin..Bu oruçlu olmanın önemli   şartlarındandır..

Oruçlu olmanın bir başka yönü de. Oruçta sadakat ve vefa vardır. Allah’ın büyük ihsanlarına ermek ve ulaşmaktır. Yüce Peygamberimiz bir sözünde şöyle der: Oruça yapış, Şüphesiz ki o misilsizdir. Allah buyuruyor ki: İnsanın bütün ameli kendisi içindir, Ancak orucu benim içindir. Ve mükâfatını ben veririm” diyor.

İnanarak oruç tutan insanın duası geri çevrilmez. Örneğin iftar ettiği ve riya katmadan gönülden inanarak ( her türlü gösterişten uzak) kim ramazan orucunu tutarsa günahları af olunur.

Aslında Ramazanla ilgili konular bizim saygıdeğer din adamlarına aittir. Onların alanına girmek istemem. Ben bir din alimi değilim. Sadece Ramazan münasebetiyle inanmış bir insan olarak biraz katkıda bulunmak istedim. Bu bir inanç meselesidir. Gücü yeten tutabilir. İnanıcı olan tutar. Ben kişi olarak ister tutsun, ister tutmasın hepsine saygım vardır. Zaten oruç tutanda saygılı olmak zorundadır. Herkesin günahı ve sevabı varsa kendisinedir. Allah ile kul arasına kimse giremez…   

Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemlikten kurtulmadır. Milletçe bir mübarek Ramazanın içindeyiz. Halk arasında  on bir ayın Sultanı diye  anılır. Birlik ve dayanışma  ayıdır. Cümle Müslüman kardeşlerimize hayırlı  ibadetler diliyorum. Ramazanınız aydınlık ve bereketli olsun. Bu kutlu ay barışa, kardeşliye vesile olsun… Cümlenizin duası kabul olsun…

  

Abdülkadir Güler

27.06.2014- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..